Menn snakker, kvinner kler av seg

Ikke en beskrivelse av verden anno 1950-tallet, men av filmverdenen i dag.

Kvinner i film portretteres i kjærlighetsforhold oftere enn menn, og viser mer hud, ifølge studien av de 100 mest populære filmene laget i 2009. Her fra "Twilight: New Moon".

Menn taler i forsamlingen, mens kvinner tier og tar seg bra ut. I alle fall i amerikanske filmer flest, ifølge en studie ved amerikanske University of Californias avdeling for kommunikasjon, Annenberg.

Kvinner kjøper halvparten av billettene

Forskerne har finstudert de 100 mest innbringende filmene i 2009, inkludert titler som Harry Potter og Halvblodsprinsen , Twilight: New Moon og Transformers: Revenge of the Fallen . Av de totalt 4342 talerollene i disse filmene, var 67 prosent menn og 33 prosent kvinner — altså dobbelt så mange menn som kvinner. Andelene er sammenlignet med tilsvarende toppfilmer de to foregående årene.

Mannfolkene leder an både foran og bak kamera i Hollywood, som i "Transformers: Revenge of the Fallen" fra 2009.

— Og det er oppsiktsvekkende stabilt, sier førsteamanuensis Stacy L. Smith tilLos Angeles Times.Av de 100 undersøkte toppfilmene fra 2009, var det kun 17 prosent, i underkant av hver femte film, som hadde noenlunde lik fordeling mellom kvinnelige og mannlige roller.

— Resultatene er overraskende, ettersom kvinner kjøper rundt halvparten av kinobillettene, skriver forskerne i sin rapport.

Mer naken hud

Kjønnsforskjellene går ikke bare på antallet kvinnelige og mannlige roller, men også på hvordan de fremstilles: Kvinner er oftere fremstilt som helt eller delvis avkledd, og kvinnelige rollefigurer blir fire ganger så ofte som menn beskrevet som attraktive å se på i filmene. Kvinnelige rollefigurer er dessuten oftere skildret i et romantisk forhold enn mannlige rollefigurer, og denne andelen øker fra år til år.

Forskerne demonstrerte at regissørens kjønn hadde stor betydning for kjønnsfremstillingen. Forskerne påpeker at det er langt flere menn enn kvinner som både regisserer, produserer og skriver manus til filmene i hvert av de tre årene undersøkelsen er blitt gjort.

Det hjalp ikke at Twilight: New Moon hadde denne oppvisningen i naken mannehud: Totalt er det langt flere kvinner som kler av seg på film enn omvendt.

I filmer regissert av kvinner var nesten halvparten av karakterene kvinner (57,7 prosent). I filmer regissert av menn, var derimot bare en snau tredjedel av filmens karakterer kvinnelige.— Noe av skjevdelingen er et resultat av at det er flere menn som jobber bak kamera enn kvinner. De forteller historiene de kjenner. Hvis kjønnsfordelingen bak kamera endrer seg, er det sannsynlig at vi også ser en endring i fordelingen på kinolerretet, sier Smith til Los Angeles Times.