Vi kjøper mer norsk musikk

Omsetningen av norsk musikk har økt med 27 prosent første halvår sammenlignet med i fjor. Hovedårsak: Odd Nordstogas knallsuksess.

Norsk braksalg. I løpet første halvår i år kjøpte vi 1,2 millioner album med norske artister. Det er en økning på hele 27 prosent fra samme periode i fjor. Totalt utgjorde innspillinger med norske artister 22 prosent av markedet, hvilket er fem prosentpoeng mer enn i 2003. De siste syv årene har norskomsetningen ligget jevnt i underkant av 20 prosent, så salget har altså vært eksepsjonelt godt så langt i år. — Dette er et stort sprang fremover for norsk musikk; volummessig har det vært en god økning hver eneste måned i år. Det er en åpenbar grunn til det, og han heter Odd Nordstoga og har ligget ti uker på toppen av VG-lista, sier Øivind Svendby i Grammofonplategrossistenes Forening, som står bak statistikken.

Luringen Nordstoga

Det er særlig Norges største plateselskap, Universal Music, som har grunn til å gni seg fornøyd i hendene.- Dette er kjempemorsomt. Vi elsker å ha suksess med norske artister. For oss i Universal skyldes økningen særlig to ting, først og fremst Odd Nordstogas fantastiske salg. Hans album "Luring" har solgt i nær opptil 105 000 eksemplarer siden april, og denne suksessen gjør ham godt synlig på statistikken. Men også Venke Knutson har solgt til gullplate og gjort det bra første halvår, sier markedsdirektør Morten Jensen. Plateselskapet BMG har hatt suksess med "Idol"-artistene, mens Sony Music har solgt mest plater med Maria Mena, Asgeir og Erik Faber.Virgin-artister som har ligget lenge på VG-lista, er Sondre Lerche og Sivert Høyem, med henholdsvis 15 og 13 uker hver. Kurt Nilsen og Hellbillies har også ligget der lenge.Salget av utenlandsk musikk har derimot hatt en klar nedgang de siste seks månedene. Dette har også virket inn på totalsalget: Første halvår ble det totalt solgt 5,4 millioner album, 458 000 singler og 128 000 musikk-DVD-er til en samlet verdi av 366 millioner kroner, hvilket er en nedgang på seks prosent i antall enheter og ni prosent målt i kroner og øre sammenlignet med 2003. Både antall solgte CD-er og singelplater har sunket i halvåret som har gått sammenliknet med første halvår i fjor. Kun salget av musikk-DVD-er har eksplodert; i juni i år steg salget med utrolige 86 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.