Kommentar

«Når skal NRK ta ansvar for norsk musikk, om ikke nå?»

Frykten for å miste lyttere er ikke en god nok grunn til å la være.

Norsk musikk ved albumaktuelle Gundelach, nettkonsertaktuelle Aurora og Eldar Vågan fra Vazelina Bilopphøggers, som nettopp fikk avlyst to konserter i Oslo Spektrum. Tonje Thilsen/Fred Ivar Utsi Klemetsen/Fredrik Hagen

 • Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

En lørdag i disse koronatider var jeg ute og kjørte bil. Radioprogrammet «Ukeslutt» på NRK P1 handlet selvfølgelig om krisen og om alt som er stengt, avlyst og konkurstruet i landet. Blant annet alle kulturarrangementer.

Som en trøst, sa programlederen, skulle han spille en låt av én av artistene som nå er rammet. Nå skal det bli gøy å høre Vazelina Bilopphøggers, rakk jeg å tenke. De hadde tross alt avlyst to utsolgte konserter i Oslo Spektrum. Men artisten som kom på radioen?

Canadiske Bryan Adams.

Eldar Vågan og Vazelina Bilopphøggers fikk akkurat avlyst to utsolgte konserter i Oslo Spektrum. Fredrik Hagen, NTB scanpix

Innbringende konserter

Et par uker senere er vi fortsatt i krise, men store deler av musikkbransjen har tatt egne grep. Brakkesyke 2020, Koronerulling, Moskus Sessions, Verftet online music festival og nå sist Jacobstrøm fra Kulturkirken Jakob, perfekt timet mot den kommende påsken.

Konserter strømmes, og sårt tiltrengte penger kommer inn.

Det er musikkdugnad, og artister, arrangører og folket støtter opp. Erlend Ropstad har aldri hatt en mer innbringende konsert enn den han gjorde på nett for Koronerulling sist uke, sier han. 118.000 kroner kom inn.

Men én sentral aktør i dette dugnadsbildet stritter imot. I alle fall mer enn den burde. NRK.

Les også

Aurora overbeviser, også på skjermen

Søndag kveld holdt Aurora nettkonsert fra Verftet i Bergen. Fred Ivar Utsi Klemetsen

Hvorfor ikke nå?

Fredag kom endelig beskjeden om at vår skattefinansierte statskanal snart tar sitt naturlige ansvar for norsk musikk. Fra uke 15, som altså ikke er denne uken, skal P1 programmere 100 prosent norske artister på sine spillelister.

Det kommer til å hjelpe de mange artistene som nå blir spilt ekstra, for selv i strømmingens tidsalder er vederlag fra radiospilling en viktig inntektskilde. Men hvorfor vente til neste uke? Hva med nå? Og hvorfor bare P1? Hvorfor skjer ikke dette også i for eksempel P3 og P13, to andre kanaler som spiller ekstremt mye musikk?

«Redaksjonell frihet» og «hensyn til det store publikum» er ord som jeg ser at brukes av representanter fra NRK. Aktverdige argumenter, for nordmenn er selvfølgelig opptatt av å lytte til svensk, engelsk, amerikansk og koreansk musikk også. Mye faktisk, og norskandelen i den ledende lyttetjenesten Spotify var ikke høyere enn 18 prosent i 2018, viser tall fra IFPI.

Les også

Over 1000 permitteres i scenekunstfeltet fra 14. april

Et rettferdig virkemiddel

Likevel er tiden nå inne for at NRKs mange musikksjefer bytter argumentasjon til «det er dugnad, vi tar en for laget» og snur. Å øke til minst 80 prosent norsk musikk i alle de store musikkanalene, slik man har gjort i for eksempel Danmark, bør være et mål.

«DR har som en helt sentral del av sin samfunnsoppgave å støtte dansk kultur. Det er mer nødvendig enn noensinne, siden deler av øvrige, danske kulturinstitusjoner er lukket på grunn av korona», sier radiosjef Anette Kokholm i DR.

Nettopp. Å øke norskandelen i NRK er et svært rettferdig virkemiddel å bruke nå. Det er bare noen få artister som kan slippe gjennom hos Koronerulling og lignende, mens i NRKs kanaler kan i prinsippet «alle» bli spilt. Store og små, smale og brede, flere får kroner inn.

Og de internasjonale storartistene som taper vederlagspenger, som Bryan Adams, tåler nok det.

Gundelach er en norsk artist som akkurat nå har gitt ut ny musikk. Tonje Thilsen

Les også

God balansekunst fra Gundelach

Frykten for flukt

Om NRK ikke tar et slikt grep nå, kan man mistenke at argumentet imot ikke er «redaksjonell frihet», men frykten for at spesielt unge lyttere skal flykte til andre mediekanaler som Youtube, Spotify og Netflix for å få sin daglige dose amerikansk R&B.

Jeg nekter å tro at dette vil skje. Alle, også NRK, må ha større tro på norsk musikk enn som så. I bransjen har man lenge snakket om en norsk gullalder, eksporten har økt. Festivaler som Bylarm og Øya har vokst seg store ved også å satse på norske headlinere.

Nå må grunnfjellet berges gjennom en røff tid.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Musikk
 2. NRK
 3. Norsk musikk
 4. Vazelina Bilopphøggers
 5. Spotify

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Festivalsommeren er avlyst. - Trist, men samtidig en lettelsens dag.

 2. KULTUR

  Kultur, idrett og frivillighet får tiltakspakke på 900 millioner

 3. KULTUR

  Jo, visst kan du gå på konserter i sommer! Her er vår guide til festivaler over hele landet.

 4. DEBATT

  Du var jo der, Abid. Det skjedde ikke helt av seg selv.

 5. KOMMENTAR

  «Er det noe vi virkelig trenger i disse monotone koronatider, så er det mer liv og røre i stuene våre».

 6. KOMMENTAR

  Maren Ørstavik: «Kjære musiker, jeg skal aldri ta deg for gitt igjen»