Kultur

Førstereis-forfatterne

Noen har drømt om å bli forfatter hele livet, andre er nærmest tilfeldigvis blitt det. Her er høstens bokjomfruer.

29756355236.jpg Tor G. Stenersen

 • Lars Keilhau
 • Kaja Korsvold

Ingvild Schade (26)

Ingvild Schade Tor G. Stenersen

Drammens rekordbok (roman)Forlaget Oktober

Ingvild Schade er utdannet tekstforfatter og har gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland. Hun kommer fra Drammen. Boken er skrevet som en roman, men inneholder også dikt, sanger, chatdialoger og tegninger laget av forfatteren.

— Dette er først og fremst en morsom bok, samtidig er det også tragisk. Det handler om mennesker som er ekskludert og som man har lett for å latterliggjøre.

To av dem har for eksempel vokst opp på en bilkirkegård mens moren løper etter dem med en kjetting. Faren har tatt Volvoen og reist vekk.

- Jeg mener at alle har i seg litt av det dumme og at vi i mange sammenhenger ikke føler oss verdifulle nok.

Schade forteller at hun ble antatt på det anerkjente Oktober Forlag ved første forsøk.

— Jeg skjønte bare at det er dette jeg har lyst til å gjøre, og har hatt det veldig spennende og morsomt mens jeg holdt på.

Yngve Kveine (36)

Yngve Kveine Tor G. Stenersen

Lyden av asfalt (roman)Tigerforlaget

Yngve Kveine debuterer med en oppvekstroman fra Oslo øst.

— Jeg har selv vandret rundt i Oslos gater i all min tid og dette er blitt en roman i kulissene av mitt eget liv.

Det handler om en gjeng gutter som vokser opp på Linderud og hvor brutalt det kan være å vokse opp. Boka handler ogsåom en by som bare blir større og større, mobbere og bedritne lærere.

- Oslo er en ufattelig delt by, den er så delt at det er rart den ikke revner på midten. Det kommer sterkest til uttrykk når karakterene beveger seg rundt til andre steder i byen, sier Kveine.

Kveine, som til daglig jobber som kommunikasjonsdirektør på Handelshøyskolen BI. har skrevet Lyden av asfalt på østkantdialekt. Legendariske Joachim Nielsen fra Jokke & Valentinerne er også til stede i boken, hans historie fortelles parallelt med Linderud-guttenes.

— Joachim Nielsen ville vært 50 år i år. For gutta fraLinderud var han Oslos eneste sanne stemme, sier Kveine.

Berit Hedemann (65)

Berit Hedemann Tor G. Stenersen

All min forakt. En kjærlighets historie (roman)Gyldendal

Hedemann har jobbet som sjef og programskaper for NRK Radiodokumentaren. Hun har vunnet flere internasjonale priser.

— Jeg har skrevet bok fordi jeg fikk førtidspensjon. Og fordi jeg har hatt lyst til det hele livet. Huset er nedbetalt og barna ute av redet, så nå kunne jeg gjøre det. Jeg tipper det kommer en flom av AFP-debutanter fremover. Det har vært gøy å lage fine setninger, og jeg har en bok til inni hodet.

Romanen handler om kjærlighet og løgn. Om en mann som lyver hele tiden og en kvinne som prøver å elske ham likevel. Og det går mot hevn.

— Alt jeg har erfart i hele min dokumentartilværelse er med i boken. Folk har fortalt meg så mange vanvittige historier om kjærlighet og løgn. Kapitlene er korte, romanen er veldig lettlest.

Tom Dahl (66)

Tom Dahl Tor G. Stenersen

London Oslo 1965–2013 (roman)Vigmostad og Bjørke

— Jeg har gravd i mitt eget liv for å få frem historiene som har vært tett på meg, selv om boken er en fiksjon.

- Det handler om mye av det som skjedde på 1960- og 1970-tallet, både av musikk, litteratur og politikk og det handler om å overkomme fremmedfølelsen som oppstår når man beveger seg fra en klasse til en annen, sier Tom Dahl.

Dahl er til daglig forlagsdirektør i Cappelen Damm og kommer fra Oslo.

Christen Krogh (49)

Christen Krogh Tor G. Stenersen

Kileskrift (krim)Juritzen Forlag

Boken handler om en språkforsker som blir funnet drept i leiligheten sin. Sønnen setter seg inn i farens forskning og finner ut at han har funnet en tavle med kileskrift som også andre er interessert i.

— Man kan bruke språk til å drepe, man kan drepe på grunn av språk, det er ikke grenser for hva man kan bruke språk til, sier Krogh som er sivilingeniør og filosof.

Lena Roer (45)

Lena Roer Tor G. Stenersen

Ringrosen – Jakten på en sannhet (roman)Juritzen Forlag

Roer har tatt utgangspunkt i sin bestemors historie. Boken starter i Kragerø i 1912 og foregår i skipsfartsmiljø.

— Jeg fant bestemors hemmeligheter i Riksarkivet, og iscenesatt hvordan hendelsene kunne vært. Jeg har forsøkt å gjøre det så autentisk som mulig, så det har vært en stor research-jobb. Det handler om å finne styrke i seg selv, sier Lena Roer som har jobbet som tekstforfatter mange år og bor i Fredrikstad.

— Det handler om familiehemmeligheter og familietraumer. Det jeg har funnet ut, har fått stor betydning for familien min. Bestemor var født og oppvokst i en middelklassefamilie. Hun tok utdannelse og var lærer i Lofoten i over 40 år. Det er mye feminisme i denne boken, vi er midt oppe i tiden da kvinner fikk stemmerett.

Mari Nymoen Nilsen (35)

Mari Nymoen Nilsen Tor G. Stenersen

Dette er musikk (dikt)Kvalshaug Forlag

— Dette er en fortelling i diktform. Det handler om en voksen og et barn som går igjennom et landskap. Den eldste personen vil gjerne videreformidle dette landskapet uten å ødelegge opplevelsen. Noen vil kanskje si det er en miljøpolitisk bok, men det er det ikke, sier Nymoen Nilsen som er litteraturkritiker i VG og bosatt i Risør.

Alexander Wisting (49)

Alexander Wisting Tor G. Stenersen

Oppgjørets tid (krim)Kagge Forlag

Wisting som er regissør og TV-produsent har tidligere skrevet biografien Det store eventyr om Roald Amundsen. Hans skjønnlitterære debut er en spenningsroman med historisk tidskoloritt.

— Hovedhandlingen foregår i Christiania i 1792. Det er revolusjonstid i Europa og de store omveltningene er bakteppet. Hovedpersonen heter Herman Wedel og er fungerende politimester i Oslo.

Stian Johansen (38)

Stian Johansen Tor G. Stenersen

Jeff Tweedy, Liksom (dikt og prosa)Aschehoug

— Jeg har skrevet et poetisk portrett av den amerikanske musikeren Jeff Tweedy, som jeg er fan av. Det handler om å vokse opp med musikk og være en turnerende musiker. Jeg prøver å beskrive hans ulike roller, utover musikersiden, sier Stian Johansen.

Debutanten har jobbet i bokbransjen i flere år og driver undergrunnsforlaget Det stille forlaget. Han er blant annet utdannet fra Forfatterstudiet i Bø. For tiden bor han i USA.

Audhild Solberg (39)

Audhild Solberg Tor G. Stenersen

Kampen mot superbitchene (barnebok)Aschehoug

— Jeg hadde lyst til å skrive en barnebok som jeg selv ville elsket da jeg var 10–12 år. Det handler om Anne Bea som er 12 år og som er nest nederst i bunnligaen i syvende klassen. En dag bestemmer hun seg for å slå tilbake mot de bitchete jentene i klassen sin.

Audhild Solberg er utdannet litteraturviter og har vært frilanser i forlagsbransjen, hun kommer opprinnelig fra Telemark.

Jakob Arvola (47)

Jakob Arvola Tor G. Stenersen

Det går ikke over (noveller)Vigmostad og Bjørke

Arvola har jobbet som radio— og TV-journalist i NRK og jobber nå med nyheter i Radio Norge. Han kommer fra Vadsø, og bor i Oslo. Arvola sier det er et gjennomgående trekk ved karakterende i novellene.

— Hvis du til stadighet flykter fra ting i livet, kan det gå deg riktig ille. Dette er en advarsel om hva som kan skje hvis du ikke er ærlig med deg selv. Ting går ikke over hvis du bare lar være å tenke på det. Det handler om å være til stede i eget liv og ikke overlate ansvaret til andre.

Markus Lantto (41)

Markus Lantto Tor G. Stenersen

Bruken av gjedde (kortprosa)Samlaget

Lantto er svensk og pappa og kunstner på heltid. Han driver med alt innen kunst: Foto, skulpturer, grafikk, bokbinderi, bygging av musikkinstrumenter m.m. Skriving er en del av hans måte å uttrykke seg på.

— Boken har mange ulike tråder: Det er ikke en roman, ikke dikt, ikke novelle. Jeg vil kalle det kortprosa. Jeg hadde mange tekster som til slutt kunne knytes sammen. Den ser ut som mitt atelier – alt er med, sier Lantto.

Lise Grimnes (43)

Lise Grimnes Tor G. Stenersen

Kaoshjerte (ungdomsroman)Aschehoug

Grimnes jobber som forteller og kulturformidler i Den kulturelle skolesekken.

— Jeg har jobbet med og forsket på norske sagn i ti år, og jeg hadde lyst til å videreføre dem til vår 2014-virkelighet.

Kaoshjerte handler om en ung jente, Minja, som har en forbudt mormor i en dal langt unna. Minja oppsøker henne og begynner å grave i familiehemmeligheter. - Hun opplever mystiske ting, så det er litt fantasy, men også et møte mellom det urbane Oslo og Bygde-Norge, sier Grimnes.

Miriam Neegaard (31)

Miriam Neegaard Tor G. Stenersen

Stormen og stillheten (roman)Er sosiolog og jobber hos likestillings— og diskrimineringsombudet.

Boken er basert på en sann historie om hvordan hennes bror ble feildiagnostisert og feilmedisinert i psykiatrien.

— Om hvordan et musikalsk talent som blir kneblet i et umusikalsk system, sier Neegaard. - Min bror døde i 2011, 24 år gammel. Jeg har skrevet for å få rettferdighet for ham, fra en pårørendes perspektiv. Det handler om sorg, om hvordan håndtere et uventet dødsfall.

Kristin Maridal (55)

Kristin Maridal Tor G. Stenersen

Love deg aldri (roman)Journalist i Sunnmørsposten.

— Jeg brakk nakken for noen år siden, så jeg skriver mot alle odds – jeg har mye smerter. Men jeg har noe på hjertet, noe jeg vil fortelle. Og til min store overraskelse ble det en mursteinsroman – 470 sider! Og jeg håper det blir en fortsettelse.

Utgangspunktet for boken er et gruvesamfunn i Romsdal, og hovedpersonen i boken lever med frykten for at noen av mennene i familien skal dø, alle arbeider i gruvene. Men det trekkes linjer mellom generasjoner, om seksuell oppvåkning på 60- og 70-tallet, om nye valg senere generasjoner har kunnet ta.

Tine J. Sir (27)

Tine J. Sir Tor G. Stenersen

Jeg tror bestemor lå med Frank Zappa (roman)Kvalshaug Forlag

Alenemor som skal overleve på forfatterskapet.

— Jeg er egentlig sosionom og var på utkikk etter jobb, men så møtte jeg forlagssjef Vidar Kvalshaug på festival i Molde. Vi kom i snakk, og under samtalen sa jeg at jeg tror bestemor lå med Frank Zappa. Da kastet han seg over bordet og sa «Den boken vil jeg ha!»

Boken handler om en bestemor som avslører familiehemmeligheter og forteller om sitt liv til barnebarnet.

Liv Mossige (36)

Liv Mossige Tor G. Stenersen

Tyskland (roman)Cappelen Damm

Mossige jobber som norsklektor ved Manglerud vgs. Hun anmelder i tillegg barne— og ungdomsbøker i Dagsavisen.

- Jeg har hatt lyst til å skrive bok hele livet fordi jeg er veldig opptatt av litteratur.

Romanen handler om en jente som bestemmer seg for å gå til Tyskland i 1946. Hun er fra en liten Østfoldsbygd og greier ikke å finne sin plass. En enkel sjel med en håpløs plan. Hun blir bare gående rundt i skogen, der hun møter sin onkel som er landstryker.

Maria Kjos Fonn (24)

Maria Kjos Fonn Tor G. Stenersen

Dette har jeg aldri fortalt til noen (noveller)Aschehoug

— Hvem jeg er? Det har jeg aldri reflektert over. Men jeg studerer litteratur. Jeg har skrevet bok fordi jeg er veldig nysgjerrig på folk som ikke klarer å følge normale normer. Jeg kjenner mange slike.

Novellesamlingen handler om unge mennesker med sykelige og skadede sinn som ofte gjør destruktive ting mot seg selv og særlig andre.

Kristian Wikborg Wiese (28)

Kristian Wikborg Wiese Tor G. Stenersen

Avtrykk (roman)Vigmostad og Bjørke

Studerer litteraturformidling, er med i redaksjonen for Litteratur på Blå, er en av initiativtakerne til, og redaktør avtidsskriftet La Granada.

— Skrivingen begynte mest som tidsfordriv, og jeg holdt på med en diktsamling. Så studerte jeg creative writing i tre år fra jeg var 21, og romanen springer ut fra det oppholdet.

Romanen handler om en tragedie og etterspillet, der etterspillet kommer først. Det foregår på Oslo vest og i London. Psykisk sykdom og kunstnerdrømmer går hånd i hånd gjennom boken.

Kjersti Bjørkmo (42)

Kjersti Bjørkmo Tor G. Stenersen

Jeg har prøvd å bli venn med dyrene (dikt)Cappelen Damm

— Jeg er en poet som endelig – etter ti år – har fått ut en bok!

- Jeg skriver fordi det er enkelte ting man har på hjertet som det ikke finnes arena for andre steder.

Diktsamlingen beskriver Bjørkmo som en slags byfortelling, med et blikk som prøver å utforske den emosjonelle utkanten av tilværelsen.

— Der tusler dyrene: Katter, kråker mus og drager, sier poeten.

Fredrik Høyer (26)

Fredrik Høyer Tor G. Stenersen

Månehunden & fatter'n (roman)Aschehoug

Høyer er slampoet og studerer litteraturvitenskap.

— Jeg skriver fordi det faller meg mer naturlig enn å prate, forklarer han.

Boken handler om tap av en far. Han får kreft og flytter vekk fra alle til hytta si i Sverige. Handlingen går mellom et realistisk plan og drømmeplan. For når far og sønn brenner bråte bak hytta blir faren kidnappet av en måke.

— Handlingen er basert på egne erfaringer rundt min egen fars kreft og bortgang. Dette er en god måte å bearbeide det på.

Eivind Larssen (30)

Eivind Larssen Joakim Kristensen

Ingen savner Edward Niema (roman)Schibsted

Larssen har gått på Forfatterstudiet i Bø. Han har også studert film ved Nordland kunst— og filmfagskole, og Nordisk språk og litteratur ved UiO.

Debuten handler om tap og savn, om fristende tilbud og overraskende vennskap – og om at det aldri er for sent å bli hovedpersonen i sitt eget liv.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Forfatter og kunstner Stein Mehren er død

 2. KULTUR

  Høstens debutanter: Marie Aubert slo gjennom lydmuren

 3. KULTUR

  Her er bøkene du må lese i høst

 4. KULTUR

  Er det viktigste sagt nå? Ingen av de store forlagene gir ut 22. juli-litteratur i år

 5. KULTUR

  Nina Lykke nominert til Brageprisen

 6. KULTUR

  Niels Fredrik Dahl: – Etter at hun døde, ble det tydelig for meg at jeg ikke visste hvem moren min var