Kommentar

Notert: En utfordring til, så smeller det

Samfunnet har en alvorlig utfordring med å få folk til å slutte å si utfordring.

Randi Matland

 • Halvor Hegtun
 • Notert er et ukentlig skråblikk fra Aftenpostens journalister.

Hvem tar utfordringen? Noen må ta jobben med å få utfordringsskvalderet til å ta slutt, for det er snart ikke til å holde ut lenger:

«Det ergrer meg i dag at vi ikke så noen av de utfordringene tidligere», sa Helge Lund, den tidligere sjefen i Statoil.

Utfordringene!

Selskapet hadde vært i Amerika og rotet bort 200 milliarder kroner, nok til å bygge over 20 ekstra operahus i Bjørvika, og så var det altså bare fordi noen hadde oversett utfordringene.

Hva sier den som oppdager et hull i lommeboken? Et hull så digert at alle sedler og betalingskort har rauset ut og blitt borte?

Det vanlige, i hvert fall før, hadde vært å rope NEI, ÅÅÅ, HVA I SVARTE eller noe enda verre, men nå er den korrekte tonen langt mer dempet:

Jeg har fått en utfordring knyttet til måloppnåelsen ved neste betaling.

Journalist Halvor Hegtun. Anette Karlsen

Ingen skal ha problemer

Dreiningen av språkbruken er ikke kommet av seg selv. Den er gjennomtenkt av kommunikasjonseksperter og powerpointprogrammerere som er blitt utfordret i forhold til bredt fokus på dette med språk.

Den som har problemer, har et problem.

Den som har utfordringer, har en utfordring.

Underforstått: Den som har problemer, synker ned i mismot og fornedrelse og gjør ikke noe med det. Sitter bare i sofaen og spiser medikamenter.

Den som derimot har utfordringer, bretter opp ermene og hiver seg med speiderguttens iver løs på et eller flere av de konkret definerte løsningskonseptene.

«Vi har noen utfordringer som de ikke har sørpå», sa bestyreren i den fullstendig nedsnødde Stakkevollan barnehage i Tromsø da det nærmet seg mai. Hun fant en spade.

«Vi har for tiden store utfordringer på mange av våre grusveier», sa en nedstøvet seksjonsleder i Trøndelag fylkeskommune til Opdalingen.

«Jeg ser at vi har utfordringer i kampen mot økonomisk kriminalitet», sa justisminister Monica Mæland på besøk hos Økokrim, og det var visst derfor det var noe som het Økokrim.

En dag står frisøren der og sier: Vi har en utfordring knyttet til at du umulig kan ha vasket dette håret på flere uker. Gorm Kallestad / NTB scanpix

Selv frisører snakker sånn

Koronaen brakte med seg enda flere utfordringer enn smittetilfeller, blant annet fikk Vinmonopolet i Larvik en utfordring med varesituasjonen. «Vi har utfordringer med transport gjennom Europa, landegrenser som er stengte og karantene både her og der», forklarte daglig leder til Østlandsposten.

Det skulle ikke være noe stort problem for voksne folk å finne et annet ord enn utfordring. Men en dag står frisøren der og sier: Vi har en utfordring knyttet til at du umulig kan ha vasket dette håret på flere uker.

Da er det ikke nok å holde avstand og vaske hendene. Hele huet må ned i vasken, det blir en utfordring.

Les mer om

 1. Aftenposten Lørdag
 2. Kommentar

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Økokrim varsler økt innsats mot fiskerikriminalitet

 2. NORGE

  Forsvarer: Siktede i korrupsjonssaken i Nittedal er venner av ordføreren

 3. ØKONOMI

  Økokrims nye sjef: – Ikke gitt at vi skal kjøre den store slegga på alt

 4. ØKONOMI

  Den nye Økokrim-sjefen får jakte på norsk korrupsjon i utlandet

 5. OSLOBY

  Oslos bysykler opplever en bølge av tyveri og hærverk.

 6. ØKONOMI

  Siktet for å ha svindlet coronaordning for 500.000 kroner