Kultur

Nå går det faktisk adskillig bedre med Faktisk.no. Men de sliter med tilliten hos én viktig del av befolkningen.

ANMELDELSE: Faktisk.no har hatt en stigende formkurve gjennom året, men sliter åpenbart med tilliten hos de gruppene som faktasjekkerne selv forsøker å korrigere oppfatningene til.

I mars 2017 varslet sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet (f.v.), Faktisk-redaktør Kristoffer Egeberg, NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen og sjefredaktør Gard Steiro i VG at de går sammen om å etablere et norsk nettsted for faktasjekking. Senere er også TV 2 blitt med på Faktisk.no-samarbeidet. Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

  • Einar Lie
    Einar Lie
    Professor i økonomisk historie, Universitetet i Oslo

For et år siden anmeldte jeg oppstarten av nettstedet Faktisk.no i denne avisen. Faktasjekkerne hadde vært i virksomhet i en uke. På den tiden hadde de kastet ut et stort antall saker, med undersøkelser av om bestemte uttalelser var «faktisk helt feil», helt sant, delvis feil eller sant, eller usikkert.

Jeg var ikke spesielt begeistret. En hovedinntrykk var at nettstedet i møte med meningsbærende uttalelser ikke greide å skille ut påstander der «fakta» på en fornuftig måte kunne skilles ut fra en bredere meningskontekst og plasseres på en skala fra «sann» til «feil».

Les hele saken med abonnement