Kultur

Skutt syv ganger, overlevde tre kriger - og et flykræsj

Biografien over en tapper engelsk generalløytnant er blitt utropt til tidenes mest interessante på Wikipedia etter at noen twitret om den.

Sir Adrian Paul Ghislain Carton de Wiart har fått stor oppmerksomhet i det siste på grunn av omtalen på nettleksikonet Wikipedia.
  • Lars Keilhau

"Alle" snakker om Sir Adrian Paul Ghislain Carton de Wiart for tiden, etter at den ivrige Wikipedia-leser Matthew Barrett twitret om generalløytnanten, som døde i 1963 etter å ha overlevd det aller meste her i verden.

"Denne fyren må da ha den beste åpningen på en Wikipedia-biografi noensinne", skrev Barrett. Meldingen er blitt retwitret fler enn 3200 ganger de siste dagene.

Hvem var så denne fantastiske Carton de Wiart, som overlevde skudd i ansiktet, hodet, magen, ankelen, leggen, hoften og øret? Som deltok i første og andre verdenskrig OG boerkrigen. Som attpåttil uttalte: "Frankly, I had enjoyed the war".

Han var aristokrat, selvfølgelig. Født i 1880, og innimellom studiene ved Oxford deltok i sine første kamphandlinger i 1899 — Boerkrigen. Der ble han skutt for første gang, i magen. Men Carton de Wiart kom seg fort, ikke minst fordi han var en meget sportslig orientert mann.

Langt navn

Så hopper vi raskt til hans første ekteskap, som mest er verd å merke seg grunnet hustruens navn: Countess Friederike Maria Karoline Henriette Rosa Sabina Franziska Fugger von Babenhausen. Da krigshelten skrev sine memoarer, kalt Happy Odyssey, ble hverken denne hustruen eller de to døtrene de fikk sammen nevnt. Det var kanskje ikke plass.

Ekteskapet ble inngått i 1908, og da var det ikke fryktelig lenge igjen til neste krig. Der gikk det for seg. Carton de Wiart ble først såret syv ganger.

Hvordan han ble påført disse sårene er ikke kjent, men han mistet sin venstre hånd i 1915. Han dro til og med av seg sine egne fingre da legen nektet å gjøre det. Deretter ble han skutt i hodet og ankelen i slaget ved Somme.

Da måtte selv Carton de Wiart ta seg en liten pause. Fordelen med alle skadene og skuddene var jo at han ble forfremmet med en kules hastighet, og dekorert både her og der. Ikke minst ble han tildelt Victoria Cross, den høyeste militære æresbevisning.

Norge!

Etter første verdenskrig bar det av sted til Polen, som stadig var i krig med både den og den andre, en situasjon Carton de Wiar var vant med og altså likte. Han trivdes så godt han forble i landet da verden med ett brøt ut i krig igjen.

Og da havnet han av alle steder først i Norge.

Han ble satt til å lede en styrke som skulle erobre Trondheim. Carton de Wiart fløy til Namsos for å få overblikk over situasjonen, og så bar det ned Trondheimsfjorden, men hele aksjonen ble en fiasko.

Deretter bar det hit og dit, og midt oppe i det hele kræsjet et fly han satt i på kysten av Libya. Carton de Wiart overlevde selvfølgelig, men ble tatt til fange av italienerne, som okupperte landet. Da hadde vår helt rukket å bli 61 år gammel. Han hadde øyelapp, ett tomt erme og en lang rekke skader og arr. Likevel munter og svært underholdende, ifølge medfanger.

Fri igjen

Og så, helt overraskende, ble han løslatt og sendt tilbake til England, fordi italienerne ønsket å slutte fred, og ville ha Carton de Wiart til å hjelpe dem med det. Deretter skjedde det egentlig ikke så fryktelig mye mer spennende i denne mannens ellers eventyrlige liv.

Men - han levde lykkelig resten av sine dager. Giftet seg igjen i en alder av 71 år.

Du store.

afp000556953-wSZnf9TDwl.jpg