Kultur

Skarp rapport fra sovjetiske utkanter

Innsiktsfulle observasjoner fra land der eneherskerne avløser hverandre.

Erika Fatland har tatt turen til de tidligere sovjetrepublikkene Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan. Foto: Bjåland, Nils

 • Per Egil Hegge

Erika Fatland

En reise gjennom Turkmenistan, Kasakhstan, Tadsjikistan, Kirgisistan og Usbekistan

Kagge forlag

Sovjetistan

org_Sovjetistan_HØY.jpg Foto: kagge

Med skarpt journalistisk blikk, solid skriveevne og minst like solid bakgrunn som sosialantropolog har Erika Fatland gitt oss en rekke svært innsiktsfulle bøker om kompliserte emner.

I tillegg har hun i fullt monn den viktigste drivkraften for en journalist og forsker: nysgjerrighet. Og når den kombineres med mot og eventyrlyst, blir resultatet akkurat så godt som det er blitt i hennes bok om de fem sentralasiatiske landene som tidligere var sovjetrepublikker.

Ensom kvinne

En kvinne som reiser alene i disse delene av verden, får en del opplevelser på kjøpet, og for én gangs skyld er det på sin plass å bruke det forslitte ordet utfordringer. Det hjelper at hun bærer giftering, og en fin sosialantropologisk fotnote er hennes bisetning om den norske gullsmedens uttrykk da paret ved innkjøp bare skulle ha én ring.

Formodentlig er god journalistikk ikke den æresbevisningen forskere tørster etter. Men også det norske akademiske miljøet begynner å skjønne hvor viktig formidling er, og det skulle vel ikke ta mer enn 50 år nå før denne innsikten får like godt ankerfeste på Blindern som den har hatt i Ungarn de siste hundre år. Det er dermed ikke utenkelig at Erika Fatland vil få oppleve det.

I så fall er det mer enn fortjent.

Tragikomikk

Å vente at disse fem statene skulle blomstre som demokratier da Sovjetunionen gikk i oppløsning, var ikke bare altfor optimistisk; det var hårreisende naivt. De små— og storkonger som har overtatt makten, har gjort det først og fremst for å beholde den, og dernest for at det skal bli til eget og storfamiliens beste. Tragikomiske nivåer har disse tendensene nådd i Turkmenistan, hvor herskeren Turkmenbasji fikk reist en kjempestatue av seg selv. Den er i gull, og den dreier med solen slik at strålene forgyller lederens ansikt.

Det hjalp lite: I 2006 døde han, 66 år gammel. Etterfølgerens statue står nå ved siden av. Ellers har disse lederne en uformell konkurranse om å reise verdens høyeste frittstående flaggstang.

Dødsårsak

Mye kunne fremheves. Jeg velger hennes besøk, med erfaringer fra Tsjernobyl i bagasjen, på det gamle sovjetiske prøvefeltet i Kasakhstan, der Sovjetunionen sprengte sine kjernefysiske våpen uten å ta for mye hensyn til dem som bodde i nærheten. En av dem ble senere Mikhail Gorbatsjovs hustru. Hun døde av kreft i 1999.

— Det er kreft folk dør av her. Fetteren min ble 42 år gammel, sier en av dem som Fatland treffer i disse strøkene. Hun besøker det som er igjen av byen Kurtsjatov, oppkalt etter lederen for det sovjetiske atomprogrammet. Ikke så mange journalister har tatt den turen. Geigertellerne tikker i høyeste laget.

Les mer om

 1. Litteratur

Relevante artikler

 1. REISE

  Reis til «Langtvekkistan»: - Ta turen til minst ett av dem, eller risikér å angre resten av livet

 2. KULTUR

  Erika Fatland: Imponerende reise, solid skildring

 3. VERDEN

  Turkmenistan melder om null smittede, uten å bli trodd

 4. KULTUR

  Forfatter Erika Fatland: – Russland er en bøllestat

 5. REISE

  Erika Fatland har reist verden rundt alene. Fire råd gjør reisen tryggere.

 6. A-MAGASINET

  Forfatter Erika Fatland begynte på familiens slakteri da hun var ti. I dag er hun vegetarianer.