Kultur

Scorsese: Håper Di Caprio får Oscar

Etter ti år og fire spillefilmer sammen føler Martin Scorsese (67) seg som en onkel for Leonardo DiCaprio (35). Aftenposten møtte de to og Ben Kingsley (66) i Berlin.

Filmen med Leonardo DiCaprio (t.v.) som politietterforskeren Teddy Daniels blir spådd som en stor kinosuksess. Mark Ruffalo spiller rollen som etterforskeren Chuck Aule. Foto: ANDREW COOPER

 • Jan Gunnar Furuly
 • Berlin

I går kveld var det verdenspremière på thrilleren Shutter Island under filmfestivalen. Filmen med DiCaprio som politietterforskeren Teddy, svevende mellom realitet og stadig villere fantasier, blir av bransjefolk spådd som en stor kinosuksess de kommende månedene. Men reaksjonen var spredt applaus, og faktisk tilløp til buing, da filmen ble vist for presse og kritikere i Berlin noen timer før premièren.

I et eksklusivt intervju med Aftenposten sier filmregissør Martin Scorsese at han umiddelbart ble beveget og engasjert av Dennis Lehanes bestselgende roman, De gales øy (Shutter Island), fra 2003.

–Det var særlig karakterene og hva som skjer med dem mot slutten av historien som fanget meg. Det har vært fascinerende å skape denne filmen, lag for lag, med et sammenvevd nett av noe som kanskje er virkelig eller ikke. Utfordringen lå i å presentere drøm, psykose og virkelighet, forteller han.

Kafka-inspirasjon

Før han filmet Shutter Island, lot han seg blant annet inspirere av Orson Welles’ film The Trial (1962) – om Kafka-prosessen – og filmer som blant andre Sam Fuller og Fritz Lang lagde om psykoanalyse på 1950 og 60-tallet.

Etter ti års tett samarbeid med DiCaprio har de to utviklet et nært forhold.

– Føler du deg som en farsfigur for ham?

– Vel, jeg kan vel ikke si at jeg føler meg som noen far for ham, men i alle fall som en onkel, ler han.

Scorsese understreker at han i løpet av det lange samarbeidet aldri har vært skuffet over skuespillerens prestasjoner.

– Leonardo har en egen evne til å drive en rolle frem og utvikle den videre. Jeg kommer fra en enkel arbeiderklassebakgrunn, der boklesing ikke var vanlig i familien. Hans familie er intellektuelle bohemer. Det er få skuespillere jeg vet om som forbereder seg så godt til en rolle som ham, sier Scorsese.

De tre foregående filmene med de to har plukket et høyt antall Oscar-nominasjoner, og de to siste fikk tilsammen ni Oscar-statuetter. DiCaprio har likevel til gode å hente prisen hjem.

– Han skulle hatt Oscar for The Aviator eller The Departed. Jeg håper han får en nå. Det fortjener han, sier Scorsese.

DiCaprio understreker på sin side at han har lært masse av å samarbeide med Scorsese.

Privat filmfremvisning

– Jeg ville vært dum hvis jeg sa nei til å jobbe med ham. Vi har holdt på sammen i ti år, og jeg liker det. Han er tross alt vår tids fremste regissørmester, med en utsøkt pasjon og sans for film som kunstform, sier DiCaprio.

– På mange måter ligger filmens verden nedarvet i hans DNA. Han var astmatisk som barn, og satt mye inne og så på film, forklarer skuespilleren.

Under forberedelsene til innspillingen inviterte Scorsese DiCaprio og andre i staben til flere private filmfremvisninger, der målet var å bli inspirert av andre filmskaperes verker.

– På mange måter er Scorsese som en maler som står der med penselen og ti paletter på hånden foran seg. Inni kinolokalet kan han dra frem syv-åtte-ni filmer og si til fotografen eller scenografen at han vil ha litt av den stemningen fra de skyene, og litt av den scenen der. Før han så snur seg mot meg, og sier entusiastisk: «Følg med på det som skjer nå Leo! Gi meg litt av dette!», forteller han.

YouTube viktig

DiCaprio forberedte seg til rollen ved å gå gjennom en rekke bøker, dokumentarfilmer og andre kilder om hvordan mentalpasienter ble behandlet på 1940 og 50-tallet. På filmsettet hadde de også med seg psykiateren James Gilligan, som har en mannsalder bak seg med behandling av sinnssyke og farlige personer.

– Jeg kastet meg over alt bakgrunnsmateriale om temaer som mentale forstyrrelser, schizofreni og lobotomi. I tillegg til å lese om dette har jeg stort behov for å få ting visualisert. Derfor hadde jeg enorm nytte av å søke opp ulike klipp på YouTube om disse emnene, forteller han.

– Scorsese sier han unner deg en Oscar etter at du hittil ikke har nådd opp i konkurransen?

– Det er noe jeg overhodet ikke har noen makt over, og jeg tenker faktisk ikke på det når vi lager film. For meg handler det om å komme på settet, gi alt og gjøre mitt ytterste for at produksjonen skal gå bra. Bedømmingen overlater jeg til publikum og kritikere. De kan omfavne det, prise det eller avvise det, svarer DiCaprio.

Skremt av psykiater

Ben Kingsley, Oscar-vinner i 1983 for sin rolle i Gandhi, spiller psykiateren Dr. Cawley, som med hard hånd styrer Shutter Island.

– Ville du selv ha stolt på en psykiater som ham du spiller?

– Jeg vil helst ikke svare på det, da det kanskje kan røpe noe om handlingen og ødelegge filmen for dem som vil se den. Men jeg hadde nylig et ganske ubehagelig møte med en psykiater som var svært full. Da jeg spurte ham om hvorfor han egentlig ble psykiater, svarte han: «På grunn av makten». Jeg må si jeg fryser på ryggen av sånne folk, svarer Kingsley.

– Psykiateren vi hadde på settet var av en helt annens støpning, og faktisk en foregangsmann for å gi pasientene en mer human behandling. Det var utrolig fascinerende å høre ham fortelle hvordan han hadde behandlet en pasient i nesten 25 år, før vedkommende snakket til ham for aller første gang, legger han til.Også Kingsley roser Scorseses egenskaper som regissør.

– Han er ikke mannen som hever stemmen overfor skuespillerne for å få viljen sin. Bare ved måten han plasserer kameraet på, endrer lyssetting eller intensiteten på regnværet, har han lagt forholdene til rette slik at du skjønner hva jobben din er. Skuespillere er sårbare, og de må være det for å spille bra. Scorsese får det beste ut av oss med sin stil, sier han.

Det har vært fascinerende å skape denne filmen. Utfordringen lå i å presentere drøm, psykose og virkelighet, sier regissøren Martin Scorsese. Foto: MARKUS SCHREIBER/AP

Leonardo DiCaprio sammen med Martin Scorsese og Ben Kingsley under gårsdagens pressekonferanse. Foto: JOEL RYAN/AP

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Han kan ta Oscar-storeslem

 2. A-MAGASINET

  Krimbloggen: Krimforfatter Dennis Lehane har skrevet en psykothriller du knapt klarer å legge fra deg

 3. VERDEN

  Hollywood-film, luksusyacht, og millionsmykke til supermodell. Korrupsjonsskandalen spres verden rundt.

 4. A-MAGASINET

  Stor kinesisk filmsatsing: Hollywood uten vold og sex

 5. A-MAGASINET

  Trodde du falske nyheter var ille? Nå utvikler falske videoer seg i stadig større fart. Adjektiver som «dystopisk» og «marerittaktig» preger overskriftene.

 6. KULTUR

  Nurse Jackie sitter som et skudd