Kultur

Wenche Foss avduket i høljende regnvær

Hele Norges Wenche Foss er kommet på sokkel foran Nationaltheatret i Oslo. Den eneste måten å få henne til å stå stille på, sier folk som kjenner henne.

Hele Norges Wenche Foss står nå på sokkel ved Nationalteatheret.

Per Ungs skulptur av den snart 90 år gamle skuespilleren, eller skuespillerinnen som hun selv ville ha sagt, ble avduket i høljende regnvær av dronning Sonja onsdag ettermiddag.

Til stede var det som kunne krype og gå av byens kulturelite – og mange flere. Blant dem prinsesse Ragnhild og hennes ektemann Erling Lorentzen. Også Oslos tidligere ordfører Per Ditlev-Simonsen var ute av sykesengen og hadde tatt turen til Nationaltheatret der Wenche Foss nå står på sokkel mellom to andre av teatrets store personligheter, Johanne Dybwad og Per Aabel.

Hjertens tusen takk!

– Hjertens, hjertens tusen takk for denne gleden, sa Wenche Foss, som innrømmer at hun nok er gladere i å gi enn å få.

– Denne skulpturen setter jeg stor pris på, men jeg er glad jeg ikke er plassert på en høy sokkel. Og siden jeg står på en kommunal plass, setter jeg spesielt pris på å kunne gi noe tilbake til kommunen, nemlig 1 million kroner til feriekolonien på Hudøy, sa Wenche Foss før hun introduserte Lillebjørn Nilsen som sang sin vise fra Hudøy, «Stilleste gutt på sovesal 1».

Før avdukingen fikk Wenche Foss en annen gave, en trompetsolo signert Ole Edvard Antonsen. Melodien «Medmenneske», som ble urfremført onsdag, er trompetistens egen hyllest til Wenche Foss.

Ærespris

Skulpturen er gitt av Sigval Bergesen D Y Og Hustru Nanki's Almennyttige Stiftelse. De deler hvert år ut en pris på 2 millioner kroner, og årets pris gikk til Wenche Foss for hennes «livslange og fremragende innsats og betydning for norsk scenekunst og for hennes vidtrekkende hjertevarme og sprudlende engasjement på en rekke samfunnsviktige områder».

Halvparten av prispengene ble brukt til skulpturen mens mottakeren bestemte at resten av pengene, 1 million kroner, skal gå til Oslo kommunes feriekoloni Hudøy.

Les også

  1. Kommer på sokkel neste høst

  2. - Wenche på sokkel!

Dronning Sonja (t.h.) avduket skulpturen av Wenche Foss foran Nationalteatheret under en høytidelig avdukning onsdag ettermiddag.