Kommentar

Moral er på menyen | Knut Olav Åmås

«Først mat, så moral», skrev forfatteren Bertolt Brecht. Ikke nå lenger. Moralen har invadert maten.

Matvalgene er blitt symbolsk kapital som viser hvem vi er og ønsker å være, de sier noe om vår identitet, skriver Knut Olav Åmås.
  • Knut Olav Åmås
    Knut Olav Åmås
    Spaltist, direktør i Stiftelsen Fritt Ord

Som mange andre var jeg nok litt vanskelig i matveien som barn og ungdom. Etter hvert ble jeg åpen for å spise det meste. Men i det siste har jeg merket at jeg velger bort kjøtt oftere og oftere. Det blir mer og mer fisk og grønnsaker. Det er lettere enn noen gang å finne mye fristende av det siste både i butikken og på restauranten.

Kjøtt er likevel «default», selve standarden og normalen, i dette landet. Det er der bare hele tiden, alle steder. Nordmenns kjøttbesettelse har tatt helt av: Vi spiser 40–50 prosent mer kjøtt enn for noen tiår siden.

Les hele saken med abonnement