Kommentar

Ukens vanskeligste spørsmål: Hvordan går det?

Det kommer an på minuttet du spør, det.

Visitt utenfor epidemiavdelingen på Ullevål sykehus i 20. mars 1905. Anders Beer Wilse

 • Kristin Storrusten

For halvannen uke siden beskrev jeg hvor dårlig jeg taklet denne krisen. Siden har det faktisk gått bedre. Jevnt over, tror jeg. Kanskje.

Det er i alle fall ryddigere hjemme. Det er mer hjemmelaget mat. Men det er også flere familiemedlemmer som blir lei av hverandre.

Topper og daler

Det ene sekundet bæres en fireåring skrikende forbi en videokonferanse mens hun (jeg sverger) mimer «Redd meg fra disse kidnapperne!» til syv samtalepartnere uten barn i den andre enden.

Det andre sekundet koser jeg barna mens jeg hører på en interessant podkast på øret. Vi har hatt osloferie av dimensjoner: Vi syklet gjennom et folketomt sentrum, hørte rådhusklokkene spille for oss, syklet ut til Astrup Fearnley og fant mange fine steiner på stranden. Da føles livet mer enn levelig.

Hele mennesker

Kristin Storrusten er kulturjournalist i Aftenposten. Aftenposten

Noe endres kanskje i de mange familiene der han har satset på karriere og hun ikke har gjort det. Han er daglig leder i et arkitektbyrå eller noe kreativt. Hun skal bare sørge for litt inntekt, hun er sykepleier, lærer, butikkmedarbeider eller renholder. Så kom måneden da vi lærte begrepet «kritiske samfunnsfunksjoner».

Åh, som jeg håper at vi husker dette når dette er over.

Kanskje blir vi også flinkere til å se ansatte, sjefer og kolleger som hele mennesker. Det er jo det jeg alltid har ønsket, at vi skal skjønne at mennesker ikke er maskiner. Det skjer nå, der vi får koselige innblikk i kjøkken, stuer og høyst utemporære hjemmekontorer.

Utfordringen i dagliglivet er jo å selv klare å skille livet opp i forskjellige deler. Når jeg går på jobb i Aftenpostens kontorer, er jeg på jobb. Når jeg går på jobb nå, er jeg samme sted som barna, skolen, mannen, hans jobb, klesvasken, nyhetene. Til enhver tid er det en arena jeg taper på. Det er alltid noe jeg kunne ha gjort bedre, og jeg kan aldri gå fra det.

Les også

Alt om korona: Spredning, symptomer, siste saker, spørsmål og svar

Hele verden

Flere løfter frem denne tiden som en mulighet for kreativitet, kontemplasjon, å lære noe nytt. Husk at William Shakespeare skrev King Lear mens han satt inne da pesten herjet!

Vel. Shakespeare hadde ikke ansvaret for små barn, og Shakespeare hadde ikke en dings i hånden som gjorde at han fikk alle menneskers skjebne inn. Jeg har grått over barna som ikke har det bra hjemme. Jeg har tenkt på kulturlivet som mister hele livsgrunnlaget. Jeg har stresset over hva dette betyr for økonomien.

Oppi alt kommer de kloke stemmene: Husk å ringe dem som er ensomme. Det er ikke alle som har det så bra.

Nei, jeg vet.

Men kanskje ikke jeg skal ta ansvaret for hele verden akkurat nå.

Les også

«Jeg får nå kun 8200 kr i måneden. Husleien er på 8000. Jeg har fullstendig panikk», skriver student

Miste meningen

Jeg er veldig glad i dikteposet Aniara av Harry Martinson. Boken handler om et romskip som er kommet ut av kurs. Menneskene om bord vet at de er på vei ut i ingenting. Likevel lever de. De gjør ting. De forelsker seg, får barn. Men det er jo meningsløst.

Jeg skal absolutt ikke gjenlese denne boken nå! Det får være måte på. Men den minner meg om det meningsløse i tilværelsen, det føles mer akutt nå, men det er dypt menneskelig. Jeg følte på meningsløshet for to måneder siden også.

Så da gjelder det å huske at vi ikke skal sitte inne for alltid. Jorden er ikke ødelagt, vi reiser ikke gjennom et øde verdensrom selv om det kan føles slik.

Og i mellomtiden kan jeg trøste meg med gleden fra da 11 barnehagebarn hadde videokonferanse uten voksenstyring. Det var som livet sjøl: Det var kaos, men fint.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Hjemmekontor
 3. Barn
 4. Jobb
 5. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE

  Tillitsvalgt sendte karantenebekymring til Hurtigruten. Beskjeden tilbake var at alt var i orden.

 2. NORGE

  Økt pågang til koronatelefonene de siste dagene. Nå øker Helsedirektoratet kapasiteten.

 3. NORGE

  Alt mannskap på cruiseskipet Seadream 1 har testet negativt for korona

 4. NORGE

  Ukerapport fra FHI: Økende smittespredning siden midten av juli

 5. NORGE

  Allmennleger og sykepleierne vil ha munnbind i offentlige rom med mye folk

 6. NORGE

  Direkteblogg om korona