Melder seg ut av Kirken etter kirkemøtet

I fjor valgte 5464 nordmenn å melde seg ut av Den norske kirke. 2014 kan bli langt verre etter Kirkemøtets nei til homofile ekteskap.

Alle skal få gifte seg, er det klare budskapet til Den norske kirke.

«OK, nå holder det». «Den siste dytten jeg trengte». «Dette blir for dumt, snakkes!» «Kjære #kirken, dette er konsekvensen av å være #dust». «Der var de gjort». «Tok meg dessverre 26 år, men nuh jævlar, får det være nok».

Sosiale medier flommer i disse dager over med klare meldinger fra nordmenn som har valgt å melde seg ut av Den norske kirke. Bakgrunnen er Kirkemøtets vedtak om å si nei til å utarbeide en egen vielsesliturgi for likekjønnede par.

KOMMENTAR:

Les også

«Kirkemøtet går inn for lav takhøyde»

Mange velger å dokumentere utmeldingen sin blant annet på Instragram.

Er forberedt

— Å si at vi forventer mange utmeldinger blir feil å si, i ordet forventning ligger det et positivt budskap. Om vi frykter det vil komme mange utmeldinger, så kan jeg ikke si annet enn at vi er forberedt på at det kan komme, sier Siv Thompson, seniorrådgiver i Den norske kirke.

Hun kan ikke si noe om hvor mange utmeldinger de har mottatt til nå.

— Det er slik at utmeldinger må skje til den lokale menigheten hvor du er født. Disse utmeldingene håndteres så lokalt. Totalt er det 1200 menigheter rundt i landet. Dette føres så inn i sentrale registre, men det tar nok ennå noen uker før vi får en oversikt, sier hun.

Ved årsskiftet hadde Den norske kirke 3.825.784 medlemmer. I 2013 valgte 5464 å melde seg ut. Året før gjorde 5258 det samme. I 2009 endte antall utmeldinger på 10792.

Ble bevisst

— Det hadde sammenheng med kirkevalget. Vi sendte ut valgkort til 3,1 millioner nordmenn, hvor det sto at de var oppført som medlemmer og var stemmeberettiget. Flere ble dermed bevisste på medlemskapet sitt, og noen flere enn det som er vanlig valgte å melde seg ut av Den norske kirke, sier hun.

LES OGSÅ:

Les også

- Problematisk at konservative er de eneste som kan følge sin samvittighet

Tall TV 2 har fått fra Kirkerådet viste at svært mange nordmenn har vært innom Kirkens nettsider hvor man finner utmeldingsskjema. Fra normalt å ligge på 130 visning i løpet av en dag, hadde denne 12.000 visninger.

— Bli værende

— Vi merker oss engasjementet, men det er ikke så mye vi får gjort med det. Det er mange av de som også var delegater på kirkemøtet som er på sosiale medier, og som har uttrykt sin sorg over det som ble vedtatt. Vi håper selvsagt at vi ikke får så mange utmeldinger. Ønsker man å påvirke kirken, bør man forbli medlem. Alle medlemmer har stemmerett ved kirkevalg, og til neste høst kan man delta og velge inn de kandidatene man mener kirken er best tjent med, sier Thompson.