Kultur

Ingen har fylt Telenor Arena med mer nærhet, varme og stemmeprakt enn Adele (27) gjorde søndag kveld

  • Robert Hoftun Gjestad
    Robert Hoftun Gjestad
    kulturjournalist

Engelske Adele er sjelden vare. Sist hun var i Norge, i 2011, spilte hun på lille Rockefeller. Fem år senere virker det som stjernen kunne fylt Frognerparken, men det ble for 21.186 heldige i Telenor Arena.

Fra scenen føltes det som hun sang for og småpratet med hver og én. Noe hun nærmest gjorde, siden hun ikke bare snakket mye direkte med folk, men også hentet enkelte opp på scenen for mer.

Ikke den helt vanlige popstjernen. Ikke den helt normale stadionkonserten, heller. For en entertainer, for en artist, for en stemme.

Konsertkvelden åpnet med hennes største hit i neddempet versjon på en mindre scene ute blant publikum, før hun gikk tilbake og fortsatte. Litt rart å brenne av monsterlåten «Hello» først, kan man vel si. Samtidig er det greit å hilse velkommen slik.

For Adele har så utrolig mye mer å by på, og allerede i «One and only» som tredjelåt fikk vi servert en dose perfekt pop. Det skulle bli mer.

Adele Laurie Blue Adkins er uten tvil én av det siste tiårets største artister. Damen fra Tottenham kom som «den neste Amy Winehouse» da andresinglen «Chasing pavements» og debutalbumet 19 gjorde furore i 2008.

Siden har stjernen med den utrolige stemmen lagt låt på låt mot toppen, uten å forholde seg til spillereglene for bransjens popstjerner. Hun har holdt på sitt uttrykk, ikke forhastet seg med singler, og brukte tre år på oppfølgeralbumet 21.

Det har nå solgt ufattelige 31 millioner eksemplarer globalt.

Etter James Bond-låten «Skyfall» fikk Adele barn og tok tre års pause, noe som i dagens flyktige popverden er som et karrièremessig selvmord. Ikke for Adele. Hun kom tilbake med et fantastisk «Hello» i fjor, og slapp tredjealbumet 25 i november. Det er holdt unna strømming, og skal nå ha solgt 19 millioner eksemplarer.

Et tall ingen trodde var mulig i 2016, men Adele kunne. Basert på det edleste trikset i boken: Ett hundre prosents kvalitet i musikalsk innhold. Samt bransjens mest smittende sjarm og personlighet.

Lørdag spilte A-ha i Spektrum:

Sjarm og stemmeprakt er også den beste oppsummeringen av hva Adele serverer fra scenen. Pratingen er morsom nok og skaper kledelig intimitet, men det er tross alt musikken som teller.

Musikk som i utgangspunktet ikke er spesielt komplisert, der den vandrer i mid-tempo og blander klassisk pophåndverk med litt soul, country og kraftballader. Musikk som kunne blitt anonym i andres selskap, men ikke bak denne stemmen.

For det meste står Adele alene i front, med et solid storband som musikalsk støtte. Flere av låtene er kun henne og piano, for eksempel Bob Dylans «Make you feel my love» eller den rørende balladen «Someone like you». Stemmen er ustoppelig imponerende alene, men akkurat der fikk hun meget god hjelp av salen også.

Når det så for alvor begynner å regne rundt henne på scenen der ute, er det opplagt at man er i gang med «Set fire to the rain» og kveldens finale. En avslutning som bød på forrykende versjoner av «When we were young» og «Rolling in the deep».

Alt fra Adele var ikke like engasjerende og sterkt denne kvelden, selv om stemmen blender over. Hennes akustiske sett midtveis var et par låter for langt, og en låt som «All I ask» er lite mer enn fire minutter fremvisning av vokal.

Likevel kan man ikke annet enn å beundre Adele for alt hun byr på og gleden i hennes ansikt på storskjermen bak er ubetalelig.

Det finnes sikkert nok av bransjefolk som har ønsket å gjøre henne om til «den nye Lady Gaga» eller noe sånn. Heldigvis kommer musikken alltid først her.

Anmeldelse av albumet «25»:

Adele i Royal Albert Hall 2012:

Anmeldelse av albumet «21»:

Hello

Hometown glory

One and only

Rumour has it

Water under the bridge

I miss you

Skyfall

Million years ago

Don’t you remember

Send my love (to your new lover)

Make you feel my love

Sweetest devotion

Chasing pavements

Someone like you

Set fire to the rain

All I ask

When we were young

Rolling in the deep

Les hele saken med abonnement