Kultur

Hundretusener av cubanere tar imot Stones

Obama har reist, men Mick Jagger har landet. I kveld er det tidenes rockekonsert på Cuba.

Fire lett aldrende Cuba-debutanter klar for rock: Mick Jagger (72), Charlie Watts (74), Keith Richards (71) og Ronnie Wood (68). Foto: IVAN ALVARADO

 • Halvor Hegtun
  Halvor Hegtun
  Journalist

"Tid forandrer alt", sa en smørblid Mick Jagger på flyplassen i Havana. Etter en åpningshilsen på blomstrende spansk slo han over på engelsk, og gjentok at det var stas å være på nettopp denne øya:

-Det er tydelig at noe har skjedd her. Dette hadde ikke vært mulig for fem eller ti år siden, sa Sir Mick.

-Det er sånn det går når man driver og forbyr ting, tilføyde den minst like muntre makkeren Keith Richards.

Les også

Obama får kjeft etter baseballkamp

Uken for change

Det er historiens sus over dagene på Cuba, en av de mest forbløffende uker siden kommunistrevolusjonen i 1959. Barack Obama har vært her, den første USA-president på øya siden Calvin Coolidge i 1928. Og nå altså, av alle, The Rolling Stones.

De aldrende britiske rockerne akter å danke ut Obama på et viktig punkt:

Obama fikk tirsdag bare snakket til et tusentall av håndplukkede tilhørere i en teatersal i Havana. Rolling Stones, derimot, har håp om å trekke hundretusener av mennesker til gratiskonserten som ca kl 02.00 norsk tid holdes på Ciudad Deportiva de la Habana, et kjempemessig sportsområde i utkanten av byen.

Svabøs konsert nummer 65

På plass i Havana, klar for sin sekstifemte (!) Stones-konsert, er også den tidligere avis— og TV-medarbeideren Terje Svabø. Han er i løftet stemning når aftenposten.no får tak i ham på telefon, drøye fem timer før Jaggerog vennene hans går på scenen.

Les også

Obama talte Castro midt imot

-Her i sentrum av gamle Havana er det mange som går med Stones-T-skjorter, og mange har allerede begynt å trekke utover mot konsertområdet. Jeg har hatt gleden av å kjøre med mange av disse gamle taxiene fra 1950-tallet som utrolig nok går fremdeles. Alle jeg snakker med sier at de skal på konserten, sier Svabø.

Les også

«Obama på besøk? Pøh, det bryr jeg meg ikke om!»

— Det er første gang det kommer et så kjent band til Cuba. Jeg synes det er kjempeflott at det er en gratiskonsert. Det blir en helt unik førstegangsopplevelse for det store flertallet.

-Hva skal vi si er mest historisk, Obamas besøk eller Stones' konsert?

Svabø ler, han passerer Ernest Hemingways favorittkneipe i Havana idet spørsmålet kommer.

-Politisk og økonomisk er selvsagt Obamas gjennombrudd det i særklasse viktigste. Men kunstnerisk og rockehistorisk er Stones-konserten størst, sier Svabø.

Ikke lenger ideologisk avvik

Musikk av typen Stones, Beatles og Presley var i mange år forbudt på Cuba, et uttrykk for ideologisk avvik. Men denne politikken ble myket opp før årtusenskiftet, så mye at det faktisk ble reist en liten statue av Beatles-medlem John Lennon i en park i Havana i år 2000, 20 år etter at Lennon ble myrdet i New York.

Da Mick Jagger ble spurt på flyplassen om hva han gledet seg mest til, var han ifølge The Daily Telegraph krystallklar: Sigarer og salsa!

Bandet sendte ut en pressemelding før sin historiske landing:

"Vi har spilt på mange spesielle steder i løpet av våre lange karrière. Men denne konserten i Havana blir en milepel for oss - og forhåpentlig for alle våre venner på Cuba."

Cuba har 11 millioner innbyggere, hvorav to millioner bor i hovedstaden Havana. Statlige medier har anslått at så mye som en halv million mennesker kan komme på Rolling Stones-konserten, men anslagene er mildest talt usikre. Uten billettsalg blir tellingen også vrien.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Nytt Stones-album: Eldre, blåere, bedre

 2. VERDEN

  Energisk Mick Jagger tilbake etter hjerteoperasjon

 3. KULTUR

  Rockens byggmester er død

 4. HISTORIE

  Her slår Hells Angels løs på festivalpublikumet. Dagen blir kalt «rockens svarteste dag».

 5. KULTUR

  Bare Elvis var større. Fats Domino er død.

 6. KULTUR

  – Derfor elsker vi Bruce Springsteen