Kultur

Terry "Norway Zero points" Wogan er død

Den desiderte Europa-mesteren i Melodi Grand Prix-satire, BBC-kommentatoren Terry Wogan, er død.

BRITAIN BBC-bbctittel.jpg
  • Halvor Hegtun
    Halvor Hegtun
    Journalist

-Han var en nasjonalskatt, sier BBCs toppsjef Tony Hall.

Kringkastingsveteranen Wogan døde efter et kort sykeleie, 77 år gammel. Han kommenterte samtlige Eurovision-finaler for britisk fjernsyn fra 1980 til 2008, etter å ha dekket flere av dem på radio på 1970-tallet, og ble elsket for sin ironiske distanse til den europeiske slagerkonkurransen.

"Det var sang nummer 11. Nå er det bare 300 igjen", bemerket Wogan under en av finalene. Han lagde mye moro rundt de gjentatte norske null-bidragene, og fant en politisk begrunnelse da Storbritannia selv endte med 0 poeng for artisten Jemini og låten «Cry Baby» i 2003.

— Jeg tror vi lider av et post-irakisk traume, sa Wogan. Europeerne likte ikke britenes deltagelse i krigen mot Irak.

Fantastisk dumhet

-Jeg elsker konkurransen for dens fantastiske dumhet, den store illusjonen om at den samler forskjellige folkeslagogkulturer, mens det eneste som blir helt klart er hvor forskjellige vi er, skrevWogan i forordet til boken «The Complete Eurovision Song Contest Companion» i 1998.

Foran finalen i Birmingham samme år sa han dette til programbladet Radio Times:

"Artisten fra Malta er for feit. Ingen kommer til å stemme på Tyrkia, Kypros etteraper irske vinnere,ogNorgefår trolig 0 poeng også i år."

Under finalen i København i 2001 fikk Wogan en viss kritikk for å ha kalt programlederne Søren Pilgård og Natasja Crone for Doktor død og tannfeen. De to ville gjennomføre showet på rim, men lyktes etter Wogans vurdering dårlig.

Ikke moro mer

Til slutt fikk han nok. I 2008 trakk han seg som kommentator med den begrunnelse at Eurovision ikke lenger var en slagerkonkurranse, men bare en forutsigbar farse der naboland automatisk ga hverandre poengene.

-Ingen liker England. Det er ikke moro lenger, sa Wogan.

Da Graham Norton overtok som Eurovision-kommentator i 2009, åpnet han sendingen med å si: «Jeg vet det. Jeg savner Terry, jeg også.»