Kommentar

Melodi Grand Prix: NRK skusler bort sjansen for en folkefest | Robert Hoftun Gjestad

Statskanalen burde dratt Visa-kortet og besøkt MGP-fansen der de bor.

Tone Damli er en av artistene som er med i årets Melodi Grand Prix. Foto: Lise Åserud

 • Robert Hoftun Gjestad
  Robert Hoftun Gjestad
  journalist
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jubelropene kom med CAPS LOCK i sosiale medier i fjor høst da NRK i en pressemelding fortalte at delfinalene var tilbake i Melodi Grand Prix for å feire 60-års jubileet i 2020.

Ikke så rart, for entusiastiske fans av denne musikkonkurransen finnes over hele landet, langt fra Oslo, og nå så de for seg muligheten til å oppleve sirkuset på nært hold igjen. Men nei, da.

Gleden ble kortvarig, for lenger ned i pressemeldingen sto det at de fem landsdelsfinalene alle skulle arrangeres i en tidligere flyhangar på Fornebu ikke langt fra hovedstaden. Så nært, men akk så fjernt. CAPS LOCK var fortsatt på da jubelen gikk over til irritasjon.

Snakk om å skusle bort sjansen for en folkefest, NRK.

Les også

Svenskene tviholder på landsdelsfinaler – NRK lander Melodi Grand Prix på Fornebu

Brødrene Didrik (t.v.) og Emil Solli-Tangen går direkte til den norske Melodi Grand Prix-finalen. Foto: Lise Åserud

Pengene finnes, om man vil

«Er det dette skattepenga mine går til?», synger Karpe i sin illsinte låt om trollene i norske kommentarfelt, «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din». Jeg hamret ikke det samme ned noe sted på nettet, men innrømmer at jeg tenkte denne strofen da jeg så avslutningen av Tour de Ski live på NRK TV sist søndag.

Med to kommentatorer i boksen, en intervjuer og en ekspert på sletta, en programleder og to eksperter i studio på Marienlyst. Pluss alt annet av crew, så klart. Alle betalt av NRK for å følge noen skiløpere til mål opp en slalåmbakke.

Det finnes altså (skatte)penger å bruke i kanalen. Til det man vil, om man vil. Da blir det en begrunnelse som sikkert er sann, men som likevel ikke holder når NRKs MGP-general Stig Karlsen sier til Aftenposten at «vi hadde ikke mulighet til å flytte hele denne produksjonen rundt i fem uker».

Jo, da. Det hadde dere. Og det burde dere ha gjort.

Les også

 1. MGP-comeback for både Tone Damli og Didrik Solli Tangen

 2. Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim

Ronny Brede Aase (t.v.), Ingrid Gjessing Linhave og Kåre Magnus Bergh leder NRKs MGP i år. Foto: Ole Berg-Rusten

Sliter med å selge ut

Grunnen er at Melodi Grand Prix (og den internasjonale finalen Eurovision Song Contest noen måneder senere) er den største, faste kulturbegivenheten NRK har på sine flater. Senest i fjor så nesten én million mennesker finalen direkte på lineært fjernsyn lørdag kveld.

Utskjelt, elsket, ignorert og elsket igjen gjennom seks tiår, altså. Det burde vært feiret ordentlig. Landet rundt.

At NRK etter noen års forsøk droppet de årlige (og dyre) delfinalene landet rundt, er forståelig. Fornuftig pengekontroll er lurt. Men akkurat nå, i selve jubileumsåret, burde man tenkt annerledes, dratt Visa-kortet og besøkt fansen der de bor.

Å skape entusiasme for de fem landsdelsfinalene på Fornebu, har NRK i alle fall ikke klart. Ingen av kveldene, med beskjedne fem hundre billetter tilgjengelig til hver av dem, er utsolgt. Det sier sitt.

Les mer om

 1. Melodi Grand Prix
 2. NRK
 3. Tour de Ski
 4. Karpe
 5. Fornebu