Kultur

Samisk festival koronaavlyst – inntar i stedet hovedstaden i juli

24. og 25. juli skulle samisk kultur vært feiret på Márkomeanni-festivalen i Troms. Nå byr festivalen, som måtte avlyses på grunn av korona, på samisk festivalhelg i Oslo.

Keiino - med Tom Hugo, Aleandra Rotan og Fred Buljo - skal lage samisk fest på kaia i Oslo i juli, når det blir samisk festivalhelg som plaster på såret for avlyste Markomeannu. Keiino / handout

 • NTB

Den vil foregå blant fiskehjellene i kulturlandsbyen SALT vis-à-vis Operaen, som Erlend Mogård-Larsen står bak. Der vil det i sommer være et blomstrende konsertliv, med et publikumstak på 200.

– Prosjektet startet med at Erlend ringte meg og lurte på om vi ville samarbeide om et lite samisk arrangement på SALT. Han hadde vært på Márkomeannu i 2017 og sett at vi booket artister som SALT også gjerne ville ha på sitt program. Han tok en telefon til meg og dette ble starten på vår egen lille samiske festival i Oslo, sier Aili Guttorm, som er festivalsjef for Márkomeannu.

DJ Niilas er en av flere samiske DJ-er som trår til på samisk musikkfestival på SALT i Oslo 24. og 25. juli. Handout

Mens årets festival måtte koronaavlyses, dukker dermed to av headlinerne i stedet opp denne helgen i hovedstaden: Marja Mortensson og Keiino.

Mortensson, som har vunnet Spellemann og vært nominert til Nordic Music Prize for sin musikk med sørsamisk joik som utgangspunkt, opptrer fredag med Kajsa Balto som oppvarmer. Balto slapp nylig et album der hun går popveien for å tilgjengeliggjøre sin samisk musikkarv.

Lørdag står Keiino for tur. MGP-vinneren fra i fjor har akkurat debutert med albumet «Okta», der de blander dancemusikk, joik og elementer fra andre urfolksgrupper.

Begge dager bys det på DJ-er: Fredag er det DJ Idja, alias Markus Thonhaugen, en samisk produsent som kombinerer urban elektronika med joik, sammen med den nyetablerte artisten Åvla, Ole Henrik Lifjell. Lørdag trår DJ Niilas, alias Peder Niilas Tårnesvik, til for å lage stemning.

– Ved å gjennomføre dette arrangementet håper vi på å åpne øynene til folk når det gjelder samisk musikk og kultur, sier festivalsjef Ailo Guttorm.

Marja Mortensson er klar for samisk festivalhelg på SALT i Oslo i juli. Gitte Johannessen / NTB

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Festival
 3. Oslo

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Keiinos debutalbum: Dette kunne fint dundret ut av en russebuss

 2. KULTUR

  Jo, visst kan du gå på konserter i sommer! Her er vår guide til festivaler over hele landet.

 3. KULTUR

  Guide: Koronaen stopper ikke Festspillene i Bergen. Her er fem konserter å få med seg.

 4. OSLOBY

  Salt bygger korona-tilpasset scene

 5. OSLOBY

  Mange konserter og teaterstykker ryker i høst. Men noen tilbud finnes det likevel.

 6. OSLOBY

  Kollen-hoppbakken i regnbuefargene markerte starten på Oslo Pride