Kultur

«Roma» er et episk og intimt mesterverk

Netflix-filmen Roma er et av tiårets mektigste filmverk, et både episk og intimt portrett av en families avhengighet av sin hushjelp. Men se den på kino, om du har sjansen.

Familien klamrer seg til hushjelpen i en avgjørende scene.
  • Kjetil Lismoen
    Kjetil Lismoen
    Filmanmelder

Vår vurdering:

6 av 6
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Alfonso Cuarón er mest kjent for å ha laget en av de beste Harry Potter-filmene og Oscarvinneren Gravity. Men før han ble en profilert regissør av påkostede og spektakulære filmer, ga han oss en av de sterkeste oppvekstfilmene etter årtusenskiftet, Og mora di også, som både var selvbiografisk og et sosialt portrett av et Mexico i endring.

I hans nye film, Roma, går han enda grundigere til verks når han skildrer oppveksten i Mexico by. Tittelen henspiller på bydelen der han vokste opp på 70-tallet, og som her er gjenskapt ned til hver minste detalj. Det som likevel er mest bemerkelsesverdig med filmen, er hvordan han holder avstand til sin egen rollefigur, sitt alter ego, og isteden opphøyer hushjelpen til en hovedrolle. Cleo, spilt av helt ukjente Yalitza Aparicio, er som så mange hushjelper i dette nabolaget av mixtekisk og en uunnværlig kraft i familiens hverdag.

Les hele saken med abonnement