Kultur

Venter vi på en flopp?

Å skrive om Harry Potter i dag er ikke halvparten så gøy som for fire bøker siden.

  • >arnhild Skre
  • Kommentar <br

"DETTE ER sabla morsomt uansett alder," skrev jeg begeistret da den andre Harry Potter-boken kom på norsk i 2000. Da ga serien fortsatt den fine følelsen av å ha oppdaget godt lesestoff på overraskende vis. Når den sjette boken snart er i handelen, finnes det ikke fnugg av slike stemninger igjen rundt Harry Potter-serien. Tre filmer, flere spill og uante mengder Potter-produkter selges overalt. Informasjon om trollmannen og den nye boken er presset på oss siden den forrige kom for to år siden.

Leseglede.

Harry Potter var en magisk outsider som listet seg inn i etablissementet mot mange odds. Nå er figuren blitt en upoetisk pengemaskin med verdens største boklanseringskampanje i ryggen. Natt til neste lørdag kommer bokhandler verden over til å holde åpent. Folk lokkes til butikken av løfter om gratis bøker og spesiell underholdning. Hvor mye av interessen kommer av den kjøpte hypen, og hvor mye gjenspeiler genuin leseglede? Flere av de i forrige lanseringskø var ikke spesielt interessert i boken. De ville ha det gøy, men hadde ennå ikke giddet å lese ferdig bok fire.

Tredje er best.

Jeg forstår dem godt. Jeg mente da og mener fortsatt at bok tre er den beste. Der balanserer Rowling spenning og personskildring, alvor og humor, samfunnssatire og 13-åringers identitetsforvirring mot hverandre på en fin måte. Siden har bøkene hennes est ut i takt med kommersialiseringen, og talentet for dypere karaktertegning har ikke vokst med hovedpersonens alder. Etter å ha lest hele serien, mener jeg fortsatt at Rowlings landsmann Philip Pullman skriver bedre både for voksne og barn. Åpningen på "Den skarpeste kniven" i hans Nordlys-trilogi er vanskelig å slå. Klarer Rowling det denne gangen, eller blir "Harry Potter og halvblodsprinsen" en flopp? Om vel en uke vet vi om hun skriver bedre enn sist. Men selge bøker kan hun, og det kommer lanseringsapparatet garantert til å gjøre også denne gangen.

Les også

  1. Dramaet hittil. . .

Når den sjette boken snart er i handelen, er det ingen overraskelse. I tillegg til fem bøker selges tre filmer, flere spill og uantemengder Potter-produkter overalt. Her er Lego-varianten av trollmannens læregutt.

Les mer om

  1. Litteratur