Kultur

Kan bli historisk

Svenske Charlotte Perrelli kan bli den første kvinnen som vinner Melodi Grand Prix to ganger. Først venter torsdagens semifinale.

I morgen skal Charlotte Perrelli kvalifisere til lørdagens finale. Vinner hun den, er hun historisk.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

BEOGRAD: Ni år er gått siden Charlotte Perrelli, tidligere Nilsson, gikk til topps i finalen i Melodi Grand Prix i Jerusalem med "Take Me To Your Heaven".

Favoritt

I morgen kveld skal hun forsøke å kvalifisere seg til sin andre finale. Og skal vi tro en rykende fersk avstemning hos britiske kringkasteren BBC, gjort blant én Grand Prix-ekspert fra hvert av de 43 deltagerlandene, så vinner Sverige lørdagens finale. Da kan Perrelli også bli historisk, som den første kvinne som vinner to ganger. Sverige vil samtidig ta sin femte seier. Tirsdag hadde Aftenposten som eneste norske avis en intervjuavtale med den svenske artisten, sammen med et kobbel av svenske medier i etterkant av hennes generalprøve. Disse intervjuene ble avlyst på kort varsel.

Flyproblemer

— Barna til Charlotte skulle egentlig komme til Beograd på tirsdag, men kom først i dag på grunn av flyproblemer. Det førte til at de to barna på to og fire år nektet å slippe sin mor av syne, så da måtte vi bare avlyse, sier presseansvarlig i Sveriges Televisjon, Helena Brodén. Også på pressenterets faste oddstipping ligger Sverige på en soleklar førsteplass over landene journalister og Grand Prix-fans mener vil gå videre til finalen lørdag. Hos Unibet er Sverige nå oppe på femteplass i finalen. 33 år gamle Charlotte Perrelli har konsekvent sagt nei til å delta på nytt i den svenske Melodifestivalen, før hun lot seg overtale i år.

Gjorde solokarriere

I stedet har hun gjort karriére som soloartist, turnert over store deler av verden, har spilt hovedrollen i Jesus Christ Superstar og lansert sin egen beauty-kolleksjon. Bak låten Hero står to erfarne herremenn innenfor Melodifestivalen. Låtskriver Fredrik Kempe har selv deltatt i konkurransen i Sverige, og har også skrevet flere sanger til Melodifestivalen. Med seg har han Bobby Ljunggren, som har deltatt i konkurransen fire ganger som komponist, tre for Sverige og en for Litauen. Sveriges tidligere seire: 1972: Brighton med Abba og Waterloo 1984: Luxembourg, Herrey's og Diggi-loo-diigi-ley 1991: Roma, Carola og fangad av en stormvind 1999: Jerusalem, Charlotte Nilsson med Take me to your heaven

Charlotte Perrelli vant Eurivision song contest i 1999, den gangen med låta "Take me to your heaven." Nå håper det svenske folk på at hun kan gjenta suksessen fra ni år tilbake.
Svenske fans lader opp til torsdagens semifinale, der det blir klart om Charlotte Perrelli (33) tar seg til finalen i Eurovision song contest med låta "Hero." Den er skrevet av Fredrik Kempe og Bobby Ljunggren.