Kultur

Minioritetsbarn får sin egen scene

150 barn og unge i Oslo nå vil få et fast teatertilbud i historiske omgivelser. «Den mangfoldige scenen» skal få flere unge med innvandrerbakgrunn opp på norske teaterscener.

Rundt 150 barn og unge, deriblant med innvandrerbakgrunn, vil nå få et varig teatertilbud i regi av «Den mangfoldige scenen».
 • Arve Henriksen
  Arve Henriksen
  Journalist

Representanter fra Det Norske Teatret, Bygdeungdomslaget Oslo og Noregs Ungdomslag var i kveld samlet i den ærverdige Teatersalen i Bondeheimen i Oslo.

Anledningen var signeringen av stiftelsesdokumentet til «Den mangfoldige scenen», et prosjekt som har som mål å rekruttere barn og unge med ulik kulturell bakgrunn til scenen.

Prosjektet er et direkte resultat av at kulturinstitusjonene de senere årene har mislykkes i å rekruttere utøvere med minoritetsbakgrunn.

Teatersjef ved Det Norske Teatret, Erik Ulfsby kaller prosjektet en historisk nødvendighet.

Historisk

— Vi forsøker å ta historien vår på alvor. Vi ble startet for 100 år siden som en arena for folk som kom utenfra og som snakket rart. Teatret fungerte som en motvekt til det som var av dansk og borgerlig kultur. Nå er situasjonen den, 100 år senere, at vi er en levende by, hvor det fortsatt kommer mange utenfra og som snakker rart, og som har et like stort behov for en arena som man hadde for hundre år siden. Samtidig tar vi navnet vårt, Det Norske Teatret på alvor, ved å erkjenne at både det norske og teatret er i stor endring, sier Ulfsby.

I fjor vår opprettet Det Norske Teatret et eget studentkull av ikke-vestlige skuespillerstudenter. Nå håper Ulfsby at «Den mangfoldige scenen» skal bli en viktig rekrutteringsarena med unge skuespillere til Det Norske Teatret, som forøvrig vil bidra med én million kroner i årlig støtte til prosjektet.

— For vår del handler det også om og nå et større publikum, ikke bare på utøversiden. Får du flere farger på scenen, får du det gjerne i salen også, sier han.

På pulsen

I samme sal som Det Norske Teatret åpnet med Jeppe på Berget i 1913, vil flere hundre barn med ulike bakgrunn og interesser nå få lære teater i alle sine fasetter. Og det på fast basis. Dette vil skje både i skolesammenheng og på fritiden.

— Rundt 150 barn og unge får nå muligheten til å lære å lage teater med profesjonelle lærerkrefter. I tillegg til at de skal utvikle ferdigheter innen sang, stemmebruk, dans, fysisk bevegelse, så skal de også lære å skape sine egne uttrykke ved å skrive dramatikk. De skal derfor jobbe med alt fra enkle monologer til større verk, også i krysningen med andre sjangre. Ambisjonen er å ta pulsen på samtiden sett fra barnas ståsted, i møte med profesjonelle, sier

Liv Hege Skagestad, som sammen med Camara Lundestad Loof, leder prosjektet.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  OSLO
  Publisert:

  Statens vegvesen bekrefter: Vurderer prøvestengning av Ring 1

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5