Kultur

Spellemann blir kjønnsnøytral

Etter flere år med debatt, velger nå styret i Spellemannprisen å fjerne kategoriene for mannlig og kvinnelig artist.

Susanne Sundfør reagerte krast i 2007, da hun fikk Spellemannprisen for beste kvinnelige artist. I 2010 trakk hun seg fra prisutdelingen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

 • Ntb

Styreleder Marte Thorsby sier i en presseuttalelse at hovedgrunnen er at man ønsker å rendyrke sjangerkategoriene.

– De som tidligere meldte seg på i kategorien mannlig eller kvinnelig artist må nå melde seg på i den sjangeren de musikalsk hører hjemme. Slik rendyrker vi at Spellemann er en konkurranse i kvalitet og uttrykk, sier hun.

Til NTB utdyper hun:

– Tidligere har to visesangere kunnet vinne hver sin klasse, hvis den ene stilte i klassen for mannlig artist og den andre i viser. Nå vil vi at dette skal samles.

Sundfør frontet

Krigen mot kjønnskategoriene ble dratt i gang da Susanne Sundfør reagerte krast i 2007, da hun vant som beste kvinnelige artist og takket for seg med å uttale «jeg er først og fram artist – og ikke først og fremst kvinne». I 2010 trakk hun seg fra nominasjonen da hun på ny var påmeldt i kvinneklassen av plateselskapet sitt.

Med oppryddingen i klassene blir det nå færre klasser for artistene å konkurrere i, noe som har vært fremholdt kan gjøre det vanskeligere for kvinnelige artister – som er i mindretall blant de påmeldte – å nå fram.

– Det var derfor vi i Spellemann lenge opprettholdt kategorien for kvinnelig artist, for å synliggjøre de kvinnelige soloutøverne. Men nå har vi så mange bra kvinnelige artister at jeg ikke frykter for at de ikke vil nå opp, sier Thorsby til NTB.

Men når påmeldingen til Spellemann 2012 åpnes torsdag 8. november, er det de nye reglene som gjelder.

Også pop endret

Styret i Spellemann har også tatt andre grep – som ikke minst vil komme poputøverne til gode. Tidligere har bare popgrupper kunnet bli nominert i denne klassen. Nå omgjøres dette.

– Kategorien for pop er nå blitt uavhengig av om det er gruppe eller solo, og vil nå fange opp solo popartister som ofte «måtte» meldes på i mannlig eller kvinnelig artist, sier Thorsby.

I tillegg er elektronikasjangeren fra i år utvidet til å gjelde all elektronisk musikk, for å utvide begrepet. Mens det for klassen for folkemusikk/tradisjonsmusikk nå er presisert at det også omfatter musikk på samisk eller andre språk og verdensmusikk.

– På denne måten blir sjangrene mer oversiktlige og rendyrket, mener Thorsby.

Spellemann 2012 arrangeres 23. mars 2013 i Stavanger Konserthus og sendes direkte på NRK1, der alle priser unntatt for årets musikkvideo vil bli delt ut under fjernsynssendingen.

 1. Les også

  Slår sammen Spellemannpriser

 2. Les også

  Spellemannprisen flytter til Stavanger

Les mer om

 1. Musikk

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Spellemann-direktør om kommentatorkritikk: – De er veldig opphengt i egne terningkast

 2. KULTUR
  Publisert:

  Sundfør hyller Astrid S etter kritikken: – You go girl!

 3. KULTUR
  Publisert:

  Susanne Sundfør kåret til best i Norden

 4. KULTUR
  Publisert:

  Cezinando kan ta Spellemann-storeslem

 5. KULTUR
  Publisert:

  De små selskapene banker de store på Spellemann

 6. KULTUR
  Publisert:

  Nå er navnet på Spellemann-kategorien «urban» for stigmatiserende å regne – og vil bli omdøpt