Kommentar

Jonas Ekeberg: Minnestedet på Utøya-kaia er en sterk opplevelse allerede på skissestadiet

Dette kan bli et sted der besøkeren selv står i sentrum, med sine minner og erfaringer.

Tre meter høye søyler i bronse skal representere hver av de 77 drepte 22. juli i 2011. Søylene vil bli forbundet i toppen, og det vil bli mulig bevege seg mellom dem eller sitte i trappen ved siden av dem. Manthey Kula Arkitekter

 • Jonas Ekeberg
  kunstanmelder

Om vi lærte noe da Jonas Dahlbergs 22. juli-minnested Memory Wound ble forkastet i juni 2017, så var det at et minnesmerke ikke bare er et kunstverk. Det er også en prosess og en relasjon.

Ja, minnesmerket er også publikums reaksjoner.

 • Bakgrunn: 77 bronsesøyler skal prege minnestedet på Utøya-kaia

Bekymringene er borte

Da oppdraget ble gitt videre fra kunstneren Dahlberg og KORO (Kunst i offentlige rom) til Statsbygg og en gruppe arkitekter, var det på mange måter et nederlag for hele kunstnerstanden.

Kunstnernes vektlegging av uavhengighet og sterke konseptuelle grep måtte vike for arkitektenes respekt for oppdragsgiveren, prosessen og rombaserte løsninger. Samtidig kom frykten for at arkitektene skulle vike unna de historiske, sosiale og politiske dimensjonene ved terrorangrepene 22. juli, og i stedet skape et amfi, en paviljong, en plattform eller en annen nøytral arkitektonisk form.

Disse foreløpige skissene viser hvordan bronsesøylene vil fremstå under vårflommen. Da vil de 77 søylene stå delvis under vann. Manthey Kula Arkitekter

Når nå skissene til monumentet foreligger, er det akkurat det vi har fått. Samtidig er alle bekymringer for at dette skulle ha en begrenset billedskapende kraft, fjernet.

Les også

Regjeringskvartalet: Dette er minnestedet ingen skulle få se

Verdig og dempet minnested

Skissene fra arkitektfirmaet Manthey Kula viser en 53 meter lang, slyngende søylegang av tre meter høye, vridde bronseplater som både fanger lyset og tegner et tidsforløp.

Buene følger de tragiske hendelsene den 22. juli 2011: Den første symboliserer bomben i Regjeringskvartalet. Den andre symboliserer terroristen Anders Behring Breiviks reise fra Oslo sentrum til Tyrifjorden. Den tredje symboliserer angrepene på Utøya.

Det er både presist og abstrakt på samme tid, og en sterk opplevelse allerede på skissestadiet. Det ser ut til å bli et verdig og dempet minnested som likevel ikke viker for å ta opp i seg tyngden av det som skjedde den sommerdagen i 2011.

Denne tyngden er først og fremst representert ved de 77 søylene, som igjen representerer de drepte.

Om man tolker disse bokstavelig, som en rekke gravstøtter, blir minnesmerket et vondt sted å besøke. På den annen side vil søylene inngå i en helhetlig arkitektonisk form som nøytraliserer dette inntrykket.

Les også

Erna Solberg: – Grusomt å se ofre for kulene 22. juli bli fortalt at de burde dødd på Utøya

Vanskelig å forestille seg

Skissene er ikke det ferdige verket, og det er vanskelig å forestille seg dimensjonene, materialene og relasjonen til det omkringliggende landskapet før minnestedet står ferdig.

Hvordan oppleves en tre meter høy søyle? Hvordan vil bronsen oppleves en solskinnsdag? Og hvordan ser minnestedet ut fra veien, fra sjøen og fra kaia?

Jonas Ekeberg er kunstanmelder i Aftenposten. Privat

Dette er spørsmål som bare delvis besvares av skissene, men hovedinntrykket er solid. En tre meter høy søyle kan høres mye ut når den skal symbolisere et menneske. Men i et vidt landskap er det en ganske beskjeden høyde.

Minnestedets oppgave er ikke å dekke over det som har skjedd, men å skape et sted der hendelsene kan bearbeides. Det er en utfordrende oppgave, men etter mitt skjønn har gruppen bak det nye forslaget til minnested for 22. juli klart balansen mellom en konkret historisk referanse og en åpen og assosiativ form på en svært god måte.

Jeg har inntrykk av at det kan bli et sted der besøkeren selv står i sentrum, med sine minner og erfaringer.

Slik er det med god arkitektur, og her har arkitekten, i det minste i dette tilfellet, en fordel fremfor kunstneren og hans suverene gest.

Les mer om

 1. 22. juli
 2. 22. juli-minnesmerket
 3. Arkitektur
 4. Kunst
 5. Utøya

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Her er de første skissene til nasjonalt minnested på Utøya-kaia

 2. KULTUR

  Utøya-minnesmerket vil runde 300 millioner kroner

 3. KULTUR

  Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål

 4. VERDEN

  Her ble ti unge drept. Nå viser Kjærlighetsstien på Utøya vei for andre lands terrorofre.

 5. KULTUR

  Kunstanmeldelse: Årets Momentum-utstillingen viser hvor vanskelig det er å vise følelser

 6. KULTUR

  Dette arkitektprosjektet ender opp uten et eneste bygg