Kultur

Løsner på snippen

Aleksander Denstad With (18) var dagen etter jubelkvelden i Oslo Spektrum fortsatt stolt over å ha vunnet Idol på grunn av sangstemme og ikke medietekke. Nå ser han ikke lenger noen grunn til å være «anonym».

Med sitt kristne livssyn og med forholdet til medfinalist Vivian Sørmeland (20) som ekstra krydder, innså 18-åringen fra Trondheim tidlig i konkurransen at han var «kjøtt for mediene», som han kaller det selv.

— Jeg har holdt fast på en del prinsipper, og satte foten ned for ulike TV-stunt ved flere anledninger. Jeg ville unngå at jeg ble stemt videre i konkurransen for noe annet enn sangen. Dermed har jeg stått fram som ganske anonym, sier Aleksander til NTB.

Ironi

18-åringen er lettet over at han nå slipper å legge bånd på seg av hensyn til utstemminger hver fredag.

Og han er heller ikke redd for at fredagens utrop om at seieren var fortjent, eller tidligere utsagn som at han ville «knuse Vivian» i en eventuell finale, vil slå tilbake på ham i et land der selvsikkerhet ikke alltid er en dyd.

— Jeg regner med at folk har skjønt at jeg har sagt disse tingene med glimt i øyet og en god del ironi. Men når det gjelder at seieren var fortjent, er det noe jeg står for i fullt alvor også dagen etterpå, sier Aleksander.

Dagen derpå

Intervjuene kom på løpende bånd for den ferske Idol-vinneren lørdag.

— Jeg har ikke helt skjønt hva som er skjedd, men jeg begynner å se at omfanget er stort. Nå skal jeg jobbe knallhardt for å ta vare på sjansen, sier Aleksander, som ikke har hastverk med å kvitte seg med «Idol»- forstavelsen til navnet sitt foreløpig.

— Det er mye å tjene på å ha vært med i Idol, spesielt i forbindelse med den første plata. Etter hvert blir det viktig å etablere seg med noe eget, men jeg tror det er mye opp til en selv hvor lenge Idol-stempelet sitter i, sier han til NTB.

Men det er ikke bare opp til 18-åringen, i hvert fall ikke på kort sikt. Til å begynne med er Aleksander sikret én utgivelse på Sony BMG, der plateselskapet har opsjon på å forlenge kontrakten.

Flytter til Oslo

  1. juni starter attpåtil Idol-turneen, der også kjæresten Vivian skal delta sammen med Idol-toer Jonas Thomassen, Ørjan Hatlevik og to til, offentliggjort av TV 2 lørdag kveld. Det blir en kjærkommen tid for det unge paret, som dessuten blir boende i hovedstaden framover.

— Vi har ikke snakket om å flytte sammen, men det går uansett ikke an å pendle mellom Trondheim og Oslo for en 18-åring. For hennes del handler det i starten om å slappe av litt, så får vi se om det dukker opp noe. Det som er sikkert, er at vi vil drive med musikk, sier Aleksander, som selv ligger et halvt år på etterskudd med skolegangen på Heimdal videregående skole.

— Ja, jeg skulle egentlig vært russ i disse dager. Jeg planlegger å fullføre, men det får vente. Det er tross alt lettere å ta opp skolegangen senere enn å søke om platekontrakt med Sony BMG om tre år, sier han.

Høyt nivå

Hvorvidt Idol-konseptet er på hell eller ikke, vil nok bli diskutert både i TV 2 og andre steder i tiden som følger. Det som er sikkert, er at årets deltakere har vært gjenstand for en mer surmaget medieomtale enn tidligere årganger.

Det har ikke gått årets vinner forbi at han selv og medfinalistene er kritisert for manglende utstråling og personlighet, eller under betegnelsen «en nydusjet gjeng fra en kristen folkehøyskole», som P3s Håkon Moslet kalte dem.

— Det er lett å skylde på deltakerne når seertallene faller. Men i etterkant tror jeg konseptet får svi mer enn finalistene. Alt i alt holdt finalefeltet i år veldig høyt nivå, og var en fattet og reflektert gjeng som skjønte ganske mye av opplegget rundt. Vår oppgave var å tenke på musikken, ikke å ta oss best ut på TV, sier Aleksander Denstad With til NTB.

Idol-vinner Aleksander Denstad With.