Kommentar

10 ting korona har lært oss | Maryam Iqbal Tahir

Mye blir tydeligere når samfunnet er stengt over lengre tid.

Åge Peterson

 • Maryam Iqbal Tahir
  Jurist og journalist

1. Vi tar det vi har, for gitt

Da samfunnet ble stengt ned, ble vi klar over hvor godt vi har det. Vi ble klar over hvor viktig jobben er for oss, at vi har et kontor eller en arbeidsplass å gå til, at vi kan spise middag på restaurant, at vi kan være sammen med andre.

Slik som med nyttårsforsetter kommer vi til å love oss selv at vi aldri skal ta dette for gitt igjen. Og som med alle nyttårsforsetter kommer vi til å mislykkes.

2. Vi har fått nyvunnen respekt for dem som rengjør toaletter og jobber på Kiwi

Krisen viser hvor viktige jobben deres er for samfunnet. Samtidig er det noe trist ved denne erkjennelsen, det viser hvordan vi har sett på disse yrkene før korona.

Å ende opp i kassa på Rema eller som rengjører ble sett på som et dårlig valg i livet av altfor mange. Det er synd at det må et virusutbrudd til for at vi skal anerkjenne jobber som ikke krever høyere utdanning.

3. Vi er takknemlige for helsepersonellet som står i frontlinjen

Vi klapper for dem trygt fra balkongene våre. Sykepleiere, leger og andre i helsevesenet har fått heltestatus. Helter ofrer seg og er modige, og heltestatus er en måte å holde moralen i samfunnet oppe på.

Men dette kan også bli en slags tvangstrøye. Kan helsepersonell egentlig kreve noe tilbake? Helter skal jo ikke sutre, de skal bare få jobben gjort.

Det er ikke klapping fra balkongen en kirurg trenger når det ikke er flere munnbind igjen på sykehuset. Det er vel og bra å støtte høyere lønn for sykepleiere nå, men vi burde trenge slik en krise for å kjempe for det neste gang.

Les også

Hvorfor er det lurt å sende treåringen i barnehage og holde 13-åringen hjemme? | Maryam Iqbal Tahir

4. Vi har lett for å tro at vi er bedre enn andre

Er det noe vi har brukt mye tid på under koronakrisen, er det å irritere oss over andre. De som ikke drar til utlandet for å gå på ski, irriterer seg over skituristen. De som ikke bor på Grünerløkka eller der omkring, irriterer seg over et folketett bilde i Dagbladet.

De som bor i romslige hjem, skjønner ikke hvorfor en med somalisk bakgrunn setter seg ned på en kafé. Når vi står blant mange andre i Marka, i en full buss eller butikk, irriterer vi oss over alle andre som er der, og glemmer hvor vi selv står.

Irritasjonen vår de siste fem ukene viser at vi står oss selv nærmest.

5. Vi trodde vi hadde kornlagre og smittevernberedskap

Ingen skjønner hvorfor verdens beste land ikke har nok smittevernutstyr til å håndtere koronakrisen og må importere utstyr fra Kina. At regjeringen ga opp kornlagre for noen år siden, ser vi heller ikke ut til å ha fått med oss.

Men kanskje denne krisen har lært oss at vi må følge litt mer med på politiske avgjørelser. Lytte til sykehusene som protesterer over manglende ressurser. Ikke vente til vi står overfor en krise og plutselig ser at vi har for få intensivplasser, for lite utstyr og mangelfull beredskap.

Maryam Iqbal Tahir er lørdagsspaltist i Aftenposten. AFTENPOSTEN

6. Vi har funnet nye måter å hilse på

Selv om vi ikke håndhilser lenger, er vi fortsatt norske. Koronaviruset har lært oss at det går helt fint å hilse på hverandre uten å ta i bruk hender, og det går fint at noen glemmer seg og prøver å håndhilse.

Vi bare ler litt av det, og så er vi ferdig med det.

7. Vi ler ikke lenger av asiatiske turister som går rundt med munnbind

Luften i Norge er så ren, så vi skjønte ikke hvorfor turistene gikk med munnbind her. Nå lurer vi på hvor vi kan få tak i munnbind og beskytter oss med skjerf og pologensere.

8. Vi er veldig glad i naturen og enda mer glad i hytta

Da samfunnet ble stengt ned, fikk alle plutselig lyst til å være ute. Selv ungdom som liker å sitte foran dataskjerm eller spille videospill hele dagen, syntes ikke det var så gøy lenger. De ville ut og treffe venner.

Det ga oss håp om at det ikke sto så ille til med ungdommen som vi trodde.

9. Vi er glad i hverandre og finner nye måter å være sammen på

Vi spiser middag med hverandre over skjermen, ringer bestemor så hun ikke skal føle seg ensom, og vi handler mat for naboen som er i karantene. Vi støtter kulturtilbud på Facebook og kjøper kaffe i nabolaget slik at butikken ikke går konkurs.

Vi er opptatt av å delta i den nasjonale dugnaden.

10. Vi er heldige som bor i Norge

For noen blir hverdagen verre under en krise. Det finnes mennesker som bor trangt, barn som ikke har venner å leke med eller noen til å hjelpe dem med skolearbeid. Alle har heller ikke en jobb som gjør det mulig for dem å ha hjemmekontor. Noen blir utsatt for vold og mishandling. De som sliter psykisk, blir alene med demonene sine.

Men de fleste av oss er privilegerte, og det merkes ekstra godt nå. Vi bor i romslige hjem og har trygg og stabil inntekt. Når en krise inntreffer, finnes det et sikkerhetsnett som fanger oss opp.

Vi har tillit til hverandre og til staten. Vi vet at ting vil ordne seg, og at vi bor i et godt land.

Les mer om

 1. Aftenposten Lørdag
 2. Lørdagsspaltisten
 3. Koronaviruset
 4. Beredskap
 5. Norge

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Fire helsearbeidere forteller: Innreder hybel i kjelleren for å isolere seg

 2. NORGE

  Statsminister Erna Solbergs tale til folket i forbindelse med koronakrisen

 3. NORGE

  Ordfører frykter for sykepleiernes sikkerhet på jobb. Helseministeren avviser at det er mangel på smittevernutstyr.

 4. DEBATT

  Koronakrisen viser vei mot et samfunn der individer og bedrifter har et nytt syn på klima og miljø, digitalisering og forebygging.

 5. NORGE

  I et rom her satt opprørte leger. De hadde fått vite at de hadde brukt piratkopierte beskyttelsesmasker.

 6. DEBATT

  Kort sagt, lørdag 2. mai