Regissør Knut Bohwim er død

Olsenbanden-regissør Knut Bohwim er død. Han ble 89 år gammel og døde i sitt eget hjem tirsdag, opplyser hans familie.

Olsenbanden-regissør Knut Bohwim er død. Han ble 89 år gammel og døde i sitt eget hjem tirsdag, opplyser hans familie. Her fra en samtale med skuespiller Henny Moan under Norsk Filmforbund feiring av sitt 60-årsjubileum i 2006.
  • NTB

– Hans siste ønske var å få komme hjem, og det ordnet vi. Han døde lykkelig og som han ønsket. Det var en nydelig og verdig avslutning på livet, sier kona Kirsten Bohwim til TV 2.

Knut Bohwim er mest kjent som produksjonsleder og regissør av filmene om Olsenbanden, som ble den største publikumssuksessen i norsk filmhistorie.

Teamfilm

Han var filmregissør og produsent i Teamfilm fra 1962 til 1984. Produksjonsselskapet sto bak de 13 av de 14 klassiske Olsenbanden-filmene, og Bohwim har regissert 12 av disse.

Selskapet etablerte han sammen med filmregissør Knut Andersen, filmfotograf Mattis Mathiesen og komponisten og produsenten Egil Monn-Iversen.

Da Teamfilm ble startet i 1962, var Bohwim produksjonsleder i deres første film «Operasjon Løvsprett». Det ble en suksess, og selskapet bestemte seg deretter for å fornorske den danske Olsenbanden.

Startet som skuespiller

Bohwim vokste opp på Hamar og i Oslo og startet i filmbransjen som skuespiller. Han debuterte som pianospillende russ i filmen «Bedre enn sitt rykte» i 1955, men ble deretter reklamefilmprodusent.

Bohwim har også regissert teaterfilmatiseringer og revyfilmer. Blant dem er «Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe» (1970) med Aud Schønemann i hovedrollen og «Ute av drift» (1992) med Rolv Wesenlund og Solfrid Heier.

Til sammen har Bohwim produsert 37 og regissert 22 spillefilmer.

Fra 1984 til 1998 var han direktør for filmimportbyrået Kommunenes Filmcentral.

Han er tildelt flere ærespriser, som kinosjefenes pris Sølvklumpen, Chaplinprisen og Amandas ærespris, og han fikk i fjor Aamot-statuetten.