Komikeren som ble en av USAs viktigste stemmer

Etter 16 år gir Jon Stewart seg som vert for The Daily Show. I løpet av disse årene er showet blitt et av de mest markante politiske programmene i USA.

Jon Stewart under innspillingen av et show i november 2011.
  • Kaja Korsvold

Mange unge amerikanere har The Daily Show som eneste kilde til informasjon om amerikansk politikk. Fra den populære komikeren overtok programmet i januar 1999, har fokuset vært på politikk og den amerikanske mediesituasjonen.

Nyhetsanalyse:

Les også

Ofte lå det alvor bak vitsene

Fra Obama til Malala

Fire dager i uken i 16 år har Stewart tatt imot alle fra Barack Obama og Bill Clinton til Malala i sitt studio. Men torsdag kveld er siste sending for Stewart. 52-åringen gir seg, annonserte han i februar i år.

President Barak Obama har vært gjest hele seks ganger hos Jon Stewart.

— Mer som å avslutte et langt vennskap, slik beskrev Jon Stewart sin høyst frivillige avgang til avisen The Guardian tidligere i år. Stewart som har to barn, har sagt at han har mange jobb-planer. Om familielivet har han sagt følgende.

— Jeg skal spise middag på en vanlig skoledag med min familie, som jeg har hørt fra flere kilder at skal være hyggelig personer.

Les også

Se Jon Stewarts mest minneverdige øyeblikk her. 

— Folk har fått en avsindig tillit til ham

Filmviter Brita Møystad Engseth sier Stewart har fått en viktig posisjon som politisk kommentator og mediekritiker.

Film- og TV-kritiker Brita Møystad Engseth.

— Han har ikke lagt skjul på sitt politiske ståsted som demokrat. Han mener det er ærligere, og at den påståtte objektiviteten i mediene forsvinner i stupiditet og inkompetanse. Fordi han har vært tydelig og i like stor grad har gått løs på sine egne som motstanderne, har folk fått en avsindig tillit til ham.

- Hvor stort tap er det at han gir seg?

— Det er så leit. Kunne han ikke holdt ut i til 2020, eller i det minste til 2016, så hadde det amerikanske valget blitt dekket på en ordentlig måte.

- Tror du arvtageren, den sørafrikanske komikeren Trevor Noah, kan klare å holde på den enorme populariteten?

— Han er uhyre smart og virker morsom. Men det tar gjerne noen år og han har en helt annen kulturell bakgrunn. Jeg har like stor tro på komikeren John Oliver i programmet Last Week Tonight . Han har det samme hjertet for rettferdighet som Stewart.

- Har galvanisert frontene

Sosiolog og rådgiver for Høyre, Alexander Zlatanos Ibsen har bodd mange år i USA og syns det er beundringsverdig hva mannen har fått til.

— Han har holdt kvaliteten utrolig høy. Hans viktigste bidrag har vært å avsløre den tiltagende håpløsheten i amerikansk nyhetsdekning.

Alexander Zlatanos Ibsen

Politisk syns Ibsen Stewarts popularitet har kanskje har vært vel stor.

— Han har gjort en hederlig innsats med å avdekke medienes problematiske utvikling i USA. Samtidig har han galvanisert frontene i amerikansk kulturkamp. Tendensen i showet har vært at republikanerne er kyniske og onde og demokratene er slappe og handlingsløse og at det er roten til det meste som er ondt her i verden.

Tror på arvtagerne

Også Ibsen mener Stewart har verdige arvtagere.

— Ikke minst John Oliver i Last Week Tonight, om han utvikler formatet litt.

- Vet du noe om Trevor Noah som skal overta The Daily Show?

— Både Noah og Larry Willmore i The Nightly Show er sørafrikanere og har humor som er ganske tøff. De to virkelig sterke humormiljøene i USA har vært det afroamerikanske og det jødiske, som Stewart tilhører.

Trevor Noah, som skal overtar som vert for <i>The Daily Show.</i>

Sendte programmet på NRK2

NRK sendte i en periode The Daily Show på NRK 2. Redaktør for NRKs underholdningsavdeling Charlo Halvorsen sier at det ikke er planer om å ta opp sendingene igjen.

— Programmet er tilgjengelig på nettet. Når det er sagt syns jeg showet er bra og er en viktig del av amerikanske offentlighet.

— Det er ikke tvil om at mange unge har brukt The Daily Show som en nyhetskanal. Programmet har vært en fornuftens stemme i en fraksjonert politisk virkelighet i USA. Det er imponerende hvordan de har hoppet fra bare tullball til dyptpløyende politiske analyser på få sekunder.

- Enhver komikers drøm

Skuespiller og komiker John Brungot sier det Jon Stewart har klart er enhver komikers drøm.

— Det er mildt sagt en bragd at han har blitt en så tydelig stemme i det amerikanske mediebildet. Høydepunkter for meg er når han angriper de amerikanske mediene. Samtidig skjønner jeg godt at han tar en pause. Det er en enormt krevende jobb.

Les også: