Kultur

Tidenes stemmeskred

Alexander Rybak regelrett knuste sine konkurrenter i finalen i Melodi Grand Prix. Med 747.888 stemmer satte han tidenes MGP-rekord i Norge.

Stor jubel og tidenes stemmeskred sender 22-åringen til Moskva.
  • Arve Henriksenjon Hauge (foto)

Sjelden har noen hatt et større favorittstempel enn det 22-åringen fra Nesodden hadde før årets finale i Melodi Grand Prix. Oddsselskapene har lenge hatt den tidligere vinneren av Kjempesjansen på NRK som sin favoritt, han er forlengst blitt den norske MGP–klubbens store kjæledegge, og vinnerlåten Fairytale troner allerede på toppen av VG–listen.

Rekord

Da stemmene var talt opp i går kveld, hadde han fått 747.888 stemmer. Dermed satte han tidenes stemmerekord i Melodi Grand Prix.

–Ja, hva skal man si, nå slipper jeg iallfall å betale Moskva-billetten selv, smilte han, bokstavelig talt fra øre til øre.

Det oppsto det reneste kaos på scenen i Oslo Spektrum etter at kameralysene var skrudd av i går. Alle skulle ha en bit av unggutten, bedre ble det ikke da hans hviterussiske foreldre dukket opp for å gratulere.

–Dette er minst like bra som å ta lappen. Jeg har jobbet så lenge for dette, men jeg hadde aldri trodd at det skulle bli mottatt så bra, sier han.

Dansere.

Mange har skrytt Rybaks selvskrevne låt i været, men Rybak må også dele æren med de tre danserne han hadde med seg på scenen. Halgrim Hansegård, Torkjell Børsheim og Sigbjørn Rua fra dansegruppen Frikar utførte en runddans som vil bli lagt merke til i den internasjonale finalen.

–Denne gjengen har betydd alt. Jeg har bare en liten fiolin, det er de som står for showet. Sammen skal vi nå virkelig få vist frem Norge i finalen i Moskva, samtidig blir det spesielt å skulle komme til Moskva, sier han.

Gullfinale

Han gikk først til gullfinalen sammen med Alexander Stenerud, Tone Damli Aaberge og Publiners. At det nettopp ble Rybak som skal representere Norge i Moskva, gjør det ekstra spesielt. Gutten ble nemlig født i Minsk og snakker flytende russisk. Og i Moskva bor onkelen, hvor Norge skal delta i den andre av to semifinaler torsdag 14. mai. Selve finalen arrangeres to dager senere.

Leder av den norske Melodi Grand Prix-klubben, Morten Thomassen var stum av beundring av det han så i går kveld.

–Dette er den mest overlegne seieren i norsk MGP-historie. Her har 15 prosent av den norske befolkningen sendt en stemme til Alexander Rybak. Det er helt sykt, jeg har nesten ikke ord for det. Dette er som å vinne 20-0 i en cupfinale. Blir du ikke revet med av denne låten, må du være både blind og døv, sier Thomassen.

Han tror Rybak kan nå langt i den internasjonale finalen i Moskva.

–Det kan virkelig bli spennende å få se hva resten av Europa mener om denne låten. Jeg tror den kan komme svært langt, sier Thomassen.

Les også

  1. NRK: - Vi har ikke sett maken

  2. Tone: - Alexander vil sjarmere alle i senk i Moskva

  3. Favoritten vant MGP

  4. Utenlandske MGP-fans elsker Rybak

Les mer om

  1. TV