Kultur

Kulturrikingen Nesbø

Jo Nesbø er fortsatt norsk kulturlivs best betalte personlighet. I fjor økte han inntekten med over elleve millioner kroner.

Jo Nesbø hadde et godt år også i 2011. Foto: Jan Gunnar Furuly

 • Arve Henriksen
  Arve Henriksen
  Journalist

Salgssuksessen til Jo Nesbø synes ingen ende å ta. I 2009 endte forfatteren og musikeren opp med en inntekt på 8,3 millioner kroner. Året etter spratt den opp til 12,1 millioner kroner. 2011 ble om mulig et enda bedre år.

Skatteligningen som ble gjort tilgjengelig i natt, viser at Nesbø hadde en skattbar inntekt på 23 millioner kroner, foruten en formue på over 89 millioner kroner.

Krimforfatteren har en årrekke nytt stor suksess med sine bøker om den rufsete krimhelten Harry Hole her hjemme. De siste årene har han også bemerket seg på internasjonale bestselgerlister i Europa og USA.

Lesevansker

I realiteten kunne han tjent enda mer. I 2008 ga Nesbø fra seg alle rettighetene til Hodejegerne. Inntektene fra denne boken har i stedet gått til stiftelsen oppkalt etter forfatterens krimhelt. Millionene som kommer inn til denne stiftelsen går til å hjelpe barn i fattige land med lese— og skriveferdighetene.

Ingen er i nærheten av lønnsligaen til Nesbø. Nærmest kommer serieskaperen Frode Øverli, som i fjor tjente 7,4 millioner kroner. Mannen bak Pondus-serien hadde også en voksen formue, på nærmere 39 millioner kroner.

Fride Ingulstad er landets best betalte kvinnelige forfatter, i alle fall i 2011. 77-åringen, som har skrevet over 160 bøker – alt fra barnebøker, nissebøker og faktabøker til historiske romaner, hadde i 2011 en skattbar inntekt på 5,3 millioner kroner, og en formue på 7,7 millioner kroner.

Jostein Gaarder, som har en formue på nesten 16 millioner kroner, kan notere en inntekt for fjoråret på 2,9 millioner kroner.

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Solskjær rikest i Molde

 2. LANGRENN

  Northug abdiserte, men han er fortsatt lønnskongen

 3. FOTBALL

  To Start-spillere tjente mer enn én million i fjor

 4. FOTBALL

  Solskjær med 33 millioner i formue tjente 8 millioner

 5. SPORT

  Så mye tjente Norges største idrettsprofiler i fjor

 6. SPORT

  Styrtrike Start-eiere