Kultur

Åtte av ti artister på norske festivalscener er menn

– At halvparten av verdens befolkning ikke skal bli lest, hørt, beundret, klappet for og sett, er fundamentalt feil og usunt, sier manager Silje Larsen Borgan.

Øyafestivalen, som har jobbet mye med kjønnsbalansen de siste årene, hadde i år en kvinneandel på rundt 40 prosent. Foto: Monica Strømdahl

 • Maria T. Pettrém
  Maria T. Pettrém

– Det er overraskende at kjønnsbalansen fremdeles er så skjev, sier Siri Haugan Holden, prosjektkoordinator i Balansekunst til Aftenposten.

Balansekunst en forening bestående av mer enn 60 kunst- og kulturorganisasjoner som arbeider for et likestilt og mangfoldig kulturliv.

Mandag skrev NRK at 80 prosent av artistene på årets festivaler var menn, ifølge foreløpige tall. Noen festivaler har en kvinneandel på rundt 40 prosent, mens andre knapt har noen kvinner på plakaten.

Talsperson for Arrangørforum, Gry Bråtøymyr, sier til NRK at årets festivalsesong ennå ikke er over, og at de nøyaktige tallene for kjønnsbalansen derfor ikke er klare. Hun går likevel god for NRKs anslag.

 • Les mer: To av tre norske spillefilmer i fjor hadde kun menn i hovedrollene

Fundamentalt feil

Silje Larsen Borgan mener kjønnsbalansen er like viktig i techbransjen og i politikken som på en festivalscene. Foto: Rolf Øhman

Silje Larsen Borgan, manager for artister som Karpe Diem, Cezinando, Marit Larsen og Emilie Nicolas og sjef for PR-byrået Little Big Sister, sier til Aftenposten at hun ikke er overrasket over årets tall. Hun etterlyser en mer kjønnsbalansert offentlighet.

– Det handler om at gutter som vokser opp og har forbilder overalt. Det skal søren meg jenter også ha, sier Borgan.

Hun tror ikke problemet løses «over natten», og mener den kortsiktige løsningen er at bookere blir bevisst sitt ansvar.

– Langsiktig må bransjen jobbe sammen for å satse på både kvinner og menn. Dette gjelder managementene, plateselskaper, bookingselskaper og arrangører, sier Larsen Borgan.

Henger ikke med i tiden

NRK snakket blant annet med artisten Kaja Gunnufsen. Hun spilte på festivalen Trevarefest i Henningsvær i sommer, der hun var én av tre kvinner på programmet, sammen med 10 menn.

Gunnufsen er overrasket over årets tall, og mener det ikke bør være vanskelig å finne kvinnelige artister. Hun tror kvinnemangelen handler om manglende bevissthet, ikke vond vilje.

– Det snakkes om den skjeve kjønnsbalansen på festivalene hvert år, og hvert år virker det som at flere festivaler vil gå inn for å gjøre noe med det. Et stadig etterslep av mannlig dominans er et tegn på at man ikke følger med i tiden, sier Haugan Holden i Balansekunst.

Hun forteller at Balansekunst driver et prosjekt som heter Erfaringsbanken, og har som mål å inspirere kulturaktører til å ta ansvar.

Kaja Gunnufsen er overrasket over årets tall, og tror kjønnskvotering er nødvendig for å forbedre kjønnsbalansen på norske festivaler. Foto: Monica Strømdahl

Nødvendig med kvotering

Siri Haugan Holden er prosjektkoordinator i Balansekunst – en forening bestående av mer enn 60 kunst- og kulturorganisasjoner som arbeider for et likestilt og mangfoldig kulturliv. Initiativet springer ut fra musikkbransjen, som allerede i 2009 etablerte et nettverk for å få fortgang i likestillingsarbeidet. Foto: Mona Melanie Lindseth

Haugan Holden er positiv til kvotering som et middel for å skape endring, men mener debatten om kvotering ofte sporer av til et spørsmål om kvalitet.

– Kvotering handler om å aktivt lete i underrepresenterte grupper, og velge artister som kan utvide tilbudet – ikke om å velge en dårligere artist, sier Haugan Holden.

Også Gunnufsen tror kvotering er veien å gå.

– Som feminist har jeg vært skeptisk til kvotering, men jeg har kommet frem til at det er nødvendig i en overgangsfase. Det kreves nok ekstra innsats for å booke kvinner til for eksempel hiphop-festivaler, men de finnes, sier Gunnufsen til NRK.

Hun tror skolering av jenter som vil spille i band og bevisstgjøring hos konsertarrangører står sentralt for å løse kvinnemangelen på norske festivaler.

Les mer om

 1. Festival
 2. Kjønn
 3. Kjønnskvotering
 4. Likestilling

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Kvinner i massivt mindretall på hitlistene: – Vi må ha litt mer baller

 2. KULTUR
  Publisert:

  Damene reddet Bylarm-sjefens jobb

 3. NORGE
  Publisert:

  UiO kritisk til at utdanningsministeren ikke tillater kjønnskvotering på psykologistudiet

 4. KULTUR
  Publisert:

  Kvinneandelen øker i norsk film: – 40/60 er et bullshit-mål. 50/50 er det eneste riktige.

 5. KULTUR
  Publisert:

  Starter kampanje for flere kvinner i kunsten, får nei av landets største museum: – Kan ikke binde oss til dette

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  8 av 10 partnere i de største advokatfirmaene er menn. Assistentene deres er utelukkende kvinner.