Kultur

Dyrere kultur for folk flest

Det blir dyrere billetter til kino, fornøyelsesparker og museer. Lisensen øker med 77 kroner.

Hvis forslaget om økt kulturmoms går igjennom i Stortinget blir det dyrere billetter på kino og andre kulturtilbud.
  • Caroline Enge
  • Kaja Korsvold
    Journalist

Det blir dyrere å være kulturbruker, mens kunstnerne selv er fornøyde med regjeringens forslag til statsbudsjett.

Direktør for Oslos kinoer, Jannicke Haugen i Nordisk Film og Kino, sier det troligere blir dyrere å gå på kino.

— Det er her filmene møter sitt publikum. Dyrere kinobilletter kan bety at færre går på kino og ser norsk film. Det ville selvfølgelig hjulpet hvis man samtidig kunne fjerne særavgiften på kinobilletter, som utgjør 2,5%. Da ville vi vært mer positive, sier Haugen.

SVs Bård Vegar Solhjell mener publikums billettkjøp finansierer regjeringens skattekutt.

— Regjeringen innfører skattekutt til 9 milliarder og øker samtidig momsen på kultur. De som kjøper billetter til alt fra kino til Tusenfryd, må betale skattekuttene, sier Solhjell.

Skuffet over manglende lønnsvekst

Norske billedkunstnere har lavest lønn blant alle norske kunstnere. Styreleder i Norske billedkunstnere (NBK), sier hun er fornøyd med deler av statsbudsjettet.

— Det betyr enormt mye at vi fikk innvilget vår viktigste kampsak, nemlig styrking av utstillingsøkonomien med to millioner og fem og en halv million til kunsthaller og kunstforeninger. Samtidig er jeg skuffet over den manglende lønnsveksten på stipendiene. I 1963 tilsvarte et arbeidsstipend over 80 prosent av gjennomsnittsinntekt, nå ligger den på rundt 40.

Nedbemanning i NRK

Lisensen øker med 77 kroner per år. NRK får noe mer penger, nærmere bestemt 25 av disse kronene. Men lisensen har hatt en dårlig utvikling under Thorhild Widvey, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

— Over tid blir det krevende å møte konkurransen fra globale aktører og skape det innholdet norsk publikum forventer, sier Eriksen.

Han lover at publikum skal fortsette å få godt innhold på NRK, det er de ansatte det vil gå utover. Ved utgangen av 2015 vil NRK ha kuttet 300 årsverk på to år.

Mener film kommer godt ut

Direktør i Norsk filminstitutt, Sindre Guldvog sier at film ser ut til å komme relativt godt ut av budsjettet.

— Incentivordningen som settes i verk med 45 mill kroner, er en ganske betydelig satsing. De oppgavene som Film & Kino tidligere hadde og som nå er overført til Norsk filminstitutt, opprettholdes på samme nivå. Det går altså ikke ut over støtten til filmproduksjoner.

Administrerende direktør i Den norske forleggerforeningen, Kristenn Einarsson, er ikke fornøyd med at regjeringen ikke har kuttet i momsen på e-bøker.

— Vi er skuffet over at det ikke har skjedd, og vi håper det skal drøftes i Stortinget, sier han.

Ap: Et klart høyrebudsjett

Arbeiderpartiets kulturpolitiske talskvinne, Anette Trettebergstuen sier kultur er den store taperen i budsjett.

— Regjeringens pengebruk er enorm, mens andelen brukt på kultur synker. Dette er et klart høyrebudsjett med fokus på gaveforsterkning og private bidrag. Det er tydelig at Widvey lytter mer til en fyr som Christian Ringnes enn kulturlivet og publikum selv.

— Flere av institusjonene, blant annet Norsk filminstitutt sier de er fornøyde. Hvem har rett her?

- Kulturen er med på å finansiere skattekuttene.

— Vi ser en kultursektor som er vant til store kutt og som derfor sier seg fornøyd med å stå på stedet hvil. Vi ser nok en gang at kulturen er med på å finansiere de store skattekuttene.

Vegar Solhjell (SV) etterlyser også skattefradrag hvis du gir penger til kultur.

— Dette er noe Widvey selv har lansert, sier Solhjell.

Statsråd Thorhild Widvey (H) mener at momsøkningen "ikke hindrer kulturopplevelser fremover". NRKs økonomi bekymrer henne heller ikke.

Kanelboller, korsang, kulturbudsjett:

Ministeren inviterte pressen på både bakverk og profesjonelle artister da hun i går formiddag la frem Regjeringens økonomiske prioriteringer i kulturlivet, anno 2016.

Omdiskutert støtte

— Som sjømannsdatter fra Karmøy har jeg et nært forhold til havet, kunngjorde Høyre-politikeren idet hun ønsket velkommen til Norsk Maritimt Museum på Bygdøy, Oslo 2.

I talen poengterte Widvey at omleggingen av støtten til de omdiskuterte knutepunktfestivalene ikke får praktiske konsekvenser neste år:

— Festivalene beholder samme støtte i 2016. Ved å overføre ansvaret for ordningen til Kulturrådet, slik Regjeringen foreslår, blir den mye mer forutsigbar. I motsetning til departementet kan nemlig Kulturrådet gi flerårige tilskudd, forklarte statsråden.

- 1 krone dyrere

- Momsøkningen gjør kulturopplevelser dyrere. Hva ønsker ministeren å si til landets forbrukere? undret Aftenposten.

— Det er snakk om en endring på to prosent, fra åtte til ti. Vi har regnet ut at besøkene på Nasjonalmuseet blir 1 krone dyrere. Kinobillettene stiger med 2 kroner. En så minimal endring er ikke noe hinder for kulturopplevelsene fremover.

- NRK har allerede varslet ytterligere nedbemanning, som følge av nedgang i inntektene?

— Jeg hører at kringkastingssjefen sier det. NRK har solid økonomisk ryggrad. Inntektsøkningen fra 2004 til 2014 var dobbelt så stor som prisøkningen. Regjeringen følger bare opp det som sto i allmennkringkastingsmeldingen. Med andre ord: Vi holder det vi lover.