Kultur

Strid om nordkoreansk Kardemomme by

Festspillenes Nord-Korea-forestilling "Kardemomyang" provoserer, men Egner-familien tror faren ville likt samarbeidet.Thorbjørn Egner-biograf Anders Heger er blant flere som reagerer på at Festspillene har hyret kunstneren Morten Traavik til årets festival.

Morten Traavik foran Nord-Koreas avdøde president Kim Il Sung på Kim Il Sung-plassen i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.
  • Bodil Garvik
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

— Korttenkt og dumt, sier Heger til Bergens Tidende, som er forlagsredaktør i Cappelen Damm.

Traaviks festspillprosjekt er forestillingen Kardemomyang – sangere fra musikkhøyskolen i Pyongyang i Nord-Korea synger egne tolkninger av sangene fra Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemomme by .

- Lite gjennomtenkt

I et leserinnlegg i Bergens Tidende skriver Heger at Traavik har inngått «et intimt samarbeid med myndighetene i verdens verste diktaturstat for å realisere sin kunst i form av et småmorsomt sceneeksperiment.»

— Det er ikke galt å bedrive kultur i et diktatur. Men jeg er mildt oppgitt over at Traavik i lengre tid har benyttet seg av diktaturets egne institusjoner for å fremme sin egen kunst, utdyper Heger.

«Når Kardemomme blir et pikant krydder over en suppe menneskerettsbrudd verden knapt kjenner maken til, burde retten sette seg fast i halsen, selv for et blasert festspillpublikum», skriver Heger videre i innlegget.

Han stiller seg undrende til at Festspillene setter opp denne forestillingen.

— Én ting er at Traavik ikke forstår politiske proporsjoner, men at Festspillene kjøper forestillingen som et gøyalt prosjekt er tankevekkende, og virker veldig lite gjennomtenkt.

- Å la seg bruke

Thorbjørn Egner-biograf Anders Heger mener at "retten burde retten sette seg fast i halsen".

Anders Heger vil likevel ikke oppfordre folk til å la være å se forestillingen.— Boikott ville vært feil. Jeg vil heller ikke oppfordre Festspillene til å ta dette av plakaten. Jeg er jo opptatt av Egner, og ville nok også selv ha sett forestillingen hvis jeg hadde vært i Bergen.

Erik Ulfsby, teatersjef ved Det Norske Teatret i Oslo, liker heller ikke Traaviks prosjekt.

— Jeg har ikke noe imot Traavik, men jeg ville aldri innledet et samarbeid med regimet i Nord-Korea, sier han.

Ulfsby sammenligner med holdningen til Sør-Afrika under apartheid.

- Traaviks prosjekt blir et samarbeid med et terrorregime, uansett hvordan man snur og vender på det. Kulturlivet var flinke til å boikotte Sør-Afrika på åttitallet, og de fleste er vel enig om at det var riktig. Å la seg bruke av et regime som Nord-Korea, synes jeg ikke noe om, sier han.

Står over forestillingen

-I politimester Bastians ånd, mener Thorbjørn Egners sønn om bruken av sanger fra Kardemomme by i "Kardemomyang". (Fra boken "Folk og røvere i Kardemomme by" av Thorbjørn Egner).

På slike premisser hadde Kardemomyang ikke vært aktuelt for Ulfsbys teater.— Så lenge samarbeidet skjer med nordkoreanske myndigheter, ville ikke dette kommet opp på Det Norske Teatret. Du setter deg ikke ned og drikker en kopp te og småpludrer med en tyrann. Vi snakker om et vanvittig brutalt regime, sier Ulfsby.

Erik Ulfsby skal selv til Bergen under Festspillene. Kardemomyang står han over.

Egner-familien positive

Bjørn Egner tror faren, Thorbjørn Egner, ville vært positiv.

Thorbjørn Egners sønn, Bjørn Egner, har fått med seg kritikken. — Jeg synes jo ikke det som er referert av kritikk er morsomt, med sammenligning av Nord-Korea og Kardemomme by. Men vi søsken ga Morten Traavik tillatelse til å bruke disse sangene. Vi tenkte at dette var noe vår far kunne vært med på. Vi har vurdert det slik at dette er i politimester Bastians ånd, sier han.

Bjørn Egner kjenner til at Traavik også tidligere har fått kritikk for sine Nord-Korea-prosjekter.

— Vi tenkte over dette, og kom til at å la unge musikere fra Nord-Korea komme til Norge på kulturell utveksling, er positivt. Min far hadde også sine stykker oppført i Russland på femtitallet under den kalde krigen. Åpenhet mellom land med forskjellige tanker og ideologi er en positiv ting, sier Egner.

bodil.garvik@aftenposten.no

Les også

  1. Kunsten er fri

  2. Han narrer Nord-Korea