Kommentar

Tullete Spellemann

Det siste en kollapset musikkbransje trenger, er en prisutdeling fordelt over 65 timer.

Artist Sigrid Raabe kan sikre seg hele fem Spellemannpriser når disse deles ut denne uken. Her fra Øyafestivalen i fjor. Monica Strømdahl

 • Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

Alle forstår at utdelingen av Spellemannprisene for musikkåret 2019 ikke kunne gå som planlagt med et storslagent show i Chateau Neuf i slutten av mars. Samlinger av overstadig festglade folk som klemmer hverandre, må vente til 2021, minst.

Men det får da være måte på å rote det til i jobben med å tenke «annerledes» prisutdeling. Sett av resten av uken om du vil følge med, for her skal det deles ut Spellemannpriser fra tidlig torsdag morgen til sent lørdag kveld.

Det er så dumt at det nesten ikke er til å tro.

Les også

Sigrid kan sikre seg fem Spellemannpriser

Burde vært samlet

Musikkbransjens inntektsgrunnlag har kollapset med korona, spesielt nå som alt av konserter og hele festivalsesongen ryker. I tillegg har strømming fra tjenester som Spotify faktisk gått ned denne våren. Folk har fokus andre steder enn på musikken.

Et grep for å vende i alle fall noen tilbake, kunne vært at Spellemann AS og NRK sammen laget en ordentlig TV-sending der fjorårets beste artister i alle sjangere hedres. Gjøre som for eksempel konsertserien Koronerulling, leie Sentralen i Oslo og rigge til. Noen artister kunne man jo også fått inn, selv med dagens viktige smittevernregler.

I stedet fordeles prisutdelingene på åtte-ni forskjellige kanaler og programmer hos NRK, i radio og på TV og nrk.no om hverandre. Det sier sitt når det må komme en offisiell mail med «slik blir Spellemann» for å forklare greiene.

Les også

Stein Torleif Bjella: – Korona er innegubbens revansj

Chirag og Magdi i Karpe er nominert til tre Spellemannpriser for 2019. Monica Strømdahl

For å promotere NRK?

Hvorfor i all verden har man valgt dette fragmenterte opplegget når så mye annet i nyhetsbildet slåss om folks oppmerksomhet? Er det for å bruke krisesituasjonen til å promotere NRKs programmer i en koronatid der statskanalen tidligere har fått kritikk for ikke å spille mer norsk musikk?

Et slags «se, vi bryr oss mye i mange kanaler»? Denne utdelingen, som altså varer i til sammen 65 timer, blir dessverre til et orienteringsløp for spesielt interesserte.

Hovedsendingen er lagt til fridagen 1. mai fra klokken 13.00 og noen timer utover. Altså et tidspunkt da jeg vil tippe at folk enten er ute på tur (ikke i tog, så klart) eller raker i hagen. Og når man endelig kommer til den oppsummerende TV-sendingen på NRK1 sent lørdag kveld, er alle bortsett fra én prisvinner allerede offentlig kjent.

Hvem gidder å sette seg ned foran skjermen da? Her kaster de ansvarlige bak Spellemann virkelig bort en mulighet til å skape sårt tiltrengt blest om norsk musikk.

Les mer om

 1. Spellemannprisen
 2. Koronaviruset
 3. Norsk musikk
 4. Musikk
 5. NRK

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  «Surrete utdeling – men riktig at Sigrid ble Årets Spellemann»

 2. KULTUR

  Sigrid kåret til Årets Spellemann

 3. KOMMENTAR

  Robert Gjestad: «Når skal NRK ta ansvar for norsk musikk, om ikke nå?»

 4. KOMMENTAR

  Eurovisions stusslige finaleerstatning

 5. OSLOBY

  Salt bygger korona-tilpasset scene

 6. KOMMENTAR

  «Festivalsommeren 2021 finnes kanskje ikke for musikkbransjen»