Kultur

Mette-Marit: Dess mer kulturdebatt, dess bedre

Kronprinsesse Mette-Marit ønsker en debatt om pengebruk og norsk litteratur velkommen, men vil ikke selv uttale seg om hun mener pengene blir brukt riktig.

Kronprinsesse Mette-Marit startet Litteraturtoget 2018 onsdag med å reise fra Kristiansand mot Stavanger. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Forfatter Jan Kjærstad har reist en debatt om det er riktig av Norge å bruke 52 millioner kroner på å være gjesteland på neste års bokmesse i Frankfurt. – Et lite lands stormannsgalskap, mener han.

Kronprinsesse Mette-Marit er ambassadør for norsk litteratur i utlandet, og under et stopp med litteraturtoget hennes i Kristiansand onsdag, fikk hun spørsmål om hva hun mente om Jan Kjærstads utspill.

– Jeg tror ikke jeg skal gå inn i den debatten. Men det jeg synes er fantastisk, er at vi har en stor og viktig og relevant debatt om litteratur. Derfor er jeg glad for at Jan Kjærstad og andre forfattere deltar i debatten om hva penger som går til kultur i Norge, skal bidra til. Jeg tror at dess mer kulturdebatt vi har, dess bedre resultater får vi, sa kronprinsessen til NTB.

Roser norske forfattere

Hun benyttet også anledningen til å rose norske forfattere.

– Det er så mye spennende som skjer nå, så mange forfattere som gir ut mange ekstraordinært gode bøker. Jeg har aldri lest så mye norsk som jeg gjør nå. Jeg er så imponert over det nivået norske forfattere holder, og ikke minst at de tar opp så mange viktige temaer i bøkene sine.

På spørsmål om hva hun mener skal til for å få flere unge til å lese mer, sa hun at det er viktig at voksne inspirerer, viser hva de selv leser, og snakker om bøker de selv er opptatt av.

– Det tror jeg er det beste, og så kanskje litt slik som vi har gjort her i dag, snakke om skriving og inspirere unge til å skrive, sa kronprinsessen etter et besøk på Fiskå skole i Kristiansand, der hun selv tråkket sine ungdomsskolesko.

I forbindelse med at elever i niende klasse skulle ha skrivekurs, bidro kronprinsessen tidvis lattermildt med høytlesning av en nynorskstil hun selv skrev da hun var ungdomsskoleelev.

Hjertebarn

Skolebesøket var første stopp på reisen med kronprinsessens litteraturtog. Her ventet det grilling, musikk og andre aktiviteter, før kronprinsessen satte seg ned til samtale med forfatter og skrivekurslærer Tiril Broch Aakre.

Litteraturtoget går i år til Stavanger og har en rekke stopp på veien. Foruten Kristiansand, var det første dag stopp i Marnardal og Mandal. På programmet sto blant annet møter med barnehagebarn og elever ved forskjellige skoler.

Litteraturtoget er blitt kronprinsessens hjertebarn. Toget er tidlig torsdag innom Egersund før det senere stopper på Ogna i Hå kommune, der lyrikeren og psykologen Helge Torvund skal ha samtale med Fredrik Wandrup.

Litteraturtoget er et samarbeid med NSB og Deichmanske bibliotek der målet er å skape leselyst og leseglede, med mottoet «det finnes en bok for alle».

Om kronprinsessen selv sysler med planer om å utgi noe, svarer hun lattermildt:

– Jeg har i hvert fall ikke tenkt å gi ut den stilen jeg leste – nei, jeg har ikke tenkt å gi ut noe. Jeg tror ikke det ligger for meg, men jeg synes det er veldig gøy å skrive og har alltid skrevet mye.