Nils Vogt om Minken Fosheims bortgang: – Et sjokk og et dypt savn

– Minken var en gledesspreder som brukte beundringsverdig mye energi på andre mennesker, sier kollega Nils Vogt.

I komiserien «Karl og Co» spilte Minken Fosheim søsteren til Karl Reverud, alias Nils Vogt, i tre sesonger. Bildet er fra 1999.
  • Sturle Scholz Nærø
  • Arve Henriksen
  • og NTB

Kulturminister Trine Skei Grande (V) betegner Minken Fosheim som «en ordentlig heltinne» i barnekulturen.

Natt til torsdag døde skuespilleren og kulturformidleren på Lovisenberg sykehus i Oslo, etter en tids sykdom. Hun ble 62 år gammel.

– Spredte så masse glede

Den allsidige kunstneren fikk sitt gjennombrudd i NRK Fjernsynsteateret i 1979. Fra 1998 til 2001 medvirket Minken Fosheim i TV 2-suksessen Karl & Co. Nils Vogt hadde hovedrollen; Minken Fosheim spilte søsteren hans, Vigdis Reverud.

I bøker og på plate tok Minken Fosheim for seg komponist etter komponist: I 2006 kom en barneplate om Johann Sebastian Bach. Og i familievillaen i Homansbyen i Oslo drev kunstneren eget barneteater i en årrekke.

– Dødsfallet kom veldig brått på meg. Budskapet er sjokkpreget; Minken døde så altfor tidlig. Det var alltid så mye liv i Minken; hun spredte så masse glede rundt seg. I Karl & Co. var hun veldig morsom, synes jeg, og en svært god kollega. Man ble i godt humør av å jobbe med henne. Faglig hadde hun en stort register og behersket det meste. Minken Fosheim vil bli dypt savnet, sier Nils Vogt til Aftenposten.

Les også

Les også: Musikkeventyr uten drama - uten Minken

I likhet med kulturministeren poengterer Vogt allsidigheten og engasjementet hennes, særlig for barn.

– Minken gikk sine egne veier. Hun skrev bøker for barn, ga ut plater for barn og drev teater for barn. I det hele tatt brukte hun beundringsverdig mye energi på andre mennesker. På én og samme tid var Minken en gledesspreder og et kultivert menneske som tok livet sitt på største alvor, fremholder Nils Vogt.

Kulturministeren: - Det var slett ikke bare barn som fikk glede av bøkene og platene hennes.

– En ordentlig heltinne

I Kulturdepartementet sier statsråd Trine Skei Grande (V):

– Det som står sterkest etter Minken Fosheim, i dag, er at hun så konsekvent prioriterte helt unge mennesker. Enten det var høytlesning, bøker, musikk, teaterskolen hennes: Hun er en ordentlig heltinne når det gjelder å formidle kvalitetskultur til barn og unge.

Kulturministeren mener at Fosheim ikke minst gjorde flere av de klassiske komponistene tilgjengelige for et svært bredt publikum.

– Det var nok slett ikke bare barn som fikk glede av hennes bøker og innspillinger om Grieg og mange andre. Minken Fosheim valgte musikalsk kulturformidling fremfor å bli mer kjent selv. Hun var virkelig allsidig, fremholder Trine Skei Grande.

Det var som Ibsen-tolker at Minken Fosheim fikk sitt gjennombrudd, i datidens NRK Fjernsynsteateret. I 1986 medvirket hun i Per Bronkens TV-oppsetning av «De Unges Forbund». Til venstre: Skuespiller Lasse Kolstad.

Beethoven og Vivaldi

Fire ganger ble Minken Fosheim nominert til Spellemannprisen for barneplatene sine, første gang for Eventyret om Mozart i 1995. Senere fulgte utgivelser om blant andre Beethoven og Vivaldi.

Platene ble solgt i flere hundre tusen eksemplarer.

I 1996 kom det et også en bok om en av de store komponistene. Til tonene fra Maria Borud (t.v.) og Ada Meinich leste Minken Fosheim høyt fra «Eventyret om Mozart» i en bokhandel i Oslo.

Som skuespiller opptrådte Fosheim på mange av landets teatre. I NRK medvirket hun i en rekke produksjoner, blant annet i serien Fleksnes’ Fataliteter. og hun spilte i flere kinofilmer.

I 1982 ble den svensk-norske samproduksjonen Liten Ida hedret med en Guldbagge i Sverige, landets fremste filmpris. I dette krigsdramaet spilte Lise Fjeldstad moren til Minken Fosheims rollefigur. De to arbeidet også i Fjernsynsteateret sammen.

– Klarer ikke å uttrykke det

Kollega og motspiller: Lise Fjeldstad.

– At Minken nå er død, det er så forferdelig trist at jeg ikke klarer å uttrykke det. Hun er et av de rauseste mennesker jeg har kjent. Alltid var hun blid, åpen, givende, i alt sitt vesen. Ja, Minken Fosheim var et nydelig menneske og en meget allsidig skuespillerinne. Særlig barn ønsket hun å gi trygghet og tro på seg selv. Smilet hennes alene – det husker alle som så Minken, fastslår Lise Fjeldstad (78).

– Et sosialt menneske

Nyheten om Minkens Fosheims død kom torsdag morgen. Talsperson for familien er Otto Haug. Til NTB uttaler han:

– For familien er dette selvfølgelig veldig vanskelig. Minken var et sosialt menneske, elsket av folk rundt seg, med en familie som hun betydde veldig mye for. På et tidspunkt syntes hun at formidlingen av musikk til barn ikke var god nok. Derfor ga hun ut plater om en masse komponister. Hun hadde også konserter med Filharmonien, Kringkastingsorkesteret og flere andre store orkestrene, utdyper Otto Haug.

– Elsket mennesker

I 1996 mottok Fosheim Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris.

Fire år tidligere hadde hun startet Minkens Barne- og Ungdomsteater, i Homansbyen i Oslo. I den romslige villaen der fikk flere generasjoner barn prøve seg i små og store sceneformater. Etter hvert holdt hun også teaterklasser for eldre.

– Minken elsket mennesker. Det betydde veldig mye for henne å hjelpe barn og unge inn i kulturen og å slippe dem frem. Ikke for å skape skuespillere, men for å hjelpe barna, sier Otto Haug til NTB.

Minken Fosheim var for øvrig søster av artisten og bransjepersonligheten Lage Fosheim, kjent fra duoen The Monroes. Han døde i 2013.

Minken Fosheim etterlater seg ektemann og to sønner.

Dette familiemotivet, fra 1995, fikk følgende billedtekst: «Minken Fosheim og sønnen Tobias, seks år, har kosestunder med klassisk musikk og eventyr. - Det er viktig å hjelpe barna til å skape bilder, mener Minken.»
Også opera var den nå avdøde kunstneren engasjert i. I 2013 satte hun opp forestillingen «Eventyret om Kirsten Flagstad, med Isa Katharina Gericke og Trygve Brøske. Bak til høyre: Minken Fosheim.