Kultur

Margaret Atwood:- Nyt oljen så lenge den varer

Den hardslående forfatteren Margaret Atwood har brukt ti år på å beskrive forbrukersamfunnet. -I Norge har dere brukt rikdommen fornuftig, sier hun.

Romanforfatter Margaret Atwood var beryktet for sine kvinneskildringer. Nå har hun brukt ti år på å hamre løs på forbrukssamfunnet.

  • Jorid Lothe

I hennes trilogi «MaddAddam» er handlingen lagt til en nær fremtid der oljereservene nesten er oppbrukt, klimaet forandret, genmanipulering utbredt og kjøtt blir dyrket i laboratorium.

— Gled dere over billig, lett tilgjengelig energi og oljerikdommen mens dere fortsatt har den, for ting kommer til å forandre seg i fremtiden, advarer Margaret Atwood. Hun besøkte Norge for første gang i 1979, og har gjestet landet vårt flere ganger etter dette. Neste tur er allerede planlagt; hun kommer til Litteraturfestivalen på Lillehammer i 2015.

— Norge har forandret seg, først og fremst er velstanden mye mer synlig. Slik jeg ser det har Norge forvaltet rikdommen på en god måte, bedre enn mange andre land med store oljefunn. Å tro at noen skal skru igjen kranen til slike inntektskilder er urealistisk, men man må investere i bærekraftige prosjekter med tanke på fremtiden, understreker hun. Hun er kjent for sitt dype miljøengasjement. Tredje bind av trilogien MaddAddam kom ut på engelsk i 2013 og ble nylig nominert til trilogien Women’s Prize for Fiction. Den er ventet utgitt på norsk om ikke så altfor lenge. Det er blitt en fascinerende og vakker skrekkvisjon.

En verden som vår

Vel ti år er gått siden canadiske Margaret Atwoods første bind Oryx og Crake i trilogien MaddAddam kom ut. Siden den tid har droner, sofistikert overvåking, genspleisede dyr, TV-telefoni og andre av hennes teknologiske påfunn blitt virkelighet. Hennes siste bok samler trådene fra Oryx og Crake og andre bind Flommens år .

Les også

- Vi prøver å hjelpe, men blir mistenkeliggjort

Handlingen i trilogien er lagt til en fremtid som ligner foruroligende mye på vår verden i dag. Multinasjonale selskaper har overtatt statsmakten på det nordamerikanske kontinentet. Klimaet er forandret, planeten overbefolket og langt flere dyrearter enn i dag er utryddet. Avansert genteknologi og forskjellige arbeidsuhell i laboratoriene har til gjengjeld gitt en rekke nye dyre— og plantearter, som sauer med menneskehår og selvlysende blomster.

Smarte griser med menneskelig hjernevev i frontallappene som ble utviklet for å forsyne mennesker med organer, lever og jakter fritt. Grisene har evnen til strategisk planlegging og hierarkibygging, og de har fått smaken på kjøtt. Avansert kosmetisk kirurgi er utbredt, og dødsdømte fanger slåss for livet på reality-TV.

New York er blitt oversvømt på grunn av havstigning, og New New York er blitt bygget opp lenger vekk fra kysten.

- Premisset for historien er at jeg bare bruker elementer som allerede eksisterer eller som teknologien snart er moden for å kunne konstruere.

Atwood synes ikke at merkelappen science fiction passer helt på trilogien.

Les også

- Bing & Bringsværd døde med Jon

Overvåking

Under englandsbesøket har forlaget innlosjert forfatteren på fasjonable Royal Overseas League nær Hyde Park. Land som tidligere tilhørte det britiske imperiet (som Canada) kan bruke den historiske og svært eksklusive klubben til kulturelle formål. Den vitale og sjarmerende 74-åringen inviterer oss på te i en av salongene. Hun avslører store kunnskaper om vikingkulturen og arkeologiske funn som er gjort både i Canada og Norge, og anbefaler den store vikingutstillingen som besøker British Museum denne våren og sommeren.

— Visste du at man har klart å implementere en ørliten mikrofon inn i en levende larve? På den måten kan man aldri gjette at man blir avlyttet, forteller hun ivrig. Kryptering, overvåking og stjeling av data er ett av flere sentrale tema i trilogien. Den som ser, kan ofte også bli sett, og karakterene som overlever er de som forstår dette. Folk er naive når det kommer til overvåking, mange skjønner ikke hvor mange elektroniske spor som legges igjen.

- Jobber de som vedtar lover for sakte, i en verden som forandrer seg hurtig?

— Politikere prøver generelt å bli gjenvalgt, og dette lider en rekke saker under, blant annet tiltak mot klimaendring.

Les også

- Det blir ingen flere bøker

Margaret Atwoods far var biolog, og barndommens somre ble tilbrakt på feltarbeid i Canadas villmark.

— Min far har klart påvirket meg, det er nok der min interesse for naturen, biologi og genspleising kommer fra.

Knausgård

Atwood blander høyt og lavt i MaddAddam, bibelske og litterærere referanser, internettporno og reality-TV. Hun raljerer også over USAs mange ekstreme religiøse grupperinger og hykleriet som ofte finnes rett under overflaten. Church of Petroleum er en slik populær kirke, og deres karismatiske og pengegriske lederpastor blir lokket i en felle i en eksklusiv sexklubb full av genspleisede ansatte.

- Kapitalismen og menneskenes dyrkning av penger er en motor i utbyttingen av miljøet, sånn sett har Norge sin Church of Petroleum, poengterer hun.

- I Alias Grace (1996) brukte du en virkelig hendelse, et dobbeltdrap på 1800-tallet i Canada som rammefortelling for romanen. Blir du noensinne fristet til å bruke dine nærmeste som modeller for karakterene dine, slik som Karl Ove Knausgård gjorde i Min Kamp ?

— Jeg har hørt om Knausgård, og jeg har hørt at han er god, men jeg kunne aldri gjort det han har gjort. Det er det selvsagt tunge juridiske grunner til, men også kunstneriske, og ikke minst menneskelige.

Atwood innrømmer imidlertid at hun én gang baserte en karakter i en roman på et menneske hun kjente, en engelsklærer, men det var forhåndsgodkjent, påpeker hun med et lurt smil.