Kultur

- Feighet går igjen i alle religioner

- Det er ikke mitt ansvar at jeg misbrukes av folk som har en rasistisk dagsorden, sier Yahya Hassan.

- Det kan godt hende at min barndom ikke ligner på ligner på andres, men det gidder jeg ikke svare på, sier Yahya Hassan.
  • Kaja Korsvold
    Journalist

Danske Yahya Hassan bryr seg ikke om dødstruslene, men er lei dem som ikke tør å innrømme at de tar seg en øl selv om de tror på Allah.

18-åringen som snart fyller nitten, er kledd i moteriktig fløyelsjakke, smale buker og elegante spisse sko denne formiddag i Oslo

Joggebuksen og hettegenseren han selv skriver om i diktene fra barndommen i Århus er forlatt. Det er bare et halvt år siden Yahya Hassan satte brann i innvandringsdebatten i Danmark med å skrive dikt om den palestinske farens vold mot kone og barn, trygdemisbruket i ghettoen i Århus, muslimer som later som de er mer religiøse enn de er, og sine egne tyveriraid og opphold på institusjoner for verstinger.

 Religiøs kontroll og indoktrinering er ikke noe som er forbeholdt islam

Nå kommer diktsamlingen som bare har tittelen Yahya Hassan på norsk, oversatt av Pedro Carmona-Alvarez. Aftenposten slipper å forholde oss til de to danske livvaktene, som trolig venter utenfor møterommet i Cappelen Damm-bygget der intervjuet finner sted. Norsk PST skal visstnok også være i bygget. Også i Norge er det mange som er sinte på Yahya Hassan. Selv sier han at det er religionskritikk han kommer med, ikke spesifikk kritikk av islam. Og han er lei av rasister som gjerne vil misbruke ham.

- Religiøs kontroll og indoktrinering er ikke noe som er forbeholdt islam, sier Hassan.

18-åringen som kom på ungdomsinstitusjon da han var 13, har i dag brutt med foreldrenes religion sier han.

- Jeg har forlatt religionen, jeg tror ikke på Gud.

- Føler du deg dansk?

Syns du jeg ser ut som en? spør han litt provoserende og viser at han syns jeg skal si nei.

- Dansk er et spørsmål om opprinnelsesland. Mine foreldre er fra Palestina. Derfor er jeg palestiner. Jeg identifiserer meg med det danske språk fordi jeg skriver dikt på dansk. Derfor føler jeg meg ikke som dansk, men et menneske som kommuniserer på forskjellige språk og skriver dikt.

- Er det din far skyld at barndommen ble dårlig?

- Jeg vet ikke om barndommen ble dårlig, det gidder jeg ikke svare på. Det er ikke det som er spørsmålet i diktsamlingen. Jeg har ikke skrevet for å plassere en skyld, jeg føler meg ikke som noe offer.

Hassan er kjent for ikke å gi ved dørene. Også dette intervjuet går tregt før objektet selv bestemmer seg for at nå vil han si noe vesentlig.

- Diktene dreier seg om meg og mitt liv, det dreier seg om å være sønn av palestinske flyktninger som vokser opp i flyktningeleir Libanon og som flykter til en annen flyktningeleir i Danmark. Det handler om vold, kriminalitet, lyrikk, litteratur og religion.

Det er ikke farlig å dra til fredagsbønnen samtidig som man drar til byen for å ta en øl og hygge seg. Men det blir et kjempeproblem når man ikke vil innrømme det.

- Du har fått mange trusler, men det må også da være noen som setter pris på dette?

- Jeg bryr meg ikke om dødstrusler og vold fra de folkene i samfunnet som er svakest. Det jeg ikke liker er når ressurssterke muslimer som har utdannelse og muligheter, dekker over problemene.

Poeten mener det kunne hatt stor betydning hvis folk hadde turt å si at det er forskjell på muslimer.

- Mange er moderne etter behov. Det er ikke farlig å dra til fredagsbønnen samtidig som man drar til byen for å ta en øl og hygge seg. Men det blir et kjempeproblem når man ikke vil innrømme det.

- Det er mye hykleri, sier Hassan. For eksempel, hvordan kan en imam stå i en statsstøttet moské og kalle folk for vantro? Terror vil jeg ikke snakke om, det er en svært liten del av det muslimske, selv om den finnes. Det som er verd å snakke om er at det i Koranen står at det er verre å skape splid enn å drepe.

Yahya Hassan vil ikke svare på om konservative danske muslimer som har truet ham på livet bør utvises. Han vil ikke forholde seg til dem på et politisk plan. Han sier han får mange tilbud om å opptre på forskjellige arrangementer, men prøver å holde seg langt unna de som har høyreekstreme holdninger.

- Jeg har solgt, sies det, hundre tusen diktsamlinger i Danmark. Noen bebreider meg for at jeg oppfordrer til rasisme, men det kan s’gu ikke være mitt ansvar at det kanskje er ti tusen rasister som leser min bok og bruker meg i sin rasistiske dagsorden.

Fra versting til aktør

TURTE BARE NIKKE MED HODET NÅR DU SA

DIN MOR ER EN HORE

OG MOR HAR FLYKTET GÅR RUNDT I GATENE OG FRYSER

MENS VI SPISER FANGSTEN I SKREDDERSTILLING

OG DU SIER DU SKULLE ØNSKE

AT VI ALDRI VAR FØDT

Slik lyder et utdrag fra et av diktene til Yahya Hassan. I oktober i fjor debuterte dansken som er av palestinsk avstamning med et brak.

Diktene i boken beskriver en voldelig far, en mor som blir slått og hånet, søstre, født og oppvokst i Danmark som blir giftet bort i arrangerte ekteskap, en far som svindler ved å late som han er skilt, innvandrerbarn som er kriminelle, faller ut av skolen og svikter både sin egen familie og sine danske hjelpere.

- Vi som falt ut av skolen og ble kriminelle, var ikke sviktet av systemet, men av våre foreldre, uttalte den ferske poeten til avisen Politiken i det oppsiktsvekkende debutintervjuet.

- Poenget her er ikke de problemer min foreldregenerasjon har hatt, poenget er de problemer denne generasjonen har skapt, uttalte Hassan og snakket om den religiøse fasaden som skjulte dobbeltmoral og misbruk av det danske samfunnet.

Hassan mottok straks dødstrusler etter utgivelsen. Han har bodd på hemmelig adresse i København og etter at han ble forsøkt slått nedpå Hovedbanegården i november har han levd med livvakter.

Poeten har knapt noen gang hatt et tilnærmet vanlig liv. Han ble født i Århus av foreldre som flyktet fra Palestina på 1980-tallet. Barndommen har han selv beskrevet i sine dikt. Da han var 13 år ble han sendt på ungdomsinstitusjon etter tilpasningsvansker på skolen og småkriminalitet.

Hassan har selv beskrevet forholdt til sin kontakt og pedagog, Louise Østergaard som har skrevet boken Ord om hvordan de to innledet et forhold som førte til at hun mistet jobben og ble skilt. I Danmark har debatten gått om dette kan ses på som et overgrep eller et vanlig kjærlighetsforhold.

Idag går Hassan på forfatterskole og er tilsynelatende ferdig med kriminalitet. I et dikt beskriver han det som kanskje var hans siste møte med rettsvesenet:

OG DOMMER KRISTOFFERSEN

HAN BEHØVER IKKE EN SKRIFTLIG BEKREF TELSE

PÅ MITT OPPTAK PÅ FORFATTERSKOLE

HAN LESER AVISER

OG DET SOM STÅR I AVISENE ER SANT

DOMMER KRISTOFFERSEN SIER

OG LAR MEG SLIPPE MED EN BETINGET