Kultur

Mobilavsløringer ga Aftenposten SKUP-diplom

Aftenpostens avsløring av ulovlig mobilovervåking i Oslo ga avisen SKUP-diplom. Dagbladets Kristoffer Egeberg vant årets SKUP-pris.

Aftenposten-journalistene Frederik Hager-Thoresen, Per Anders Johansen og Andreas Bakke Foss fikk SKUP-diplom for avsløringene om ulovlig mobilovervåking i Oslo. Foto: METTE BUGGE

  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Dagbladets journalist Kristoffer Egeberg ble i kveld tildelt SKUP-prisen for artikkelserien «Nigeriabåtene».

Artiklene om Nigeria-båtene avslører at det norske Forsvaret har drevet fordekt storhandel med private sikkerhetsaktører og at minst ti store norske marinefartøy har havnet hos paramilitære selskaper i Vest-Afrika.

SKUP-prisen deles ut av Stiftelsen for en kritisk og Undersøkende Presse for fremragende undersøkende journalistikk. Foruten SKUP-prisen, delte juryformann Bernt Olufsen også ut fem SKUP-diplomer. Ett av disse gikk til Aftenposten. I fjor høst kunne Aftenposten avsløre at blant annetstatsministeren og Stortinget overvåkes med spionutstyr.

Den første saken sto på trykk i Aftenposten 12. desember i fjor. Foto: Newspilot Autoprint

Journalistene Per Anders Johansen, Andreas Bakke Foss og Fredrik Hager-Thoresen har i en serie artikler avdekket at et stort antall falske basestasjoner, såkalte IMSI-catchere, er blitt utplassert rundt Stortinget, Statsministerens kontor og finansinstitusjoner på Aker Brygge. Med en slik falsk basestasjon kan overvåkerne potensielt både lytte til telefonsamtaler, lese tekstmeldinger og overvåke datatrafikken din.

Under årets SKUP-konferanse i Tønsberg nå i kveld ble de tre Aftenposten-reporterne hedret med SKUP-diplom for sine avsløringer.

— Sakene har satt dagsorden og frembrakt viktig informasjon om sikkerhetssituasjonen rundt mobilbruken. En rekke spørsmål er blitt stilt rundt PST sin virksomhet, og den har også utløst to ulike politietterforskninger, sier juryleder Bernt Olufsen.

Åtte prosjekter

Aftenposten deltok i år med åtte ulike prosjekter i kampen om SKUP-prisen. Foruten saken om mobilovervåkningen deltok også Aftenposten med «Vold mot barn» i regi av journalistene Håkon Letvik, Lene Skogstrøm og Lene Li Dragland, «Du vil aldri tro hvordan dette nettstedet....» og «Creepy kartlegging i sosiale medier», begge av Jan Gunnar Furuly, «Slik tok Putin Krim»av Per Kristian Aale, «Daniel-saken» saken, skrevet av Robert Gjerde, «Forskjellsbehandling i Trygderetten» av Øystein Kløvstad Langberg og Fredrik Hager-Thoresen,«Grå økonomi»av Einar Haakaas, Siri Gedde-Dahl og Ane Hem, og «Kulturhus-boomen» av Ann Christiansen, Robert Hoftun Gjestad og Fredrik Hager-Thoresen.

Internasjonal pris

Internasjonal Reporter-prisen ble i år delt mellom Dagbladets Kristoffer Egeberg og Verdensmagasinet X' Maren Sæbø for reportasjer om Nigeria. NTB-journalist Bibiana Dahle Piene fikk diplom for sin bok om Sør-Sudan.

SKUP-juryene har i år mottatt 64 metoderapporter. For å få SKUP-prisen er man ikke avhengig av at selve saken har fått en statsråd til å gå av. SKUP-prisen er en metodepris, noe som betyr at juryen vektlegger den journalistiske metoden bak saken vel så høyt som resultatet.

Martin Kolberg i arbeid

Juryleder Bernt Olufsen mente antall innsendte nominasjoner i år var mot all forventning.

— Det er mange imponerende arbeider, selv om det fortsatt er for få redaksjoner som sender inn nominasjoner. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite hadde ikke hatt noe å gjøre hadde det ikke vært for dere. Målet deres må være å holde Martin Kolberg i arbeid. Full sysselsetting, sier juryleder Bernt Olufsen.

Les metoderapportene her:

«Vold mot barn»

«Du vil aldri tro hvordan dette nettstedet....»

«Creepy kartlegging i sosiale medier»

«Slik tok Putin Krim»

«Daniel-saken»

«Forskjellsbehandling i Trygderetten»

«Grå økonomi»

«Kulturhus-boomen»

SKUP-juryen ga også diplomer til følgende prosjekter.

Dagens Næringsliv – «Lånehaien» av Gøran Skaalmo og Knut Gjærnes

VG - «De hemmeligholdte ulykkesrapportene» av Synnøve Åsebø, Ola Mjaaland, Ingeborg Huse Amundsen

NRK Brennpunkt - Kvalitetssikret etter alle statens regler av Synnøve Bakke, Kjersti Kundssøn, Alexander Vollevik Larsen

Bergens Tidend e - «Asylbarna» med Eystein Røssum, Frøy Gudbrandsen, Kjetil Gillesvik, Hanne Louise Åkernes, Øyvind Lefdal Eidsvik.