Kultur

Aftensmaten: Hva spiser man i et skatteparadis?

Kokt kanin fra Malta, lekre, karibiske retter og en telefon til Herbjørn Hansson er ingrediensene i ukens utgave av podkasten Aftensmaten.

Grillede kamskjell med banan og mangosalsa. Foto: Lemongass

 • Carl Alfred Dahl
  Carl Alfred Dahl
  Nyhetsleder

Palm mignon med kanelsaus, grillet ananas og søtpotet. Foto: Lemongrass

Nasjonalretten i skatteparadiset Malta er en slags kaningryte. Foto: Andreas Bakke Foss

I anledning dokumentlekkasjen Paradise Papers, som omfatter 13,4 millioner dokumenter fra blant andre advokatfirmaet Appleby og 19 selskapsregistre i land med mye hemmelighold og lite skatt, har Aftensmaten denne gangen tatt for seg mat fra skatteparadiser.

Journalist Carl Alfred Dahl har hengt over gryten, og kokt i hop Maltas nasjonalrett «Stuffat tal-Fenek», en kaninstuing med potet, gulrot, løk og vin.

Malta er blant de 19 skatteparadisene Aftenposten har gransket, og flere saker er på vei.

Dagens dessert ble en nydelig mango brûlée. Foto: Lemongrass

Herbjørn Hansson på telefon fra New York

I tillegg har vi hentet en treretters meny fra den karibiske Oslo-restauranten Lemongrass, hvor kokken er fra et annet skatteparadis, nemlig Trinidad og Tobago.

Restaurantsjefen påpeker at de serverer franskinspirerte og mer raffinerte versjoner enn det du får på ordinære restauranter rundt om i Karibia.

Lytt til Aftensmaten Skatteparadis Spesial her, på Itunes, Spotify, Soundcloud eller her:

Til all denne lekre maten drikker vi en avkjølt øl fra Nederland, et skatteparadis som blant annet Nike sender milliarder av kroner gjennom.

Vi slår på tråden til skipsreder Herbjørn Hansson, som deler sin oppfatning av Bermuda (dessverre hadde han ikke tid til å prate om maten).

Skispreder Herbjørn Hansson har vært mange ganger på Bermuda. Da vi ringte ham for å spørre om maten på øya, var han i New York. Foto: Svein Erik Furulund

Joacim Lund forteller også hvorfor han har koset seg med scones og te.

Til all denne lekre maten drikker vi en avkjølt øl fra Nederland, et skatteparadis som blant annet Nike sender milliarder av kroner gjennom.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/3b0fbce9239b3bf2888702aaa6f3dfef/Aftensmaten-SPELT 2

Les mer om

 1. Paradise Papers
 2. Skatteparadis
 3. Paradise papers
 4. Herbjørn Hansson
 5. Karibia
 6. Malta
 7. Mat og drikke