Kultur

Klisjeene står i kø i «Familien»

Meryl Streep og Julia Roberts topper rollelisten i et drama som bare blir ufrivillig komisk.

 • Ingunn Økland
  Kommentator og hovedanmelder

Vår vurdering:

2 av 6

Image for xstream video 17587

Tre søstre møtes til oppgjør i ruinene av egne liv.

Du synes du har sett det før?

Ja, men det er bare så vidt man kan nevne Ingmar Bergman og Woody Allen i forbindelse med Familien av John Wells. For der Hviskninger og rop og Hannah og hennes søstre var intelligente, sviende dramaer, er Familien en pompøs og svart dramakomedie uten den lovede humoren.

Handlingen er lagt til den amerikanske landsbygda en fryktelig varm sensommeruke, derav den amerikanske tittelen August: Osage County . Søstrene Weston møtes til rådslagning hjemme hos moren etter at faren er sporløst forsvunnet.

Uten nyanser

Meryl Streep og Julia Roberts er nominert til Oscar for beste hovedrolle og birolle. Det er gåtefullt for meg. Ja, den store forsamlingen av karakterskuespillere synes å ha inngått et utspekulert veddemål om hvem som kan overspille mest.

Klem eller kvelertak? Både Julia Roberts og Meryl Streep er nominert til Oscar for rollene som datter og mor. Claire Folger

Streep er grenseløs i rollen som mor og nervevrak. Hun raver rundt i det store huset på landet, kjefter og smeller uavbrutt. Juliette Lewis er overdrevent kokett i rollen som lillesøster, og Benedict Cumberbatch har fått i oppgave å gestalte et sammenbrudd ved første og beste anledning.

Tross alt har Julia Roberts en mer direkte og realistisk spillestil. Familien får også et lite løft i den ene scenen der Sam Shepard fører ordet. Han gir den indre monologen en nydelig blanding av resignasjon og poesi.

Manuskriptet av Tracy Letts bygger på hans eget skuespill med samme tittel. Stykket er spilt på flere forskjellige scener i USA. Det kan være en av grunnene til at alt er blitt så svært og tydelig også i filmversjonen.

Klisjeene står i kø

Uansett er det et problem at familien må bære alle tenkelige klisjeer på sine skuldre. Siden far er alkoholiker, må mor være pillemisbruker. Hvis den ene søsteren har fått seg ny kjæreste, må vedkommende straks legge an på en fjorten år gammel niese. Den andre søsteren må naturligvis forelske seg i det som skal vise seg å være halvbroren. Noen må begå selvmord, og begravelsen utarte til ondskapsfulle replikkvekslinger.

Om ikke annet, så beviser Familien at Leo Tolstoj tok feil i sin antagelse om at alle ulykkelige familier er ulykkelige på sin egen måte.

 1. Les også

  Det store barnebyttet

 2. Les også

  «The selfish giant» er brutal og øm

 3. Les også

  «Anchorman 2» er perfekt motgift

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Nominert til seks Oscar: «Little Women» er uendelig vakker og romantisk

 2. KULTUR

  Varsler «Mamma Mia»-oppfølger neste år

 3. KULTUR

  Denne filmen er et fyrverkeri. Velskrevet, velspilt, fornøyelig og lekker.

 4. KULTUR

  Julia Roberts: – Det virker rett og slett slitsomt å være ung skuespiller i dag

 5. KULTUR

  Slik skal de unngå ny Oscar-skandale

 6. KULTUR

  Tyldum kan vinne sin andre Oscar søndag