Kommentar

Jahn Teigen (1949 – 2020): Entertaineren som skinte sterkere enn de andre

Tønsbergs store artistsønn ble 70 år.

Jahn Teigen fylte 70 år 27. september. Mandag kveld døde han. Her fra scenen i 2005. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

 • Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Etter mange år med sykdom døde Jahn Teigen på Ystad sykehus i Sverige mandag kveld, 70 år gammel. Det opplyser hans manager Trond Lie til NTB.

Med Teigens bortgang mister vi en av landets desidert største og viktigste artister og entertainere. En person som har preget dette landet i fem tiår.

Send din siste hilsen til Jahn Teigen her

Ny låt i fjor høst

«Ser i speilet, at dagene flyr. Arr og linjer, vet hva de betyr. Tap og seire, til høye gebyr. I et selvdiktet eventyr.»

På sin egen 70-årsdag i fjor høst slapp Jahn Teigen plutselig en ny låt, kalt «Ikke som alle andre». Selvfølgelig gjorde han det. Hemmet av sykdom hadde Teigen mer eller mindre vært helt borte fra offentligheten i lang tid, men regien på sin egen feiring tok han – selvfølgelig.

Med én aller siste låt, og en tekst som strengt tatt oppsummerte et langt liv i musikkens tjeneste:

«Tenkte det, torde det, ville det, gjorde det – igjen. Klarte det, torde det, drømte det, gjorde det – igjen.»

Les også

Send din siste hilsen til Jahn Teigen

Jahn Teigen i sitt eget studio på Aker brygge i Oslo i 1993 i forbindelse med utgivelsen av albumet «Utkledd som meg selv». Foto: Olav Olsen

Fra rocker til popstjerne

Ingen kan eller vil vel bestride at Teigen er én av den norske musikkens aller største og viktigste. Det startet med The Shadows-kopiering med bandet The Enemies på slutten av 1960-tallet.

Som ung og progressiv rocker tidlig på 1970-tallet ble han en sentral frontfigur i bandene Arman Sumpe d.e. og Popol Vuh, som etter en rettighetskonflikt med et tysk band måtte skifte navn til Popol Ace.

Les også

Jahn Teigen-musikalen: «Når alt skal med, blir det gjerne for mye»

Allerede i 1972 fikk Teigen sin første Spellemannpris, da Popol Vuh ble kåret til beste gruppe. Det var på denne tiden, i 1975, at Teigen med den karakteristiske stemmen også fikk et tilbud om å prøvesynge for å bli ny vokalist i Genesis etter Peter Gabriel.

Noe nordmannen takket høflig nei til. Han ville jobbe videre med Popol Ace, og Genesis-jobben gikk til Phil Collins.

Noen år senere sluttet Teigen likevel i bandet for å satse solo, bli en legendarisk deltager i Melodi Grand Prix (MGP) og Eurovision Song Contest og etablere den vilt suksessfulle humorgruppen Prima Vera sammen med Tom Mathisen og Herodes Falsk.

Jahn Teigen sammen med Tom Mathisen (til venstre) og Herodes Falsk i Prima Vera. Foto: Dag W. Grundseth

Kongen av MGP

Det er her, på slutten av 1970-tallet, at dette «selvdiktede eventyret» som Jahn Teigen sang om i sin siste låt, for alvor starter. Han kunne, og ville, iscenesette seg selv i alle mulige roller.

Selvfølgelig uten å miste seg selv.

Alle husker mannen fremføre låten «Voodoo» i skjelettdrakt sammen med Inger Lise Rypdal i MGP-finalen i 1976, selv om de fleste nok har glemt at akkurat denne gangen vant han ikke. Det skulle han likevel gjøre flere ganger senere. Ingen har deltatt flere ganger som artist enn Jahn Teigen med sine 14 norske finaler.

Jahn Teigen da han deltok med låten «Optimist» i MGP i 1989. Foto: Tor G. Stenersen

Internasjonalt er han likevel mest kjent for å være den første med «nul points» i Eurovision, i 1978. Elleville splitthopp, røde bukser, solbriller og en gullblomst festet i bukseselen hjalp ikke «Mil etter mil» der ute, men låten ble en gigantisk hit her hjemme.

Smellen kom også

Derfra pekte alle kurver oppover for Jahn Teigen gjennom hele det gylne 80-tallet. Artisten, låtskriveren, produsenten, gjøgleren og underholderen var det største norsk populærmusikk kunne by frem. Kredibel, men også ekstremt folkekjær.

I denne perioden samarbeidet han også tett med Rolf Løvland, og sammen skapte de låter som «Glasnost», «Slå ring», «Optimist» og «Det vakreste som finnes». Låter som er en del av den norske popmusikkens kanon.

Jahn Teigen i front for Popol Vuh under festivalen Ragnarock i Holmenkollen i 1974. Foto: Aage Storløkken, NTB scanpix

Samtidig gikk privatpersonen Jahn Teigen fra å være godt kjent til å bli landets største kjendis da han traff og senere giftet seg med Anita Skorgan i 1984. Den nesten uunngåelige smellen kom tidlig på 90-tallet, og artisten flyttet fra landet for første gang.

I 2006 emigrerte han for godt til Skåne sør i Sverige, der han levde svært tilbaketrukket.

Splitthoppkongen Jahn Teigen under Eurovision Song Contest i 1978. Foto: NTB scanpix

I 1984 giftet Jahn Teigen seg med Anita Skorgan. Paret ble landets største kjendiser den gangen. Foto: Finn Eirik Strømberg

Gir alt av seg selv

Det nydelige og sterke ved Jahn Teigen var kreativiteten og ærligheten han puttet inn i alt han gjorde. Fengende poplåter, alvorlige ballader eller tullete show med Prima Vera, det var aldri tvil om at den sprudlende Teigen ga alt av seg selv.

Han var «ikke som alle andre», altså.

Den siste låten fra i fjor var skrevet sammen med venn og samarbeidspartner Øystein Wiik, som også var ansvarlig for manuset til festmusikalen Optimist, som ble vist med suksess på Chateau Neuf i fjor.

I 2016 hentet Jahn Teigen igjen frem skjelettdrakten for et pauseinnslag i MGP. Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix

Nå i 2020 er det for øvrig også planlagt en stor samleboks med alt Teigen ga ut fra årene 1975 til 2004, utgitt av storfan Christer Falck. Hvorfor? Falck har selvfølgelig sett og hørt det vi andre har, og som vi alle minnes med både glede og sorg nå i dag:

Uansett hva Jahn Teigen gjorde, om det var pop, rock eller show, så skinte denne entertaineren sterkere enn – nettopp – de andre.

 • En tidligere versjon av denne kommentaren ble publisert i forbindelse med Jahn Teigens 70-årsdag i fjor.

Les mer om

 1. Jahn Teigen
 2. Musikk
 3. Jahn Teigen
 4. Melodi Grand Prix
 5. Kjendis

Jahn Teigen

 1. KULTUR

  Tønsbergensere la ned blomster til minne om Teigen

 2. KULTUR

  Se Teigens liv og karriere i bilder

 3. KULTUR

  Send din siste hilsen til Jahn Teigen

 4. KULTUR

  Kulturministeren om Jahn Teigen: – Nasjonalskatten vår har gått bort