Kultur

- Kon-Tiki går på grunn

  • Sturle Scholz Nærø
Solen skinner på Kon-Tiki-filmen på så mange vis, men blender ikke akkurat en av de største avisene i vårt naboland.
  • Mer muskler enn akademisk briljans preger skuespillerne i Kon-TIki, klager en av Sveriges største aviser. Filmen åpnet Göteborg filmfestival.

Intet mindre enn 17 norske filmer deltar i år på festivalen på den svenske vestkysten. Arrangementet er et av de største i sitt slag i Skandinavia, og står meget sentralt når det gjelder å markedsføre nye filmer.

Beundrer Heyerdahl

Årets åpningsfilm, som tidligere i måneden ble nominert til Oscar-pris, blender ikke akkurat anmeldereni avisen Expressen:

— Karin Olsson ser Kon-Tiki gå på grunn, lyder den klart formulerte innledningen.

Filmmedarbeideren gjør et omfattende poeng av å være en stor beundrer av Thor Heyerdahl.

— Jeg slukte bøkene til den norske eventyreren og etnografen, og satt som fastnaglet da jeg så den Oscar-belønte dokumentaren om Kon-Tiki-ferden fra 1950, fremholder Karin Olsson.

Den svenske anmelderen kritiserer blant annet skuespillerne for å være for blonde...

Sammenligningen med Norges dyreste spillefilm gjennom tidene faller ikke heldig ut — for spillefilmens del:

"Blondere og stiligere"

— Mer muskler enn akademisk briljans preger skuespillerne. Ekspedisjonens deltagere er blitt langt blondere og stiligere enn den originale besetningen på flåten. Fortellertalentet fra bøkene og dokumentaren merkes ikke i den kunstnerisk sett svake spillefilmen. I sine verste stunder fremstår den som et norsk forsøk på å kombinere Haisommer med Göta kanal , fremholder Expressens anmelder.

Til våren

Göta kanal er en klassisk svensk båtkomedie, der Rolv Wesenlund forøvrig hadde en rolle.

Kon-Tiki ble vist i Göteborg i helgen. På svenske kinoer kommer den ikke før 22. mars. I USA settes filmen opp to dager før Oscar-prisene deles ut den 24. februar.

Les også

  1. Må få Oscar-juryen til å se Kon-Tiki på kino