Kultur

a-ha tar to nye år

a-ha har bestemt seg for å spille sammen igjen og forplikter seg til et to år langt samarbeid. Paul Waaktaar-Savoy sier han allerede har «et par killerlåter liggende».

Magne Furuholmen (t.v.) Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy har bestemt seg for å fortsette karrièren. Bildet er fra deres avskjedskonsert i Oslo Spektrum 4. desember 2014. Foto: Indrelid Trygve

 • Ntb
 • Arve Henriksen
  Journalist

Fire år etter avskjedsturneen som avsluttet a-has suksessrike karrière, gjør bandet comeback.

Rett før jul i fjor ble det kjent at Paul Waaktaar-Savoy, Morten Harket og Magne Furuholmen hadde bestemt seg for en gjenforening i anledning 30-årsjubileet til debutplaten «Hunting High and Low».

Det skjer under Rock in Rio-festivalen i Brasil i september. Bandet spilte på den samme festivalen i 1991, og satte verdensrekord i antall solgte billetter til en konsert med 198.000.

Ville teste noen låter

I går kunne Dagbladet fortelle at det blir mer enn denne ene konserten. Ifølge avisen har de tre bandmedlemmene skrevet under en samarbeidsavtale som forplikter de tre 80-tallsheltene til gjenforening av a-ha for en periode på to år.

Bandets manager Harald Wiik sier til avisen at vetoretten er fjernet, for å unngå stridigheter om kreative valg, økonomisk fordeling og mer trivielle spørsmål, noe som har vært en utfordring tidligere.

Harket sier ideen om gjenforening kom da Waaktaar-Savoy ville teste ut noen låter på Harket. Tanken var at de to skulle lage en idébank for å ha låter som kunne brukes i ulike sammenhenger.

— Da Morten og Paul begynte å snakke om at de ville gjøre ting igjen, hadde jeg tre muligheter: Å nekte helt, å la dem gjøre det uten meg, eller å bli med. Å nekte føltes ikke riktig, sier Magne Furuholmen.

Gjenforeningen av bandet skjer 30 år etter at a-ha toppet Billboard-listen i 1985 med «Take on me».

— Jeg føler jeg har et par killerlåter liggende nå, som kunne blitt et potensielt veldig bra album, sier Waaktaar-Savoy.

a-ha skal onsdag neste uke holde pressekonferanse på den norske ambassaden i Berlin, trolig for å kunngjøre gjenforeningen offisielt.

a-ha ble dannet i 1982, og avsluttet 25 år senere, i 2010.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Forløperen til A-ha slippes nå – etter 38 år

 2. KULTUR

  Etter 30 år med «tension» fant a-ha tonen igjen i kampen mot en felles fiende

 3. KULTUR

  Pål Waaktaar-Savoy: – Jeg snakker ikke så mye, det er derfor jeg skriver så mange sanger

 4. KULTUR

  Ny akustisk turné: Dette er A-ha på sitt aller fineste

 5. KULTUR

  Nytt album: «Det beste fra Pål Waaktaar Savoy på evigheter»

 6. KULTUR

  a-ha spiller inn plate for MTV