Hvis oligarkene ikke kan gå i land noen steder, blir superyachtene flytende fengsler

De superrike russerne liker store båter. Inntil nylig var en superyacht selve tegnet på at du var blant Putins foretrukne partnere i jobben med å rane den russiske staten.

Yachten Ragnar ved kai i Narvik. Båten eies av den tidligere KGB-offiseren Vladimir Strzhalkovsky, som er venn med Russlands president Vladimir Putin. Politiet, Kystvakten og Tolletaten aksjonerte mot yachten i slutten av februar.
  • Erling Dokk Holm
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Nylig lå superyachten Ragnar ved kai i Narvik. Ragnar er eid av Vladimir Strzhalkovsky. Han er venn av Putin og et eksempel på hva en oligark er. Strzhalkovsky er en liten fisk og ikke oppført på EUs sanksjonsliste. Likevel ville ikke norske selskaper selge diesel til Ragnar. Etter hvert løste saken seg. Skipet forlot Narvik.

En superyacht defineres gjerne som et privat skip som er mer enn 40 meter langt. Kortere skip kan også regnes med bare de er luksuriøse nok. De største har en vannlinje på rundt 180 meter. Disse er dermed like lange som Stena Saga, Danskebåten mellom Oslo og Frederikshavn.

Les hele saken med abonnement