Kommentar

Den store stemmen vant – heldigvis

NRKs store stemmeskandale til tross, den beste sangeren vant til slutt.

Ulrikke Brandstorp vant lørdag den norske finalen i Melodi Grand Prix. Tore Meek

 • Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

Det skulle ikke kunne skje, en gang til etter det som skjedde i den første delfinalen. Men det gjorde det altså. Stemmeskandalen.

I første runde av lørdagens MGP-finale var det ingen av seerne som fikk stemt, og en ukjent folkejury gjorde sine (rare) valg. Var det virkelig bare 30 personer? I andre og tredje stemmerunde hevdet NRK at systemet var oppe igjen, men tittere som kontaktet oss i Aftenposten, fortalte en helt annen historie.

Overalt fikk folk opp meldingen «boink, her var det noe som gikk galt». Ble en forhåndsfavoritt som Rein Alexander offer for dette? Godt mulig, men det får vi jo aldri vite.

Les også

Stemmeskandale under MGP-finalen

Tvilsom innloggings-praksis

Skandale er selvfølgelig et sterkt ord, men at statskanalen NRK i 2020 ikke klarer å få på plass et system som takler folkets pågang på internett, er jo akkurat det. Skandaløst.

I alle fall når NRK i tillegg «tvinger» sine brukere til å logge inn på nrk.no med navn og mailadresse, for så å kunne samle inn mest mulig brukerdata om oss som følger med og stemmer. Er dette greit fra «vår» kanal, den som vi allerede finansierer via skatteseddelen?

Les også

Norges MGP-vinner er kåret

Det endte godt

Nok om det, og over til det vi tross alt var i Trondheim Spektrum for å oppleve lørdag kveld: Kåre en verdig vinner som også kan gjøre en solid innsats i den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest i Rotterdam i midten av mai.

Det endte godt – til slutt.

Man kan gjerne si at Melodi Grand Prix – og Eurovision – er et sirkus som handler mye om show og pyro og røyk og dans og alt mulig annet. Men det er faktisk feil. Flere av de internasjonale vinnerlåtene de siste årene har vært personlige sanger med sterke melodier og sterke, særegne vokalister.

Akkurat det Ulrikke Brandstorp er, altså.

Tre ganger gikk hun inn på scenen i Trondheim Spektrum og leverte en vokalprestasjon fra øverste hylle. Balladen i seg selv er ganske velkjent og «normal» og ikke nødvendigvis original, men Ulrikke løfter den fra middels til det virkelig store med sin stålkontroll på stemmen. Godt hjulpet av litt pyro mot slutten.

Låten «roper Eurovision-vinner»

Hvordan dette kan gå når vi kommer til Rotterdam og finalen i Eurovision i midten av mai, er like vanskelig å spå som alltid. Men vi sender i alle fall en artist som har imponert.

Og det er grunn til å minne om det den anerkjente, britiske Eurovision-bloggeren William Lee Adams fra nettstedet wiwiblogs.com sa til Aftenposten før finalen:

«Denne låten roper «Eurovision-vinner».

Les mer om

 1. Melodi Grand Prix
 2. Eurovision Song Contest
 3. NRK

Relevante artikler

 1. KULTUR

  MGP-ekspert: – Denne låten skriker «Eurovision-vinner»

 2. KOMMENTAR

  Eurovisions stusslige finaleerstatning

 3. KULTUR

  Hun seiler opp som soleklar odds-favoritt i MGP

 4. KULTUR

  MGP-juryen stemte kun basert på lydopptak

 5. KULTUR

  Eurovision er avlyst: – Handler om viktigere ting enn en musikkonkurranse

 6. KULTUR

  Magnus Bokn videre til Melodi Grand Prix-finale