Kultur

Hvorfor kan ikke svarte skuespillere vinne en Oscar?

-Fordi akademiet er en gjeng med hvite menn på 60-70 år, sier filmkritiker Einar Aarvig om debatten som raser i USA.

Mange var overrasket over at forhåndsfavoritten Idris Elba ikke fikk en Oscar-nominasjon for sin rolle i den mye omtalte Beasts of No Nation. Nå raser rasedebatten i USA, og mange vil ha svar på hvorfor kun hvite skuespillere er nominert til tross for at det var flere "svarte filmer" som gjorde det eksepsjonelt bra på kino i året som gikk. Jordan Strauss

 • Mala Wang-naveen

"Nok en pinlig Hollywood-oppfølger", skriver Los Angeles Times om Oscar-nominasjonene. For andre år på rad går nominasjonene til kun hvite skuespillere, og avisen Los Angeles Times ramser opp Will Smith, Idris Elba og Samuel L. Jackson blant de svarte skuespillerne som har blitt oversett.

Har blåst støv av hashataggen #OscarSoWhite

Årets debatt er identisk med den som oppsto i fjor da Oscar-akademiet etter manges mening overså skuespillerprestasjonene i filmen Selma om borgerrettighetsforkjemperen Martin L. King. Den gang oppsto den kritiske hashtaggen #OscarSoWhite, og nå har Twitter blåst støv av hashtaggen.

Her kan man blant annet lese forfatter Joy Reids syrlige melding at Oscar har blitt så hvitt at svarte mennesker ikke engang kan bli nominert for filmer som handler om svarte.

Andre skriver at #OscarSoWhite pleide å være en vits, men at nå ser det ut til å ha blitt en regel.

Hadde flere "svarte" kandidater i år

Los Angeles Times skriver at i 2014/15 kunne man kanskje ha avskrevet at reaksjonene bar preg av en slags kampanje. Men årets kritikk er mye mer alvorlig i og med at akademiet hadde flere "svarte" filmer å velge mellom.

-Man skulle tro Samuel L. Jackson var klar kandidat i The Hateful Eight, sier filmkritier Einar Aarvig.

-Hvorfor er denne kritikken mot akademiet alvorlig?

-Hvert eneste år er det det samme. Det er også veldig få damer over femti, og det er veldig lite eksperimenterende filmer som nomineres. Det er trauste og trygge som dominerer hvert eneste år. Og det er av samme årsak, det er en gjeng med hvite menn på 60-70 år som utgjør medlemmene. Da går det i filmer som ligner på det de selv har laget. Og så er det litt lett å tenke at Oscar er en selvforsterkende prosess, man ser bare på hva som har vunnet tidligere.

Ikke bare reaksjoner på Twitter

Både i radio og TV går nå debatten om hvorfor dette skjer igjen, året etter at akademiet ble kritisert så hardt.

Noen har også tatt til gatene med sarkastiske etterlysninger:

Andre forsøker å sette debatten inn i en historisk kontekst med å vise til den amerikanske slavehistorien og skyldfordelingen. Og muligens bommet på poenget.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Filmkritiker om Oscar-utdelingen: – Det er fremdeles latterlig dårlig mangfold i nominasjonene

 2. KOMMENTAR

  Kjetil Lismoen om Oscar-sirkuset: Bare plass til én minoritet av gangen

 3. KULTUR

  «Boyz N the Hood»-regissør er død

 4. KULTUR

  Rasismekritikk mot Oscar-vinner «Green Book»

 5. KULTUR

  «I Am Not Your Negro»: Rasende og lidenskapelig om borgerrettighetskampen i USA

 6. KULTUR

  Natalie Portman protesterte på rød løper