Poeten Yahya Hassan er død

Poeten ble ifølge familien funnet død i sin leilighet. Det melder den danske avisen BT.

Den dansk-palestinske dikteren Yahya Hassan da han i 2014 leste opp dikt på Litteraturhuset i Oslo.

Yahya Hassan ble funnet død i leiligheten sin i Århus onsdag, ifølge den danske avisen BT, som har fått dødsfallet bekreftet av familien.

Hassan vokste opp i et tøft miljø i Aarhus og slo som 18-åring gjennom med den selvbiografiske diktsamlingen Yahya Hassan. Den solgte i hele 120.000 eksemplarer og satte rekord for en debutant i Danmark.

– Jeg skriver om mitt liv og meg selv, og det er elendighet og sorg, sa han til Weekendavisen i den forbindelse.

I 2015 var han kandidat til Folketinget for det nystartede Nasjonalpartiet, som ikke greide å samle nok underskrifter til å få delta i valget.

– Nærmest et selvstudium i en destruktiv personlighet

Ingunn Økland, Aftenpostens hovedanmelder for litteratur, har anmeldt begge hans bøker i avisen. Hun kommenterer dødfallet slik:

– Yahya Hassan har allerede vært i livsfare flere ganger. Han mottok dødstrusler etter den sensasjonelle debuten i 2013 og hadde i en periode livvakter. I årene etterpå kunne han publisere dramatiske bilder av seg selv i sosiale medier, bilder der han åpenbart var alvorlig skadet, sier Økland og legger til:

– Helt overraskende publiserte han en ny diktsamling i vinter. Jeg leste den med stigende uro. Yahya Hassan 2 er jo nærmest et selvstudium i en destruktiv personlighet. Han skildrer seg selv som en kjeltring full av indre demoner. Det er en bok som vekker frykten nettopp for dikterens liv, sier Økland og oppsummerer slik:

– Danmark – og Norge – har mistet en bråmoden forfatter med et fabelaktig talent.

Dømt for mange forhold

Hassans oppgjør med det muslimske miljøet og foreldregenerasjonen førte til at han ble angrepet på gaten og mottok så mange drapstrusler at han fikk politibeskyttelse.

Han sa imidlertid opp livvaktene, og i 2016 ble han dømt for å ha skutt en 17-åring i benet. Etter å ha sonet i ett år og ni måneder ble han løslatt.

I 2018 ble han dømt til tvungen psykiatrisk behandling etter å ha blitt funnet skyldig i 42 lovbrudd, blant annet vold, trusler, hærverk og blotting. Han sa seg skyldig i alt.

Les også

Dikteren Yahya Hassan dømt til fengsel

Overraskende oppfølger

I november i fjor kom Hassan overraskende med en oppfølger til debutsamlingen, Yahya Hassan 2, og noen dager senere ble han utskrevet fra psykiatrisk institusjon.

For denne diktsamlingen er han nominert til Nordisk råds litteraturpris for 2020, som deles ut i oktober.

På Facebook har Hassan i flere videoer den siste tiden gitt uttrykk for å ha vært involvert i en gjengkonflikt, og i en video bekjenner han seg også til islam.

Ikke frafalt

– Jeg vil gjerne si til alle som kanskje har vært i tvil om hvorvidt jeg har fratrådt eller frafalt fra islam, at det ikke på noe tidspunkt har vært snakk om det, sier han i videoen.

– Jeg er født muslim og vil dø som muslim. Men man er kanskje ikke som folk flest. Slut, prut, finale og takk for det, sier han i videoen, som moren hans la ut på Facebook torsdag.

En talsmann for dansk politi sier til BT at det ikke er mistanke om noe kriminelt i forbindelse med Hassans død.

Yahya Hassan ble 24 år gammel.