De som bare har skam på kontoen

En høst med stram livreim står for tur. Fattigdommen øker i Norge, og de som lider mest er de over 115.000 fattige barna i lykkelandet.

Noen mesker seg høylytt mens den skjulte fattigdommen øker i takt med renten, skriver vår lørdagsspaltist Hilde Østby.

«Overraskelsesfest! Er det ikke fantastisk! Bobler! Luksusrestaurant, nu kjör vi!» hvinte venninnegjengen. Vi var en gruppe høyt utdannede kvinner, alle i gode jobber. Ja, ikke alle, da. Jeg hadde hatt en god jobb, men nå var jeg sykmeldt, jeg hadde vært det lenge. Og siden jeg hadde vært lavt på lønnsstigen idet jeg ble syk, og hadde studert rett før det, var økonomien min ganske vaklevoren, ja, raknende. På restauranten bestilte jeg et glass vann og løy og sa at jeg var mett.

Etter flerfoldige flasker bobler og en stor, treretters middag, lente en av kvinnene seg frem over damaskduken og hvisket entusiastisk: «Dere! Hva om vi bare deler regningen likt mellom oss, også spanderer vi på bursdagsbarnet?» Jeg kjente hvordan det sank i meg. Den enorme regningen, delt i like biter: det ville bli det samme som strømregningen min. Jeg kjente tårer velle opp i øynene, men forsøkte å smile. «Ja, det høres fint ut!» sa jeg tynt.

Les hele saken med abonnement