Kommentar

Eurovisions stusslige finaleerstatning

Italia snytes for seieren – for andre år på rad.

Ulrikke Brandstorp skulle konkurrert i Eurovision-finalen denne helgen. Det får hun ikke av arrangøren EBU. Tore Meek

 • Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

Denne helgen skulle mange av oss vært samlet i Ahoy Arena i Rotterdam for den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest, men alle skjønte tidlig at titusenvis av feststemte fans ikke kunne få lov til å sprudle og juble tett sammen der i en ukes tid.

Eurovision ble avlyst, og ironisk nok er Ahoy i stedet brukt som et koronasenter for Rotterdams befolkning.

Ingen kan kritisere arrangøren Den europeiske kringkastingsunion (EBU) for avgjørelsen om å avlyse årets fysiske Eurovision. Det måtte bli sånn. Men derfra til ikke å fullføre denne låtskriverkonkurransen i det hele tatt, var et feil valg.

Les også

MGP-vinner Ulrikke Brandstorp: – Veldig skuffet over NRK


 • Se en samlevideo med litt fra alle årets 41 låtbidrag her:

Man burde kjørt konkurranse

Lørdag kveld sendes EBUs stusslige erstatning, programmet Europe Shine A Light, på NRK. Gang på gang understrekes det fra arrangøren at dette er et «non-competetive»-show som bare skal hylle årets artister.

Hvorfor det? Hvorfor ikke kjøre showet som en ordentlig konkurranse der de 41 deltagende landene selv fritt får velge hvordan de vil presentere låtene gjennom videoklipp?

For eksempel Ulrikke Brandstorps imponerende opptreden med låten «Attention» fra finalen i Melodi Grand Prix, om Norge hadde valgt det. Islands Tiktok-inspirerte scenedans i Daði og Gagnamagniðs «Think About Things». Eller Russlands hysterisk morsomme video til gruppen Little Bigs låt «Uno», om de ønsket det.

Musikkvideo eller liveshow, velg selv, det er låten som skal bedømmes.

Les også

Eurovision er avlyst: – Handler om viktigere ting enn en musikkonkurranse

Italienske «Fai Rumore» med Diodato burde vunnet årets Eurovision. I stedet skrotes også denne låten av EBU. Carosello – Giuseppe Gradella

Velger å skrote alle låtene

Musikken er uansett alltid på bånd i Eurovision, og i år kunne vokalen også fått lov til å være det. Dyktige eksperter kunne fikset lydkvaliteten slik at den ble lik for alle, og voilà – vi hadde hatt en verdig konkurranse der juryer og folket hadde stemt frem den beste låten.

Som det jo handler om.

Vi hadde selvfølgelig mistet en og annen underholdende falsksanger eller andre tabber som kan skje live, for eksempel den årlige scenestormingen, men hallo, det er mye som ikke er som normalt akkurat nå. Det alternativet EBU har valgt, å rett og slett skrote alle årets låtbidrag, er uansett verre for både artister og fans.


 • Se og hør min favoritt, italienske Diodato med låten «Fai Rumore», her:

Favoritten snytes igjen

Norske NRK kjenner sitt publikum og viser et visst ansvar når kanalen fredag kveld sender en hakket mer oppegående erstatning enn EBUs forsøk. I et to timer langt direktesendt TV-show skal nordmenn se, høre, stemme og kåre låten de mener burde vunnet årets Eurovision.

Fansiden ESC Norge har allerede brukt en helg på det samme og kåret sin favoritt – uten Ulrikkes «Attention» med i konkurransen. Der vant den islandske humørpillen «Think About Things» foran Litauens spretne «On Fire», med Bulgarias sobre og Billie Eilish-aktige ballade «Tears Getting Sober» på tredjeplass.

Det er ingen bombe om «Attention» ville vunnet hos NRK, for så glade er nordmenn i oss selv. Men den er ikke med i konkurransen her heller, og det bør uansett bli en annen, italienske Diodatos låt «Fai Rumore». Snakker om popballade, snakker om mann som kan synge. Coldplay hadde drept for denne.

I mine Eurovision-ører burde Italia, som utrolig nok ikke har seiret i denne konkurransen siden 1990, vunnet allerede i fjor med Mahmoods rytmisk suverene poplåt «Soldi». Nå snytes altså landet igjen, for andre år på rad.

Ikke av en konkurrent, men av arrangøren selv.

 • Eurovision Song Contest: «Norge bestemmer» sendes på NRK1 fredag 20.05.
 • Europe Shine A Light sendes på NRK1 lørdag 21.00.

Les mer om

 1. Eurovision Song Contest
 2. Rotterdam
 3. Melodi Grand Prix
 4. NRK
 5. Ulrikke Brandstorp

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Eurovision er avlyst: – Handler om viktigere ting enn en musikkonkurranse

 2. KULTUR

  MGP-vinner Ulrikke Brandstorp: – Veldig skuffet over NRK

 3. SPORT

  Stor oversikt: Kalenderen legger opp til tidenes idrettshøst, men hvor realistisk er det?

 4. SPORT

  Supersvensken som ble partysvensken: – Det var alltid et hundretall kvinner rundt ham

 5. KOMMENTAR

  «Dette er det siste en kollapset musikkbransje trenger»

 6. KOMMENTAR

  Robert Gjestad: «Når skal NRK ta ansvar for norsk musikk, om ikke nå?»